SGP Goedereede

SGP Goedereede blijft tegen fusie gemeenten Goeree-Overflakkee

Op donderdag 3 juni was er een extra gemeenteraadsvergadering in de gemeente Goedereede waarin het rapport Schutte: 'Samen voor ons eiland', het enige gespreksonderwerp was. Overigens werd gelijktijdig ook in de andere 3 gemeenten op het eiland vergaderd over hetzelfde onderwerp. Hoewel de fracties eerder nog unaniem van mening waren dat een fusie niet goed was voor de gemeente Goedereede, was de uitslag van deze avond evenwel een verrassing. Het VVD had al eerder aangekondigd meer voor fusie te voelen. Het CDA sloot zich deze avond hierbij aan. De SGP, CU, PvdA en VGB bleven van mening dat een fusie juist niet goed zou zijn voor de gemeente en vooral voor haar burgers.

jaarrekening Fractievoorzitter J. Klepper memoreerde nog maar eens de stand van zaken aangaande het proces en het rapport Schutte: 'Samen voor ons eiland'. Zoals gezegd is de commissie Schutte op 31 maart met het rapport gekomen en schetste 2 modellen: 1. Verregaande samenwerking, waarbij de gemeenten zelfstandig blijven en 2. fusie. Schutte noemt het in die volgorde, maar adviseren het omgekeerde nl. 1. fusie en 2, Samenwerking volgens een model waarvan ze van te voren konden weten dat we het daarover op Goeree-Overflakkee het nooit een szullen worden. 'En alleen als we een eensluidend standpunt hebben op Goeree-Overflakkee is het alternatief erbij gegeven. Als we dan bedenken dat de gemeenteraad van Goedereede steeds heeft aangegeven zelfstandig te willen blijven, lijkt de keuze een onmogelijke opgave', aldus Klepper.

Schutte heeft voldaan aan de opdracht van Gedeputeerde Staten van Provincie Zuid-Holland (PZH) om na te gaan hoe te komen tot één gemeente Goeree-Overflakkee per 2012. Schutte noemt overigens in haar rapport een 14-tal voor- en nadelen. De SGP-fractie vinddt dat deze punten vooral beschreven zijn in het voordeel van fusie en dus niet neutraal voorgesteld. 'De provincie heeft al jaren eerder aangedrongen op fusie. Daarvoor heeft de provincie ook aangedrongen op het houden van een bestuurskrachtmeting, wellicht met de hoop dat Goedereede onvoldoende bestuurskrachtig zou zijn voor de toekomst. Uit het bestuurskrachtonderzoek van Goedereede blijkt dat we wel voldoende bestuurskracht hebben', aldus de fractievoorzitter. 'Wat ook uit de betuurskrachtmeting blijkt, is dat onze bestuurskracht het beste is op onderwerpen waarbij we zelfstandig optreden. Op punten waarin we samenwerking met de andere gemeenten scoren we lager'. Daaruit blijkt voor de SGP-fractie dat fusie niet bijdraagt aan bestuurskracht, in tegendeel.

De SGP wil dat Goedereede zelfstandig blijft en heeft hiervoor o.a. de volgende redenen:

Verder adviseerde SGP-fractievoorzitter J. Klepper om de notitie van de bestuurlijk toekomst van Goeree-Overflakkee, waarin de positie van Goedereede wordt aangegeven, nog eens aan de commissie Schutte toe te sturen, tegelijkertijd met ons besluit over het rapport Schutte.

Samenvattend:

De SGP van Goedereede wil dat onze gemeente zelfstandig blijft en niet fuseert. De SGP de bereidheid uitspreekt tit vergaande samenwerking, De SGP vindt dat de commissie Schutte de voor- en nadelen te rooskleurig voorstelt in het voordeel van fusie. De SGP meent dat een fusie, van onderop, gedragen moet worden door bestuurders en bevolking, en daar is in dit geval geen sprake van. Voorts vindt de SGP dat Goedereede niet moet meedoen met de regie om een eventuele fusie door de gemeenten zelf te laten voorbereiden. Als er al toe besloten wordt dan is de provincie aan zet.

CDA zet kiezers in de kou

Ook andere partijen lieten veelal hun afkeuring horen. De PvdA, bij monde van dhr. B. van Dam, ging zelf zo ver om de rol van de provincie en die van de Commissaris van de Koningin ter discussie te stellen. Daarbij citeerde hij dhr. E. Bilder (CDA-Tweede Kamerlid), die ook vindt dat fusietrajecten zoals die op Goeree-Overflakkee, niet altijd de schoonheidsprijs verdiend. Het VGB vindt dat je met 'moed en overtuiging' je veel kan bereiken en vindt dat je een besluit niet moet laten afhangen van de beslissing van andere gemeenten. 'Niet door de knieen gaan, omdat GS dan niet vrolijk kijkt', zo stelde dhr. Polie richting de VVD en het CDA, die zich verrassend genoeg zich ineens voorstander van fusie verklaarde. ChristenUnie voorman J. Goemaat had ook duidelijk moeite met de collega's van het CDA en VVD. 'Zeker gezien de uitspraken van deze partijen eerder dit jaar'. Hij vindt dat het CDA de kiezers in de kou laat staan en wijst nogmaals op hun eigen enquete van de Boerenlanddag. De SGP vroeg zich af hoe het CDA, als coalitiepartij, nu verder ging in het college. Immers was een van de afspraken in het raadsaccoord en collegeaccoord dat de gemeente voor zelfstandigheid ging. Deze afspraak wordt nu door het CDA niet nagekomen. Ook was SGP-fractievoorzitter Klepper benieuwd naar de positie van wethouder v.d. Vlugt in het college. Maar zo werd verzekerd van CDA zijde, dat zij loyaal zullen meewerken aan de besluiten van de raad en college.

P.C. Grinwis

Terug naar overzicht

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter