SGP Goedereede

Programmabegroting Goedereede 2010

De begroting van 2010 is weer op tijd ontvangen. Nu nationaal en internationaal de economische ontwikkelen onder druk staan, heeft dat direct gevolgen voor de begrotingen van de diverse overheden. Voor de gemeente Goedereede betekent dit een enorme bijstelling in inkomsten en daarmee ook in uitgaven/investeringen. Ook de SGP vindt dat wij als g emeente een stap terug moeten doen en zorgvuldig handelen met de middelen die we vanuit de burger (belastingen ed) ontvangen. Desondanks is het college erin geslaagd om een sluitende begroting te presenteren, waarbij lastenverzwaring zoveel als mogelijk uit beeld is gebleven.

Met deze woorden opende de SGP-fractie haar vragen over de begroting 2010. De fractie vervolgt met: 'Aandacht moet er blijvend zijn voor zowel de materiële- als de immateriele kant. In de toekomst zullen vragen die betrekking hebben op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning alleen maar toenemen. Een overheid dient dienstbaar en transparant te zijn voor de samenleving. Met uw begroting bent u erin geslaagd om uw dienstverlenende taak naar behoren in te vullen. De SGP-fractie is trots op de gemeente Goedereede, die met de kracht van de kleinschaligheid haar taken naar de samenleving op behoorlijke wijze invult. Burgers waarderen dit. Diverse rapporten tonen dit ook aan. Een gemeente die samen met inwoners en ondernemers staat voor kwaliteit. Een compliment aan college, ambtenaren en raad. Een meer dan mooie gemeente, ook voor de toekomst? Hoewel de begroting op veel punten duidelijkheid verschaft, leven er bij de SGP toch nog een aantal vragen. Wie hierover meer wilt weten kan terecht op onze website.

Klimaatparagraaf

Nieuw in de begroting is de paragraaf over het klimaatbeleid. De gemeente is hier, samen met het ISGO al jaren mee aan de slag. De SGP-fractie heeft hier in het verleden ook regelmatig op aangedrongen. Het klimaatbeleid in Goedereede rust op 3 pijlers:

Om echt concrete stappen te zetten naar een duurzame samenleving gaat de gemeente duurzame produkten eisen. te denken valt dan aan aanschaf kantoorartikelen, dubbelzijdig kopiëren, faciliteren van Telewerken, voertuigen voorzien van roetfilter en zuinige motoren, het afkoppelen van riolering (gescheiden stelsel) en de inkoop van groene energie. In juni 2009 zijn de gemeentelijke gebouwen voorzien van een energielabel. Daarbij is een rapportage geleverd waarin mogelijke besparingen zijn aangegeven. Investeringen die binnen vijf jaar worden terugverdiend zullen worden uitgevoerd. Ook worden er in sommige gebouwen tussenmeters geplaatst, zodat duidelijk is waar de energie wordt verbruikt. Proeven worden er uitgevoerd met nieuwe openbare verlichting. Voorbeelden zijn: de energiezuinige LED-verlichting en het vervangen van oude armaturen voor nieuwe en efficiënte armaturen. De SGP-fractie heeft in het verleden ook aangegeven dat we niet overal verlichting behoeven. Een van de maatregelen is dan ook: het bewust rekening houden met duisternis. Door bijvoorbeeld het toepassen van duurzaam bouwen en de energieprestatienorm worden ook andere partijen buwust van en gestimuleerd over duurzame maatregelen toe te passen.

P.C. Grinwis

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter