SGP Goedereede

Raad presenteert sluitende begroting tot 2013

In september is de begroting van de gemeente Goedereede voor het jaar 2011 verspreidt onder de raadsleden. Tevens is hij in te zien via onze website. De fractie heeft begin oktober diverse vragen gesteld over deze begroting. Ook is er een technische avond geweest waarop de diverse raadsfracties 'technische' vragen konden stellen. Hieronder de tekst die de fractie als inleiding op de vragen gebruikte. Daarna een korte impressie van de behandeling van de begroting van donderdag 28 oktober j.l.

De fractie schrijft in haar aanhef: 'Wij mochten de begroting voor 2011 weer op tijd ontvangen. Een begroting waar-in duidelijk keuzes gemaakt moeten worden voor de toekomst van de gemeente Goedereede. Dat heeft niet alleen te maken met de discussie die er op dit moment wordt gevoerd over gemeentelijke herindeling maar zeker ook de economische crisis die duidelijk heeft gemaakt dat we op een verantwoorde manier om moeten gaan met onze financiële middelen. Zeker op Rijksniveau wordt gesproken over forse bezuinigingen en ombuigingen. Naar de mening van de SGP-fractie is dat absoluut noodzakelijk. Het gevolg is uiteraard dat we ook op gemeenteniveau geconfronteerd gaan worden met kortingen op het gemeentefonds. Dat zal vertaald moeten worden in bezuinigingsvoorstellen in de gemeente-begroting. Wij zijn dan ook content met de slagkracht van het college, die hiervoor in samenspraak met de raad voorstellen ontwikkelde om te komen tot een gezonde financiële positie van Goedereede. Daarnaast stelt u geen extra belastingverhoging voor. Sterker nog, in het kader van de meerjarenbegroting daalt, mede ten gevolge van de neergaande ontwikkeling in de huizenmarkt, de gemiddelde woonlasten'.

Op voorstel van de SGP-fractie is vooraf aan de behandeling in de gemeenteraad allereerst in de commissie Publiekzaken het dekkingsplan voor het tekort besproken. Welke punten willen de fracties wel en welke niet van het college overnemen. Nadat duidelijk was dat op een aantal posten voor de Goereese politiek niet bezuinigd moet worden is er gezamenlijk gewerkt aan een alternatief voorstel.

Nadat we eerst met onze coalitiepartners de begroting en bezuinigingen nog eens bekeken hadden hebben we in een open overleg met alle partijen de voorgestelde bezuinigingen langs gelopen. En zoals dat in de politiek gaat, heeft iedereen zijn eigen accenten. Om te voorkomen dat er allerlei moties en amendementen (wijzigings-voorstellen) op de raadstafel terecht zouden komen, waarvan op dat moment moeilijk is te overzien, hoe die verschillende wijzigingen in zijn totaliteit uitpakken, is overeengekomen om dit in een gezamenlijk amendement neer te leggen. Het voordeel van deze handelswijze is, dat er in samenhang een evenwichting amendement kan worden ingediend. Zoals gezegd heeft iedere partij zijn eigen accent en veelal waren die al neergelegd in de vragen aan het college, of anders wel geuit tijdens de behandeling in de commissie Publiekzaken. De ene wil niet op het groen bezuinigen, de ander vind dat de subsidies in zijn totaliteit moet worden beoordeeld. Voor de SGP waren er ook een aantal zaken van belang. Zo vindt de fractie dat de stukken voor de diverse vergaderingen niet op het gemeentehuis gehaald moeten worden, maar thuisbezorgd. Verder hadden we de vinger gelegd bij de mogelijke verpaupering van de openbare ruimte als de door vandalisme vernielde ABRI’s (bushokjes) niet meer werden opgeknapt. Eveneens wenste de SGP het openbaar toilet op de Dorpstienden te behouden. Na een meevaller in de aanbesteding van de reinigingsrechten, vond de SGP dat deze terug zou moeten vloeien naar de burger. Al deze zaken konden in het overleg met elkaar geregeld worden.

Bij de aankondiging van het amendement werd aangegeven dat het niet eenvoudig is voor de komende jaren om verantwoorde bezuinigingen te doen. Ook werd het uniek genoemd wat de fracties onderling hadden bereikt. Zowel coalitie als oppositie wilden duidelijk verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst. Met de indiening van het amendement werd t/m 2013 de begroting sluitend gemaakt.

Met het amendement werd de begroting vastgesteld, waarbij onze burgemeester het TOP vond dat op deze manier als partijen was samengewerkt om ook in moeilijke tijden eruit te komen. Dit toont nog maar eens aan dat de bestuurskracht van de Goereese raad geweldig is.

Zoals al eerder verwoord in deze uitgave is er een raadsbreed amendement ingediend bij de behandeling van de programmabegroting 2011, om te komen tot een evenwichtige bezuiniging. Met dit amendement worden door het college voorgestelde bezuinigingen teruggedraaid of anders ingevuld. Eveneens zijn er nieuwe ombuigingen.Bij het amendement, ingediend bij de begroting werd een toelichting gegeven op diverse posten. Hieronder een aantal daarvan:

P.C. Grinwis - Raadslid

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter