SGP Goedereede

Aanleg Tweede Maasvlakte

Niet zolang geleden leek alles in kannen en kruiken; de Tweede Maasvlakte leek alleen nog maar een kwestie van aanleg. De projectleiding had immers alle maatregelen getroffen om de Tweede Maasvlakte te realiseren.

Toen kwam de broodwinning van de visserman in gevaar. Er werd in de visserij organisaties druk overleg gevoerd. Gevolg was het oprichten van een actiecommite onder leiding van het Productschap Vis om het tij te doen keren. Met behulp van een advocaat werd er naar argumenten gezocht om het plan van tafel te krijgen. Het sterkste punt wat hier naar voren kwam was het feit dat er totaal geen rekening was gehouden met de visserij. Hoe de vislarven zich zouden verplaatsen richting de waddenzee al evenmin. Compensatie voor de vissers was niet aan de orde. Sterker nog, een waar natuurreservaat voor de kust van Zeeland/Zuid-Holland van vele duizenden hectares, zou het gevolg zijn van de aanleg van dit Industrieterrein.

De Raad van State deed op 28 januari uitspraak en stelde de Visserij in het gelijk. De RvS stelde dat er onvoldoende rekening gehouden was met de visserij. Nieuwe plannen zullen er nu gemaakt moeten worden. De minister verwacht een aantal maanden vertraging, maar volgens insiders kan de vertraging wel 1,5 tot 2 jaar duren. Ook andere plannen bedreigen de visserij. We moeten dan denken aan de eerder genoemde natuurreservaat en windmolenparken in zee. Ook wordt er nagedacht over het vergroten van de sluis in de Brouwersdam. Er staan nog heel wat plannen op stapel. De strijd om de visgronden is nog niet ten einde.

Aan de andere kant heeft de gemeente ter compensatie van de aanleg van de Tweede Maasvlakte gelden gekregen van de gemeente Rotterdam. Met deze gelden worden een aantal projecten op de kop van het eiland uitgevoerd. Deze zijn vooral ter ondersteuning van de recreatie. Een van de argumenten hiervoor was de horizonvervuiling door de aanleg van de Tweede Maasvlakte.

Inmiddels zijn de volgende projecten uitgevoerd:

Verder wordt er een uitkijkpost gerealiseerd over het duingebied. Ook wordt er momenteel gestudeerd op een verkeersoplossing van de Oude Nieuwlandseweg tussen de Koolweg en de Westerweg. Men hoopt hier na het seizoen mee te kunnen starten. Met deze genoemde projecten is een bedrag van 2 miljoen euro gemoeid. Daarnaast heeft de gemeente in het zogenaamde Alders accoord bedongen, dat de gemeente Rotterdam verplicht is om het Slijkgat op een diepte van 5,5 meter te houden. Als de gemeente echter een beroep doet op deze afspraken dan lijken die voor Rotterdam voor een andere uitleg vatbaar te zijn. Inmiddels wordt door het college er alles aangedaan om Rotterdam aan de afspraak te houden. Het op diepte houden van het Goereesche Gat is van levensbelang voor de visserijsector in onze gemeente.

De projecten maken deel uit van een totaal pakket van projecten die een aantal jaren geleden zijn afgesproken voor een bedrag van 16 miljoen gulden!

H. Tanis

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter