SGP Goedereede

Raad in huidige samenstelling voor het laatst bijeen

Op 9 maart 2010 kwam de gemeenteraad van Goedereede voor het laatst bijeen in de oude samenstelling. De verkiezingen zorgen voor een wissel van maar liefst 4 raadsleden. De nieuwe raad wordt op DV donderdag 11 maart beëdigd. Toch waren er nog een aantal punten die de aandacht en besluitvaardigheid van de raad vergden. Zo werd het besluit genomen om de besteding van de Reserve Toeristenbelasting te koppelen aan de nieuwe nota Economische Zaken en werd de bedrijventerreinen strategie Goeree-Overflakkee vastgesteld. De detailhandelsvisie haalde de eindstreep om uiteenlopende redenen niet. In het tweede gedeelte werd formeel afscheid genomen van een aantal raadsleden.

Reserve toeristenbelasting

Een aantal maanden geleden werd een voorstel inzake de Reserve Toeristenbelasting door de commissie afgewezen. Een te ingewikkeld systeem, waarbij de rol van de raad te beperkt was. In een nieuw voorstel wordt dit opgenomen in het uitvoeringsprogramnma voor de nota Economische Zaken, waar per deelterrein de toerisme&recreatie, visserij ed wordt uitgewerkt. Namens de SGP-fractie wees raadslid PC Grinwis erop dat het prima is dat de sector betrokken wordt bij het opstellen van deze nota, maar dat het niet moet zijn dat andere sectoren ondersneeuwen. Hij pleitte ervoor om ook de andere peilers van de economie: Visserij, Landbouw en het MKB bij het opstellen van de nota te betrekken. Met dit besluit is tevens de borging van de nieuwe nota EZ en dus ook de plannen rondom de besteding van de reserve toeristenbelasting geborgd. Jaarlijks zal e.e.a. via de programmabegroting terug komen. 20.000 euro wordt elk jaar apart gezet om spontane projecten te kunnen financieren. Wat de SGP betreft moeten dit wel zinnige en verantwoorde bestedingen zijn en ging accoord met de wens om geïnformeerd te worden over de besteding van dit geld.

Bedrijfsterreinen

Voordat de nota op de bedrijfsterreinen werd vastgesteld, wilde de SGP nog eens duidelijkheid over de vraag, wie en wanneer nu eigenlijk de beslissing wordt genomen over een mogelijk 1 loket voor uitgifte, maar ook over de bijdrage voor herstructurering. Wordt dit een bedrag per inwoner of wordt dit opgebracht door de nieuwe bedrijfsterreinen? Wethouder v.d. Vlugt deelde mee, dat deze besluiten absoluut naar de raad terug zullen komen. De SGP-fractie ging overigens accoord met de visie en stipte kort nog eens de volgende zaken aan:

Detailhandelsvisie

Opvallend was dat de voltallige gemeenteraad zich in het geheel niet herkende in de detailhandelsvisie op Goeree-Overflakkee. 'Je zal maar winkelier zijn en je leest dit stuk', verzuchte Jan Goemaat van de ChristenUnie. Het stuk geeft vervolgens geen antwoord op de vraag hoe je de kernen leefbaar kunt houden, zo was de kritiek van het VGB en het CDA. Een gemiste kans vond de PvdA, CDA en VVD om nu niet de aan huis gebonden activiteiten hierin te betrekken. Een punt waar de SGP zich ook altijd voor heeft hard gemaakt. De VVD vond deze visie 'geen stap vooruit'. En zo ervaarde de SGP-fractie dit ook. Nota Bene een stuk wat meer dan een jaar oud is en absoluut niet actueel meer is. De uitgesproken woorden van de VVD waren dit keer woorden uit het hart gegrepen. Zelfs de VVD was niet positief over het feit dat in de visie stond vermeld dat de winkels in het centrum op zondag open gesteld moeten worden. Dat was dan ook een van de redenen die SGP-er T. Human aanvoerde:

Besloten werd om als raad een brief te verzenden naar het ISGO met daarin het standpunt van de raad om deze visie niet over te nemen.

Geloofsbrieven

Door een commissie in de raad werden de verkiezingen rechtmatig verklaart en na onderzoek van de geloofsbrieven werden de nieuwe raadsleden benoemd als raadslid van de gemeente Goedereede.

Afscheid diverse raadsleden

In diverse toespraken werd afscheid genomen van een viertal raadsleden, te weten; Miranda Grinwis-Driesse(CU), Huibert Tanis(SGP), Dirk Pijl(CDA) en Henk van Oostenbrugge(CDA) Daarbij werd de laatste benoemd tot lid in de orde van oranje Nassau.

P.C. Grinwis

Terug naar overzicht

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter