SGP Goedereede

Principiële kwesties...

Zondagsrust in de gemeente Goedereede op de helling?

De gemeente Goedereede is onlangs goed uit de bus gekomen als het gaat om bestuurskracht. Dat betekent dat beleidsdoelen die door de gemeente worden gesteld en/of door hogere overheden wordt opgelegd op een goede manier gerealiseerd worden.

Een mooie opsteker voor een kleine gemeente als Goedereede, waar zoveel wordt gepresteerd. ‘Wij hebben respect voor de wijze waarop de organisatie de kwaliteiten van de kleine schaal combineert met een eigentijdse ontwikkeling die de bestuurlijke ambities van de gemeente ondersteunt’. (bron: BKO-Goedereede). Het bestuurskrachtonderzoek is overigens te downloaden via onze website, kijk daar onder fractie en eilandelijke thema’s. Daarnaast is de gemeente bezig om een structuurvisie op te stellen. Dit zal samen met de overige gemeente op het eiland worden gedaan. Van belang is dat we weten hoe we de toekomst DV met elkaar zien in 2020. In de structuurvisie wordt de toekomstvisie meegenomen. Voor de toekomstvisie worden diverse belangrijke bouwstenen aangedragen. Te denken valt aan het rapport van het Innovatieplatvorm. Maar ook het maatschappijprofiel Goedereede 2020 – ‘Samen duurzaam op weg naar 2020!’. De oorsprong van het Maatschappijprofiel ligt in het verlengde van het collegeprogram-ma en de kadernota 2007, waarin geconcludeerd is dat meer en meer de behoefte ontstaat om te beschikken over een duidelijke visie op de toekomst van Goedereede. Diverse partijen (co-makers) hebben infor-matie, ideeën, visies en initiatieven aangeleverd om een constructieve blik in de toekomst te werpen. Het maatschappijprofiel is opgedeeld in een 4-tal thema’s: Algemene-, Maatschappelijke-, Economische- en Ruimtelijke ontwikkelingen.

De SGP staat in het algemeen positief tegenover de genoemde zaken in het document. Wel hebben we als fractie duidelijk te kennen gegeven dat we niet achter het idee staan om in de toekomst soepeler om te gaan met de openingstijden van winkels buiten de kernen in het weekend. Bedoeld wordt hier de opening van winkels op zondag. De VVD heeft in commissie en raad aangegeven niet te willen tornen aan de sluitingstijden in de kernen, maar voor buiten de kernen zou e.e.a. mogelijk moeten zijn. Uiteraard heeft de SGP hierop direct geantwoord dat we hier grote principiële bezwaren hebben. De opening van winkels op Gods dag is zowel binnen als buiten de kern voor de SGP hetzelfde. De SGP betreurt het dan ook dat horeca en campingwinkels op zondag geopend zijn. Als christelijke partij die Gods Woord, de Bijbel, als richtsnoer neemt voor haar handelen, weegt dit enorm zwaar. Duidelijk staat in het vierde gebod, dat de zevende dag, de sabbatdag, zoals dat ten tijde van het Oude Testament werd genoemd, geheiligd moet worden. D.w.z. apart gezet van de andere dagen. Dat gebod is universeel en geldt dan ook voor ‘de vreemdelingen die in de poort zijn’, vrij vertaald: de toeristen in onze gemeente. Juist het unieke van Ouddorp, is het karakter, de ruimte en de rust. En daar hoort ook voluit de zon-dag bij. Het gaat hierbij niet om een standpunt van een groepering in de samenleving, zoals we een bouwplan beoordelen, vinden we het mooi of juist niet, maar het gaat hier om een gebod van de Allerhoogste, de Schepper van hemel en van aarde.

Wat een zegen is de zondag! Een geschenk van God, de Dag des Heeren. Het mooiste van die dag is de verkondiging van de Boodschap van Wet en Evangelie, en de overheid zou er veel aan gelegen moeten zijn om ruimte te maken voor dat heilzame Woord. Meer rust op die dag zou bovendien een verademing zijn voor álle Nederlanders, om zo in de komende (werk)week weer een frisse start te kunnen maken. Een onvergelijkbare dag, van harte aanbevolen!

P.C. Grinwis - SGP Raadslid

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter