SGP Goedereede

Vanuit de fractie

'Vier gemeenten maar toch één?!'

Sinds de samenvoeging van 1966, maar zeker de laatste 20 jaar worden de gemeentebesturen op Goeree-Overflakkee met regelmaat geconfronteerd met de vraag of de (4) gemeenten bestuurlijk gezien wel groot genoeg zouden zijn, of zij de groeiende problemen in de complexer wordende samenleving nog wel goed aankonden.

Die vraag komt steeds van bovenaf, van de Provincie of van het Rijk. Ongeveer 2 jaar geleden heeft de Provincie opnieuw de vraag op tafel gelegd of de gemeenten wel genoeg op de toekomst zijn voorbereid. Op verzoek van de Provincie is een zogenaamde bestuurskrachtmeting gehouden. Dit onderzoek is inmiddels gereed. Uit het resultaat van dit onderzoek blijkt dat de gemeente Goedereede het heel goed doet. Op alle onderzochte aspecten scoort de gemeente voldoende tot (heel) goed. Aanbevolen wordt op onderdelen beter samen te werken met de andere gemeenten op Goeree-Overflakkee. Wat met name opvalt is dat de gemeente de sterkste bestuurskracht ontwikkelt waar de samenwerking met de buurgemeenten gering is of ontbreekt! Het rapport is te vinden op de gemeentelijke website. In het rapport, getiteld: 'Geen kop zonder eiland', worden drie opties genoemd voor de toekomst, namelijk:

Hoewel er voor Goedereede vooralsnog geen aanleiding is om verder op te schalen, kunnen we aan de ontwikkelingen niet geheel voorbij gaan. De samenleving wordt complexer, het Rijk en de Provincie delegeren steeds meer taken naar de gemeenten. Taken die de burgers direct aangaan, horen ook thuis op het gemeentelijk niveau.

De SGP-fracties op Goeree-Overflakkee hebben zich beraden op de uitkomsten van de bestuurskrachtmeting. We hebben met elkaar de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Onze conclusie luidt dat nauwere samenwerking tussen de vier gemeenten op ons eiland geboden is. Kort gezegd: vier gemeenten, maar toch één. Deze SGP-nota is hier te vinden . Jammer is het dat de conclusie niet door alle SGP-fracties wordt onderschreven. In Dirksland is op voorstel van de SGP in de ge-meenteraad besloten tot een eilandelijk verzoek naar 1 gemeente Goeree-Overflakkee. Ook de gemeenteraad van Middelharnis heeft op voorstel van CDA een motie aangenomen voor een onderzoek naar de voor- en nadelen van één gemeente. De SGP-fractie van Middelharnis is het overige wel eens met de conclusie. Ook het feit dat de gemeente Oostflakkee een waarnemend burgemeester heeft gekregen is niet hoopgevend.

Wij, als SGP-fractie in Goedereede, menen dat goede samenwerking de enige mogelijkheid is om zolang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven, terwijl toch gebruik kan worden gemaakt van schaalvergroting van de samenwerkingsorganisatie. Dus: vier gemeenten, maar toch één.

Naar onze stellige mening zitten de burgers, u dus, niet te wachten op één gemeente Goeree Overflakkee. Ik ben benieuwd naar uw reacties op de stelling op onze website. In de komende SGP-ledenvergadering van D.V. 22 november 2007 willen wij graag over dit onderwerp met elkaar van gedachten wisselen.

J. Klepper - fractievoorzitter

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter