SGP Goedereede

Duurzaam Goeree?

‘We moeten niet verder leven als renteniers maar als rentmeesters!

Op 21 oktober 2005 heeft ENECO Energie een aanvraag ingediend voor het realiseren van een windturbinepark in de Eendragtpolder te Stellendam. Tijdens de raadsvergadering van donderdag 4 oktober j.l. werd duidelijk dat Eneco haar aanvraag weer introk. In die tussentijd is er heel wat gezegd, gedacht en geschreven.

De SGP is altijd al een groot voorstander geweest van duurzame energie. In een rapport getiteld: ‘Duurzame Energie’, opgesteld door de SGP-Jongeren van Goedereede, werd reeds in 2001 de noodzaak voor het realiseren van duurzame energie aangetoond. Overigens is dit rapport nog steeds te raadplegen via de website! In dat rapport wordt gewezen op noodzaak te komen tot alternatieve energiebronnen. We kunnen niet eindeloos een aanslag plegen op de fossiele brandstoffen. Naar verwachting is er nog olie voor de komende 40-50 jaar. Datzelfde geld voor gas. Voor kolen schat met de voor-raad op 250 jaar, afhankelijk van het gebruik. Van groot belang is ook de aanslag die we met z’n allen plegen op schepping. Door ondermeer het gebruik van energie, geproduceerd d.m.v. eerdergenoemde brandstoffen is er een duidelijke opwarming van de aarde waarneembaar. Al Gore heeft middels onderzoeken, hoe je daar dan ook over denkt, e.e.a. reeds voldoende aangetoond.

De SGP wil dan ook die verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan. ‘De SGP is voorstander van zoveel mogelijke vormen van duurzame energie en liefst op zoveel mogelijk plaatsen toegepast’, zo verwoorde collega Human het fractiestandpunt in de commissievergadering GGZ van september j.l. ‘We moeten niet verder leven als renteniers maar als rentmees-ters!’ Ook is er gewezen op het feit dat we als gemeente hierin een verantwoordelijkheid hebben. Een gemeente als Goedereede met de meeste zonuren. Maar we benutten deze niet. Ook de gemeentewagens rijden niet op bio-brandstoffen. Goedereede meer dan mooi, maar het kan toch niet zo zijn de we ons als gemeente ontrekken aan onze milieutaak.

In de raadsvergadering van 2 maart 2006, had het college reeds aangegeven geen voorstander te zijn van het realiseren van een windpark. Argumenten werden gevonden in het feit dat we een landschapsontwikkelingsplan hebben, waarin de waarde van het landschap als karakteristiek wordt bestempeld voor de Kop van Goeree. Na een motie ingediend door: VGB, CDA en PvdA, bleek duidelijk dat een raadsmeerderheid graag wilde dat het college nogmaals de mogelijkheden zou onderzoeken. De SGP en CU hadden voldoende vertrouwen in het college, stonden achter de intenties maar steunde de motie niet. VVD is altijd al tegenstander geweest van deze windmolens.

Het college is hiermee aan de slag gegaan, er is op initiatief van de commissie GGZ een informatie-avond georganiseerd, waarin voorstanders en tegenstanders, waaronder de inmiddels opgerichte stichting Mooi Goeree, met elkaar hun standpunten konden uitwisselen. Uiteindelijk werden er ruim 1300 zienswijzen ingediend tegen de plaatsing. Aan de orde kwamen aspecten als: landschap, planologie, planschade, alternatieve locaties, geluid,fFlora en fauna, toerisme en recreatie en maatschappelijke uitvoerbaarheid van het plan.

De SGP is nog steeds van mening dat de gemeente werk moet maken van duurzame energie toepassingen in de gemeente en vind het jammer dat deze locatie is afgevallen vanwege de grote maatschappelijk onrust die dit met zich teweeg zou brengen. We zullen met belangstelling de initiatieven op het gebied van duurzame energie toepassing volgen en waar nodig stimuleren.

P.C. Grinwis - SGP Raadslid

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter