SGP Goedereede

Vanuit de fractie

Alcohol en drugs, de vijanden of vrienden van jongeren?

Reeds geruimte tijd is er in onze gemeente en op ons eiland aandacht voor bepaalde verslavingsproblemen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van drugs, maar vooral alcohol erg groot is. Er wordt teveel gedronken, zelfs kinderen van 10 en 11 jaar drinken al regelmatig. Het project: 'Het geheim v an Goeree', moest e.e.a. bespreekbaar maken.

Op diverse manieren is inmiddels duidelijk gemaakt dat alcohol en drugsgebruik niet goed is voor gezondheid. op scholen en verenigingen, waaronder de voetbalver-nigingen en ook diverse kerkelijke verenigingen is voorlichting gegeven aan jongeren. Toch is er een grote onbekendheid met hetgeen alcohol met de hersenen van jongeren doet. Bij veel drinken op jonge leeftijd betekent het heel simpel dat de hersenen moeilijker dwarsverbindingen kunnen gaan leggen. De hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en worden ten gevolge van alcohol gebruik onvoldoende gestimuleerd.

Gevolgen kunnen zijn dat leerlingen blijven steken in lager beroepsonderwijs, waardoor de kansen op de arbeidsmarkt lager kunnen zijn. Om het gebruik van alcohol te verminderen wordt ook in onze gemeente het superfris project uitgerold. Dit project heeft in Middelharnis bewezen succesvol te zijn. Alle supermarkten en slijters worden hierbij betrokken.

Bewustwording van de gevolgen is van groot belang. Een onderzoek van de GGD wijst aan dat meer dan 17% van de jongeren op Goeree-Overflakkee te veel drinkt. Dat is duidelijk boven het landelijk gemiddelde en een groeiend probleem. Want drankmisbruik zorgt voor blijvende schade aan het lichaam en draagt bij aan agressie en overlast.

Op onze website heeft onlangs een stelling gestaan die uitwees dat 63% het oneens was met de stelling dat er voldoende aandacht voor de gevolgen van alcohol/drugs-gebruik bij jongeren in onze gemeente is. Dat geeft tegelijkertijd ook aan dat er meer geïnvesteerd moet worden in deze voorlichtende taak.

De SGP-Jongeren (landelijk) schreven over het alcoholbeleid eerder dit jaar een brief aan alle SGP-fracties. Hierin pleitten zij voor verregaande regelgeving mbt tot dit onderwerp. 'Op grond van de Drank- en horecawet kunnen gemeenten, naast de landelijke regels, aanvullende lokale regels stellen. Onderzoek wijst uit dat vier van de tien gemeente dat doen. Het gaat dan vooral om het verbieden van de verkoop van sterke drank op bepaalde plaatsen, zoals sportkantines. De SGP-jongeren doen een dringende oproep dit verkoopverbod ook te laten gelden voor hokken en keten. Misbruik mag niet gedoogd worden. Helemaal niet als dit ook nog eens gezondheidsbedreigend is voor jongeren', zo schrijven zij.

De SGP-fractie vindt dat er naast de problematiek van alcohol er ook meer aandacht moet komen voor drugsverlaving.

P.C. Klepper - SGP-raadslid Goedereede

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter