SGP Goedereede

Vanuit de fractie

'Een sterke ambtelijke organisatie, en de kracht van de kleinschaligheid''

In deze rubriek willen we als SGP-fractie u nader informeren over de perikelen aangaande de eilandelijke samenwerking tussen gemeenten op het eiland. Het bestuurskracht onderzoek wat vorig jaar is gehouden heeft uitgewezen dat wat Goedereede betreft er niet direct een dringende noodzaak is tot drastische maatregelen.

De gemeenteraden van Middelharnis en Dirksland hebben gemeend om een eventuele fusie tussen gemeenten op de agenda te zetten. Vervolgens zijn de colleges in een aantal sessies tot de conclusie gekomen dat verregaande samenwerking op het eiland van groot belang is. Het voorstel wat hieruit voortgekomen is: het onderzoeken van één eilandelijk ambtelijke organisatie. Op het moment dat dat model bepaald is, zou ook het juiste aansturingsmodel er bij gezocht worden. De raden van Middelharnis en Dirksland vonden dit niet ver genoeg gaan. De SGP te Goedereede heeft meermalen geuit dat dit niet van respect getuigd naar onze gemeeente. Goedereede was immers het verst opgeschoven.

In de raadsvergadering van 2 oktober j.l., en al eerder in de commissie Publiekzaken van 18 september, is daar uitvoerig over gesproken. Wij hebben daar o.a. de volgende argumenten tegen fusie aangedragen: Goedereede is best ver tegemoet gekomen aan de standpunten van de andere gemeenten, voor ons had het niet zo ver hoeven te gaan. We willen wel een goede samenwerking maar gelet op ons bestuurskracht onderzoek was er geen aanleiding voor. De colleges zijn uiteindelijk op één lijn gekomen met een voorstel om te komen tot één ambtelijke organisatie. Het voorstel sluit bestuurlijke fusie niet uit, maar heeft dat niet als prioriteit. Het gaat erom dat we de beste bestuursvorm voor de burgers kiezen. De SGP meent dat het bestuur dicht bij de burger moet blijven. Niet op verre afstand. Ons gebied leent zich daar ook niet voor. Van kop tot staart is het zo'n 50 kilometer. We zien in andere gebieden waar fusies geweest zijn dat het negatief uitpakt voor burgers, denk maar aan de diverse voorzieningen in de kernen die drastisch worden teruggeschroefd. Voorts vinden wij dat de identiteit instand moet blijven, niet alleen voor de burgers maar ook juist voor de recreanten. We vrezen dat dit onder druk komt te staan. Je kan dan denken aan de zondagsrust, maar ook bijvoorbeeld de baten vanuit de recreatie sector, die moeten in onze gemeente worden ingezet, voor recreatie en onze burgers.

We hebben een jaar geleden een nota ontwikkeld waarin de voor- en nadelen bekeken zijn. Hieruit kan geconcludeerd worden dat we niet tot een gemeente moeten komen. De SGP wil wel een goede samenwerking. Het ISGO functioneert niet naar behoren. Kennelijk missen we de legitimiteit naar de burgers. 'Een sterke ambtelijke organisatie, en de kracht van de kleinschaligheid', dat zouden we graag bewerkstelligd zien. Er zijn goede samenwerkingsvormen voor handen, voor alle taken die op ons afkomen. Het laatste woord is hierover dus nog niet gezegd.

P.C. Grinwis - SGP-raadslid Goedereede

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter