SGP Goedereede

Column

Huwelijk

Hoewel, zoals u zult weten er weer verkiezingen zitten aan te komen en dit altijd een dankbaar onderwerp is om over te schrijven, wil ik het deze keer toch ergens anders over hebben.

De kop boven dit artikel maakt dat duidelijk. U zult zich misschien afvragen of dit nu een onderwerp is voor een politiek getinte uitgave. Oppervlakkig bekeken ben ik het met u eens, maar ik wil het meer specifiek hebben over het zogenaamde “homohuwelijk”, wat natuurlijk niets met een huwelijk heeft uitstaande. Het is een bij wet geregelde verbintenis tussen twee personen van hetzelfde geslacht en is in juridische zin gelijk gesteld met het huwelijk tussen één man en één vrouw. Jesaja 5 vers 20 zegt; “Wee degenen die het kwade goed heten en het goede kwaad” en richt zich tot individuele personen. Echter in onze tijd is het kwaad veel verder doorgewoekerd, want onze overheid heeft dit geregeld en bij wet vastgelegd. Een overheid die zijn onderdanen voor zou moeten gaan in het goede, gaat hen hierin voor in het kwaad. Homosexualiteit is een gruwel in Gods ogen en wordt als zodanig zowel in het Oude- als in het Nieuwe Testament genoemd. Wat mij al enige tijd hogelijk verbaast, is dat in onze achterban nauwelijks aandacht is voor wie het burgerlijk huwelijk sluit. Dus welke ambtenaar van de burgerlijke stand, in het spraakgebruik “ de trouwambtenaar”, de plechtigheid leidt.

Al verschillende keren heb ik op recepties of soms ook wel daarvoor aan bruidsparen gevraagd, wie hun trouwambtenaar was of zou zijn. In sommige gemeenten is deze ambtenaar nog van onze achterban, dan is het natuurlijk duidelijk. Maar als dat niet het geval is dan heb ik nog geen enkele keer meegemaakt dat een aanstaand bruidspaar op het gemeentehuis expliciet verzocht heeft om een trouwambtenaar die geen “homohuwelijken” sluit. Ik verbaas mij daar hogelijk over, temeer omdat het vaak stellen zijn, die principieel in het leven staan, maar zeker ook voldoende assertief zijn. En dan toch nalaten een duidelijk signaal af te geven op dit vlak. En zonodig daar de consequenties uit te trekken, als in de gemeente van hun voorkeur om te trouwen, een dergelijke ambtenaar niet meer aanwezig is. Dat zou weleens kunnen betekenen, dat je naar een andere gemeente moet om je huwelijk te sluiten.

Ik weet ook best, dat al geef je zo’n signaal af, een gemeente die dergelijke ambtenaar niet meer heeft niet zomaar gaat nadenken en er voor zorgt dat er in elk geval 1 ambtenaar is die geen “homohuwelijken” sluit. Maar als dat bij herhaling voorkomt, kon er toch weleens verrassende wendingen plaatsvinden. Zoals u weet, woon ik dicht bij Gouda en het oude stadhuis van Gouda is een prachtige en ook geliefde locatie om te trouwen. Heel fotogeniek met een schitterende trouwzaal. Wordt het geen tijd om dat meer bespreekbaar te maken. Ik vind dat vooral ook wederzijdse ouders daar een duidelijke taak in hebben en dat met hun zoon of dochter te bespreken en waar nodig hen steunen. Maar ook onze vertegenwoordigers in de gemeenteraden, dienen daar alert op te zijn en ervoor te zorgen, dat dit bespreekbaar is en nog beter, dat dit geregeld wordt. Men is vaak druk met van alles en nog wat, maar de principiële zaken schieten er zo gemakkelijk bij in. Laat dit bij ons zo niet zijn.

André v.d. Wende

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter