SGP Goedereede

Ter Overdenking

Een drievoudig snoer

“En een drievoudig snoer wordt niet haast gebroken.” (Prediker 4 : 12b)

  Tamelijk bekend is deze tekst die nogal eens geciteerd wordt in verband met de huwelijkssluiting van een jong paar. Temidden van de blijdschap van een huwelijksdag klinkt dit voorname woord van Salomo, afkomstig uit een Bijbelboek dat gestempeld wordt door het woord ‘ijdelheid’. Zo begint het al: ‘IJdelheid der ijdelheden, zegt de Prediker; ijdelheid der ijdelheden, het is al ijdelheid’ (1:2). Zo eindigt het ook in het laatste hoofdstuk. Prediker verkondigt u het einde aller dingen, het vergankelijke van alles hier beneden en het ijdele van alles dat u met heel veel inzet opgebouwd heeft.

Niet alleen wordt deze tekst graag geciteerd rondom een huwelijksbevestiging, ook in het staatkundige leven. Twee mensen die een huwelijk aangaan kunnen alleen maar een zegen verwachten indien de Heere met hen is. Indien Hij de Eerste in hun leven is en blijft. Evenzo, Nederland en ons Oranjehuis hebben meer dan eens de God van de Bijbel nodig. De bekende 19e-eeuwse trits God, Nederland en Oranje mág géén triomfantelijke zijn. Alsof God vanzelfsprekend aan de zijde van Nederland en ons vorstenhuis staat. Alsof wij het verbond G ods nimmer verbroken zouden hebben. Dat hebben wij wel! Toch is meer dan eens lyrisch gedaan over de zogenaamde onlosmakelijke band tussen de Heere en Nederland als het Israël van het westen. O nee, door onze persoonlijke, kerkelijke, sociaal-maatschappelijke en nationale zonden hebben wij ’s Heeren rijke zegen verbeurd. Laat integendeel de bede opstijgen dat God Nederland en ons vorstenhuis niet geheel verlaten zal. Want alleen een drievoudig snoer waarin God Zijn sterke ‘draad’ ingevlochten heeft, zal niet haast verbroken worden.

Het drievoudige snoer van onze tekst is uit een aantal draden gevlochten. De draad van het menselijke leven is breekbaar. Door de zonde hebben wij God verlaten en de dood over ons heen gehaald. Broos, zwak en eindig zijn wij elk. Elk is daarbij afhankelijk van de hulp van de ander. Samen sta je immers sterker. Meerdere draden die samengevlochten worden ma-ken een sterk snoer. In het politieke leven is het een zegen als het confessionele geluid door meerdere afgevaardigden tezamen vertolkt wordt. Maar dit betekent niet als de SGP-fractie uit vijf of nog meer leden is samengesteld, er automatisch meer naar haar geluisterd wordt. Het gaat ook niet om de macht van het aantal. Vanouds is de SGP een getuigenispartij geweest, waarbij het ging om de kracht van het Bijbelse getuigenis en niet om die van het getal.

Het adagium ‘samen sta je sterker’ geldt ten diepste alleen als God u, wie en wat u ook bent, het-zij werknemer, huisvrouw, ingenieur, politicus, afgevaardigde enzovoorts met Zijn onmisbare zegen vergezelt. Eensgezindheid in de kerk, het gezin en de fractie is belangrijk. Maar Gods zegen is vele malen belangrijker. Hoevele ‘draden’ u ook vlecht, het door u gevlochten snoer blijft breekbaar. Al ons werk is tekort, met zonde bevlekt. Alleen ’s Heeren gunst is onverwoestbaar. Hij is de Sterk-ste. Indien Hij met u gaat, en u – gewone belangstellende, actief politicus, (steun)fractielid, bestuurder enzovoorts ondersteunt, mag u zegen en vrucht verwachten op uw werk.

Leeft u in het besef van úw tekort, zwakte en zondigheid? Ervaart ú de schuld van uw zonde? Bid de Heere om Zijn genade. Genade werd verdiend door Jezus Christus, toen Hij Zijn levensdraad liet afbreken. Op de opstandingsmorgen stond Hij evenwel triomferend op uit de dood. Zijn draad breekt nimmermeer, is onverwoestbaar. De duivel kan Hem niet vernielen. Integendeel, Christus vermorzelt Zijn kop, werpt Hem in de poel die brandt van vuur en sulfer. En Hij zegent Zijn volk, aan Hem onlosmakelijk verbonden door genade en geloof, overvloedig en tot in eeuwigheid. Want, “een drievoudig snoer wordt niet haast – ja nooit – gebroken”.

Ds. H. Lassche, Herteld Hervormd predikant te Ouddorp

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter