SGP Goedereede

Beginselprogramma artikel 10

De ere positie van de vrouw

De opvatting van het vrouwen kiesrecht voortkomend uit een revolutionair emancipatiestreven, strijdt met de roeping van de vrouw. Dat laatste geldt ook voor het zitting nemen van de vrouw in politieke organen, zowel vertegenwoordigende als bestuurlijke. De vrouw zij in haar eigen consciëntie overtuigd of zij haar stem kan uitbrengen met inachtneming van de haar door God gegeven plaats.

Over dit artikel is de laatste jaren heel wat te doen geweest. Op dit moment is men zelfs een vrouw aan het zoeken die zich wil aanmelden als lid van de SGP, om zodoende een procedure te starten. Een organisatie is bezig hiervoor geld in te zamelen. Het gaat in artikel 10 van het beginselprogramma over het kiesrecht van de vrouw. Het vrouwenkiesrecht is in ons land sinds 1922 een wettelijke mogelijkheid. Niet alleen de SGP heeft zich in het verleden verzet tegen het vrouwenkiesrecht, maar ook een van de voorlopers van het CDA (ARP), was fel tegen. Zo achtte dr. A. Kuyper (ARP) het vrouwenkiesrecht in strijd met de erepositie van de vrouw en het heeft dan ook tot 1963 geduurd voordat de ARP haar eerste vrouw in de Tweede Kamer kreeg.

Er waren meerdere predikanten die van harte achter het beginsel van de SGP stonden, maar toch een andere opvatting hadden over het stemmen van de vrouw in de praktijk. Ook de opstelling van de oprichter van de SGP, ds. Kersten, verwierp het stemmen door vrouwen niet. Het strijdt niet tegen de roeping van de vrouw dat ze meespreekt en meedenkt met de man, als het gaat over de beginselen van Gods Woord in het staatkundige leven. Ze mag dit doen in de erkenning van haar specifieke plaats en roeping. Het uitbrengen van haar stem, betekent in die lijn niet het instemmen met de achtergrond van het kiesrecht (emancipatiestreven) maar het instemmen met de van God gegeven beginselen en het bevorderen daarvan.

De erkenning van het hoofd-zijn van de man sluit de regering uit voor de vrouw, daarom is de SGP van oordeel dat er voor de vrouw geen plaats is in een politiek orgaan. Daarentegen wordt de betrokkenheid van de vrouw in de partij positief gewaardeerd. Het standpunt over het passieve kiesrecht betekent geenszins dat de SGP de regerende koningin niet zou erkennen. Hier staat voorop dat ze haar erkent als regerend bij de gratie Gods. De SGP wil hierin de leiding van God zien.

Meer over de opvatting van de vrouw en de politiek vindt u op onze website o.a. in artikel 7 van het beginselprogramma en in een brief geschreven door SGP vrouwen waarvan we hieronder een alinea weergeven.

'De SGP heeft respect voor ons, als vrouwen. Het is de SGP, die zich teweer stelt tegen allerlei respectloze uitingen waarin de vrouw meer en meer als lustobject wordt afgeschilderd. Het is de SGP, die zich zorgen maakt over de toenemende individualisering en verloedering van onze Nederlandse samenleving. Het is de SGP die keer op keer de 'moderne' slavenhandel aan de kaak stelt. Wordt het geen tijd dat we ons daar druk over gaan maken?'

P.C. Grinwis

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter