SGP Goedereede

Waterschapsverkiezingen

Een interview met Hans Klepper

Aan het eind van het jaar worden er weer verkiezingen voor het waterschap gehouden. Dit keer via een lijstenstelsel. Het Goereesche SGP-raadslid J. Klepper zal de lijst voor het waterschap Hollandse Delta aan voeren. Wij legden hem de volgende vragen voor...

Wanneer bent u in het bestuur van het waterschap gekomen?
Begin de negentiger jaren ben ik in het bestuur van het waterschap Goeree Overflakkee gekomen. In 2005 is dit waterschap opgegaan in het huidige waterschap Hol-landse Delta. Ik moest toen 20 handtekeningen hebben om me hiervoor kandidaat te kunnen stellen. Bij de verkiezingen ben ik met voldoende stemmen in het bestuur van het nieuwe waterschap gekomen namens categorie gebouwd. Op dit moment kunnen personen voor vier categorieën in het waterschap zitten: gebouwd (huiseigenaren), ongebouwd (agrariërs/natuur), ingezetenen (bewoners van een huis of huurhuis) en bedrijven. Naast dagelijks bestuurslid ben ik ook plaatsvervangend dijkgraaf.

Het kiesstelsel gaat veranderen, kunt u hierover iets meer vertellen?
De laatste 20 jaar is er altijd gewerkt met een personenstelsel. De overheid vindt de opkomst tijdens de verkiezingen te laag en wil hierom het systeem veranderen. De komende verkiezingen gaat gewerkt worden met een lijstenstelsel. Tegelijkertijd komt de categorie gebouwd te vervallen. Met dit lijstenstelsel kunnen nu ook politieke partijen, milieu-organisaties, standsorganisaties (bijv. LTO), etc. meedoen. De SGP gaat bij waterschap Hollandse Delta ook een lijst met personen indienen, waarvan ik de lijsttrekker zal zijn. Het aantal algemene bestuursleden wordt afgeslankt van 36 naar 30 personen. Hiervan zullen 9 personen zitting hebben vanuit Milieu (1), ongebouwd (4) en bedrijven (4). De overige 21 personen komen er in te zitten voor de categorie ingezetenen.

Hoe gaat de verkiezings-campagne van de SGP er uitzien?
De lijsttrekker van elke lijst die de SGP bij de waterschappen indient is tevens de campagneleider. De lijsten zijn met namen vanuit de plaatselijke kiesverenigingen gevuld. De samenstelling van deze lijsten gebeurd door een selectie-commissie, waarvan ik ook deel uit maak. Als lijsttrekkers zullen we binnenkort bij elkaar komen om de campagne verder gestalte te gaan geven. Er zal zeker een informatie-avond komen, verder zal er via verkiezingsmateriaal door de SGP huis aan huis informatie worden verstrekt.

Het waterschap is niet bij iedereen bekend, waarom is het toch belangrijk dat we gaan stemmen?
Het waterschap heeft 4 hoofdtaken: waterveiligheid, waterkwaliteit, waterkwantiteit en zuivering van afvalwater. Dit zijn zeer belangrijke zaken die we allemaal aangaan. Actueel is de dijkversterking bij het Flaauwe werk. Dit heeft te maken met de taak: waterveiligheid. Denk ook aan dijkbewaking bij hevige storm, dit heeft ook met onze veiligheid te maken. In het dagelijks bestuur ben ik verantwoordelijk voor de taak waterveiligheid en de afgifte van vergunningen. Aangezien het waterschap niet meer uit onze samenleving is weg te denken en de taken nauw verweven zijn met die van de gemeente (veel samenwerking) raad ik iedereen aan om te gaan stemmen.

Hoe gaat de stemming in zijn werk?
Iedere stemgerechtigde krijgt in november een stemformulier in de bus waarmee hij schriftelijk per post of waarschijnlijk ook via internet zijn stem kan uitbrengen.

Op wie moeten we stemmen en waarom?
Op de SGP-lijst natuurlijk. De SGP gaat voor verantwoord rentmeesterschap. Ervaren en betrokken. Daar is op de SGP-lijst juist naar gekeken. Naast kwaliteit, staat continuïteit bij ons bovenaan. Het waterschap heeft ook steeds meer invloed op de Ruimtelijke Ordening binnen de gemeenten. Gezien mijn ervaring, opgedaan in het dagelijkse bestuur en als plaatsvangend dijkgraaf, kan ik na de verkiezingen gelijk weer aan de slag.

P.J. Tanis - eindredacteur

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter