SGP Goedereede

In gesprek met...Wethouder A. Admiraal

‘Jonge mensen moeten in hun eigen gemeente kunnen blijven wonen!’

In deze rubriek dit keer een interview met wethouder Admiraal. We stelden hem vragen mbt zijn werk, de samenwerking binnen de coalitie en woningbouw

Hoe ziet uw gemiddelde werkdag eruit?
Uiteraard start ik met koffie en daarna het openen van de e-mail. Vervolgens arriveert de post en dit wordt doorgenomen met het secretariaat. Over het algemeen is de agenda goed gevuld met diverse overleggen met ambtenaren of met externen. Op gezette tijden zijn er in de avonduren commissie- en raadsvergaderingen. Niet te vergeten zijn er ook regelmatig voorlichtingsavonden en inloopavonden. Kortom: Goed gevulde dagen!

Hoe ervaart u uw wethouderschap in de gemeente Goedereede?
Ik ervaar het wethouderschap, naast dat het interessant is, als mooi om een bijdrage te leveren in het medeontwikkelen van Goedereede. Omdat het veelzijdig is op het gebied van ruimte, volkshuisvesting en milieu is het werken interessant. Ik kan mijn energie en ambities hierin goed kwijt. Op het gebied van bouwen is Goedereede een hele interessante gemeente vanwege de diverse ruimtelijke aspecten.

Hoe verloopt de samenwerking binnen de coalitie?
Uitstekend! Er is een goede verstandhouding. Er is een open transparant overleg. Doordat ik er een klein half jaar tussenuit ben geweest, heb ik ervaren dat ik op een bijzondere manier ben waargenomen en zijn contacten onderhouden.

Wat heeft de SGP zich ten doel gesteld in deze raadsperiode?
Dat zou je allereerst aan de fractie zelf moeten vragen. Ik heb te maken met een program waarin ik voldoende opdrachten zie om te werken aan zaken die tot mijn portefeuille behoren. Maar laat ik daar heel duidelijk in zijn één van de hot items is toch bouwen voor senioren en voor starters.

Zijn er op het gebied van woningbouw concrete resultaten geboekt?
Als het gaat over Stellendam dan roep ik in herinnering het realiseren van twee mooie bouwprojecten Fortjeshoeck en Stelleweide, terwijl op korte termijn gestart wordt met woningbouwvereniging aan MAVO-terrein. In Goedereede hopen we op korte termijn met project Goekoop te starten. Dit zijn 10 starterswoningen en 2 x 2 onder één kap woningen. Met de woningbouwvereniging hebben we een doorstart gemaakt om entree Goedereede te realiseren. Hier zullen hoofdzakelijk seniorenwoningen en zorgwoningen worden gebouwd. In Ouddorp zijn er diverse plannen in ontwikkeling. Oosterpark, de Doe Het Zelf en de Gronden Breen. De laatste doen wij samen met de woningbouwvereniging. Door de complexiteit van het e.e.a., waaronder overleg met provincie, archeologie, stedebouwkundige aspecten en omwonenden is het helaas nog niet gelukt met het laatste project te starten, maar we hopen toch nadrukkelijk dit jaar voortgang te boeken. Oosterpark geef ik wat dat betreft nog niet op. Ik hoop bij de Provincie nog "groen licht" te krijgen. Het project Doe Het Zelf Agri is een doe-het-zelf zaak met 21 appartementen, waaraan onlangs bouwvergunning is verleend.

Doordat er weinig tot geen betaalbare starterswoningen zijn, zien we veel kerkelijke jonge stellen uit onze gemeente vertrekken, omdat ze anders verplicht zijn de eerste jaren beiden volledig te werken, hetgeen toch geen SGP-visie kan zijn. Het betekent een vergrijzing van de gemeente. Hoe kijkt het gemeentebestuur hier tegen aan?
Als er één van overtuigd is dat met de bouw van starterswoningen een goed evenwicht is tussen het bouwen voor senioren en jonge mensen, dan ben ik dat wel. Zo bereik je een goede mix in de samenstelling van de bevolking van je gemeente. Het is daarom heel erg jammer dat juist in Ouddorp het bouwen voor jonge mensen achter blijft bij wat ik me had voorgesteld en dat is toch vóór deze zomervakantie starten met de bouw. Hier is helaas vertraging in ontstaan, maar we doen er alles aan dit tot het minimum te beperken. Mijn uitgangspunt is ook dat jonge mensen in hun eigen gemeente moeten kunnen blijven wonen.

Tot slot, wat wilt u aan het eind van deze raadsperiode bereikt hebben?
Zo de Heere wil en wij leven dat zowel in Goedereede, dus in alle drie de kernen, voldoende woningaanbod is voor alle doelgroepen: Jong en Oud. Dat we de toekomstvisie niet alleen afgerond hebben, maar daar uit voortvloeiend een goede structuurvisie hebben, waarin de ambities van onze gemeente niet alleen geformuleerd zijn, maar dat daar ook inmiddels mee gestart is.

door: Bart Flikweert en Johan van Wijk

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter