SGP Goedereede

Kabinet wil alternatief voor Kierbesluit

In het regeeraccoord wat onlangs is gesloten tussen de VVD en CDA is opgenomen dat het Kierbesluit haringvliet wordt teruggedraaid. Inmiddels heeft de staatsecretaris Atsma een brief gestuurd naar de kamer waarin hij alternatieven gaat onderzoeken om tegemoet te komen aan de afspraken die hierover internationaal zijn gemaakt. De vraag is hoe de trekvissen als zalm, zeeforel en aal vanuit zee stroomopwaarts kunnen zwemmen zonder dat de schuiven in het Haringvliet op een kier worden gezet? Om antwoord op die vraag te krijgen laat staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) onderzoek doen, zo heeft hij woensdag 17 november 2010 aan de Tweede Kamer geschreven.

Nederland besloot jaren geleden de schuiven op een kier te zetten in het zogenoemde Kierbesluit. Daardoor moest de vismigratie worden bevorderd, een doel dat is vastgelegd in het internationale Rijnverdrag. Op basis van het besluit investeerden landen stroomopwaarts al tientallen miljoenen euro’s in vistrappen en natuurlijke oevers. Nederland heeft echter nog steeds ‘de voordeur’ niet op een kier gezet, omdat de gevolgen daarvan, zoals het ontstaan van brak water, geld kosten. In het regeerakkoord is afgesproken het Kierbesluit in te trekken.

In zijn brief refereert de staatssecretaris aan een advies van Deltacommissaris Wim Kuijken. Die heeft onderzocht hoe het eerdere besluit alsnog uitgevoerd kan worden. „Hiervoor zou echter wel een aanvullende rijksfinanciering van circa 6 miljoen euro benodigd zijn”, schetst Atsma het advies van de waterkenner. „Gezien het regeerakkoord is de discussie hierover echter niet opportuun.”

De Deltacommissaris heeft de bewindsman geadviseerd om aanvullend onderzoek te doen naar andere mogelijkheden van ‘visintrek op de rivier’. Dit wegens de internationale afspraken. Atsma gaat inderdaad bekijken of Nederland op een andere manier aan de internationale afspraken kan voldoen. „Hiervoor zal ik eerst de resultaten afwachten van de thans lopende monitoring van vismigratie zoals door Rijkswaterstaat regulier wordt uitgevoerd en waarvan het rapport in het voorjaar van 2011 verschijnt.”

Atsma ziet wel mogelijkheden. „Bij de beoordeling van de monitoringsresultaten zal ook aandacht worden besteed aan de intrek van vis uit zee via de Nieuwe Waterweg en het Hartelkanaal”, schrijft de CDA-bewindsman.

bron: ANP

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter