SGP Goedereede

vanuit de SGP Fractie Goedereede...

Veel is er gebeurd sinds de vorige editie van het SGP Infobulletin van juni j.l. Ruim een half jaar functioneert de nieuwe Raad nu al weer. Constructief, stabiel en met vertrouwen zet het nieuwe college van B&W de schouders onder het vele werk. Het ‘klikt goed’ onder elkaar. Ook binnen de SGP-fractie en met de steun-fractie is er een goede sfeer, samenwerking en onderlinge band.

Crisis

Naast de vele gebruikelijke besluiten is de Raad en het College intensief bezig geweest met de gevolgen van de economische crisis. We moeten de financiële broekriem fors aanhalen de komende jaren. Sommige beleidsvelden kunnen nog enigszins worden ontzien, zoals de dienstverlening naar de burgers. Er zijn ook taken waarvoor geen geld meer is, zoals de parkingwatchers, het openbaar toilet op het parkeerterrein Dorpstienden en meer taken. Pijnlijke keuzes moeten soms worden gemaakt. De begroting kon evenwel weer sluitend en zonder extra belastingverhoging worden vastgesteld.

Goedereede zelfstandig?

De meest ingrijpende beslissing die ons raakt is die van Provinciale Staten (PS) van Zuid Holland. Zij hebben besloten tot fusie van de vier gemeenten op het eiland tot één gemeente Goeree Overflakkee. Het kwam niet als een verrassing. Gedeputeerde Staten (GS) sturen al enkele jaren aan op gemeentelijke herindeling. De politieke fracties in de Staten steunen GS daarin. Meermalen heeft de gemeenteraad van Goedereede (bij meerderheid, want het CDA en de VVD gaan voor fusie) hun argumenten voor zelfstandigheid kenbaar gemaakt. De PS zijn daar niet gevoelig voor gebleken. Met uitzondering van de SP-fractie heeft PS ingestemd met het voorstel van GS tot herindeling van de gemeenten op Goeree-Overflakkee.

Tweede Kamer

Als Raad richten we ons nu op de Tweede Kamer en het Kabinet. Nog onduidelijk is hoe het nieuwe Kabinet ermee zal omgaan, maar in het nieuwe regeerakkoord is opgenomen dat gemeentelijke herindeling “van onderop’ moet komen. Daar is hier geen sprake van. GS heeft het hele proces tot nu toe moeten voeren omdat het niet vanuit de gemeenten kwam, laat staan uit de bevolking. De komende anderhalf jaar zal de Tweede Kamer en het Kabinet zich er over beraden en besluiten. Wij zijn al een actieve lobby gestart om de Kamerfracties te overtuigen dat Goedereede zelfstandig de toekomst tegemoet wil gaan.

Stuurgroep

Om een sterkere positie te kunnen innemen, is er uit de vier raadsfracties die voor een zelfstandige gemeente Goedereede zijn, VGB, PvdA, CU, SGP en het College van B&W een Stuurgroep Bestuurlijke Zelfstandigheid Goedereede gevormd. Bovendien wordt onderzocht om te komen tot een Platform Zelfstandige Gemeenten in Nederland. Daarbij kunnen andere gemeenten in een vergelijkbare positie zich aansluiten, zodat je samen sterker staat. Met verschillende gemeenten is al intensief contact. Er gaat echter heel veel negatieve energie in zitten. Om de andere gemeenten op Goeree Overflakkee tegemoet te komen heeft Goedereede vorig jaar besloten tot samenwerking in één ambtelijke organisatie. Hiermee worden de voordelen van één sterke ambtelijke organisatie gecombineerd met de voordelen van een kleinschalig bestuur dicht bij de burgers. Wordt vervolgt.

Troonbede

De laatste zin in de troonrede eindigde ook dit jaar weer met ‘U mag zich gesteund weten door het besef dat velen U wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor U bidden’. In dat besef probeert de SGP-fractie ook te functioneren.

Vragen aan college

Eerder stelde de SGP schriftelijke vragen over de bespeling van het carillon op zondag. In het vragenuur stelde de SGP vragen over het afsluiten van een deel van de kust.

Carillon

De SGP-fractie heeft onlangs vragen gesteld over het besluit van het college om bespeling van het Carillon in Goedereede op zondag toe te staan. Op dit moment is geregeld dat op zondag het Carillon niet speelt. De fractie heeft haar bezorgdheid onderstreept, nadat op de vragen een antwoord was gekomen. Een groot deel van de (kerkelijke) bevolking zit hier niet op te wachten. ‘Het zijn nu nog Psalmen en geestelijke liederen, maar wie gaat dat bewaken voor de toekomst’? De fractie heeft het college meegegeven het besluit te heroverwegen. Overigens is het niet de bedoeling dat er concerten worden gegeven, maar ‘het Carillon zal geheel automatisch op gezette tijden een aantal regels ten gehore brengen’, aldus burgemeester v.d. Velde in haar beantwoording.

Stellendamse garnaal

Verder stelde de SGP-fractie vragen over het feit dat een deel van de kust is afgesloten voor de visserij (1 november - 1 mei). Met name voor de garnalenvisserij is dit niet goed. Hoewel e.e.a. in het verleden is afgesproken in het beheersplan, drong de fractie eropaan dat de gemeente een brief schrijft naar het ministerie om te vragen of de datum van 1 november niet verschoven kan worden naar half december. Na bespreking in de raad, is het college meegegeven een reactie op dit besluit te sturen naar de minister.

J. Klepper - Fractievoorzitter SGP Goedereede

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter