SGP Goedereede

Dualisme in Goedereede

Wat is nu dualistisch besturen van een gemeente. hoe moet je dat invullen. Veel gemeenteraden worstelen ermee. Ook de raad(sleden) van Goedereede worstelen hiermee. We hebben er als gemeente niet om gevraagd, maar het is landelijk ingevoerd met als doel de burgers meer bij het gemeentebestuur te betrekken en de kloof tussen de politiek en de burger te verkleinen.

Onze fractie vraagt zich af of al die veranderingen wel nodig waren voor kleinere gemeenten, waar de raadsleden in de regel de belangen van de burgers goed kennen. Maar goed, je moet er aan meedoen en er het beste van zien te maken. Het gemakkelijkst is het nog voor de nieuw aangetreden raadsleden, want die weten niet anders.

In Goedereede, evenals in vele andere gemeenten, zoeken we nog naar de vorm die het beste bij ons past en de burgemeester probeert ons daarbij te stimuleren.

College van B&W

Met de start van de nieuwe raad op 15 april j.l. is de werkwijze van de Raad van Goedereede aangepast aan het dualistische systeem. Dat betekend dat het College van Burgemeester en Wethouders geen deel meer uitmaakt van de gemeenteraad, maar een zelfstandig College vormt, die in feite de gemeente bestuurt. De college-partijen konden daardoor de plaats van hun wethouder in de raad aanvullen met een extra raadslid. De burgemeester is normaal voorzitter van het College en bij zijn afwezigheid wordt hij zoals gebruikelijk vervangen door de loco-burgemeester.

Gemeentesecretaris

Ook de gemeentesecretaris heeft een andere functie gekregen. Hij is nog wel secretaris van het College en hoofd van de ambtelijke organisatie, maar geen secretaris meer van de Gemeenteraad.

Wethouders

De wethouders zitten tijdens de gemeenteraadsvergadering ook niet meer aan de raadstafel, maar aan een aparte tafel ter zijde. Zij worden in de regel uitgenodigd om bij de raad aanwezig te zijn en indien hun dat wordt gevraagd kunnen zij hun eigen of collegestandpunt toelichten.

Gemeenteraad

De raad neemt echter zelf-standig besluiten. Daarmee geeft zij invulling aan haar nieuwe functie, namelijk richtinggevend, taakstellend en controlerend. De raad werkt niet meer samen met het College van B&W als één orgaan, maar zij stelt de kaders voor het College en controleert of de uitvoering goed gebeurd. Althans, dit zou het moeten worden in het dualistische stelsel, maar zover zijn we nog lang niet. Al moet ik zeggen dat het er op lijkt dat we als raad(sleden, en frakties) beter samenwerken dan voorheen.

De burgemeester is weer voorzitter van de gemeenteraad. Maar bij zijn afwezigheid wordt hij niet meer vervangen door de loco-burgemeester, maar door de nestor van de raad, ons fractielid B.L. Noorthoek.

Raadsgriffier

De Gemeenteraad heeft een eigen 'secretaris' de Raadsgriffier die de Raad en de Raadscommissies met raad en daad terzijde staat.

Presidium

Om de raadsagenda voor te bereiden is er een soort van agendacommissie ingesteld, het zogenaamde Presidium die de agendapunten voor de raad vaststelt. Voorzitter van het Presidium is de burgemeester met nog een 3 -tal raadsleden, waaronder de nestor B.L. Noorthoek en de griffier.

Raadscommissies

De Raad van Goedereede heeft twee raadscommissies ingesteld, de Commissies Grondgebiedzaken en Publiekszaken, gerelateerd aan de nieuwe organisatie van de gemeentesecretarie. De voorzitter is niet meer de belanghebbend wethouder, maar een raadslid. Van de raadscommissie Grondgebiedzaken is de heer T.A. Bakelaar (PvdA) voorzitter en van de commissie Publiekszaken mag ik als voorzitter fungeren. De voorzitter en de griffier bespreken van tevoren wat er op de concept agenda van de commissie komt.

Er is natuurlijk veel meer over te vertellen. Zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid van de raadsleden om aan het begin van de raadsvergadering agendapunten toe te voegen of af te voeren en aan het einde van de vergadering van de gelegenheid gebruik te maken om zowel schriftelijk als mondeling vragen te stellen. Ook is het spreekrecht voor burgers tijdens de raads- en commissievergadering ingesteld. Van al die mogelijkheden wordt tot op heden slechts spaarzaam gebruik gemaakt. Van de mogelijkheid om een motie tegen het College in te dienen heeft zowel het CDA als onze fraktie al een keer gebruik gemaakt. Het raadswerk intensiever is geworden, maar het doel is voorlopig nog niet bereikt.

Het raadswerk is intensiever geworden, maar het doel is voorlopig nog niet bereikt.

Motie SGP

In de raadsvergadering van 25 juli j.l. heeft de fractie van de SGP een motie ingediend, inzake de realisering van de woonzorgcomplexen in de gemeente. De SGP-fractie is van mening dat het een en ander sneller moet. Daarom heeft de fractie aan het college gevraagd om een stappenplan te maken waarin duidelijk wordt op welke termijn de wozoco's te realiseren zijn. Niet alleen in de kern van Ouddorp, maar ook van Goedereede en Stellendam, zullen uiteindelijk deze wozoco's gerealiseerd moeten worden.

Joh. Klepper

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter