SGP Goedereede

SGP Beginselprogramma

Artikel 22 - beginselprogramma

Artikel 22: De overheid is geroepen zorg te dragen voor een verantwoord milieubeheer. Daarin moet het bijbels 'rent-meesterschap' een centrale plaats innemen. Het milieu omvat het totaal aan levensomstandigheden waarin mens en dier leven en zich bewegen. 'Het is niet algemeen bekend, maar meer dan eens blijkt de SGP de tijd ver vooruit te zijn. Soms zijn er van die punten waar het SGP-geluid hoofdschuddend wordt aangehoord, maar na verloop van tijd komt er tóch bijval.'' Dat zei SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij bij de start van de verkiezingscampagne. En dat geldt zeker ook voor de zorg voor het milieu. De SGP pleit al jaren voor een verantwoord milieubeleid en hecht waarde aan de schepping. Als onderdeel van de schepping mag de natuur gezien worden als een gave van Gods hand. De mens oefent ook hierover het rentmeesterschap uit. Bovenstaand wil niet zeggen dat dus alles maar natuur moet zijn. Rentmeesterschap heeft meerdere kanten. Een goed evenwicht is van groot belang.

Rentmeesterschap

Een rentmeester is geen eigenaar. Hij heeft tot taak de goederen van de eigenaar te beheren, overeenkomst de regels van de eigenaar. De hem toebetrouwde goederen mag hij niet uitbuiten. De rentmeester moet daarom met wijsheid en voorzichtigheid handelen. Vanuit bijbels oogpunt kunnen we dan denken aan de schepping, waarin God Zelf de mens stelde om tot eer van God de schepping te gebruiken. We kregen heerschappij over de dieren, bomen en planten opdat we daarmee met wijsheid en voorzichtigheid zou-den omgaan zonder uitputting en uitbuiting. In ons verkiezingsprogramma leest u niet voor niets dat de gemeente een voorbeeldfunctie dient te hebben in het stimuleren en toepassen van duurzame energie. Als fractie zullen we dan ook projecten m.b.t. duurzame energie zoveel als mogelijk steunen. Uiteraard moet e.e.a. wel inpasbaar zijn in dat zelfde milieu, ook dat is onze zorg.

Duurzame energie

Bijna 10 jaar gelden presenteerden de SGP-jongeren van Goedereede een nota m.b.t. duurzame energie. Uit deze nota bleek duidelijk het belang hiervan. De wereldwijde klimaatverandering en de uitputting van fossiele brandstoffen vormen een bedreiging voor de samenleving op langere termijn. Het toenemende energieverbruik pleegt een aanslag op onze voorraden waarbij de verbranding van fossiele brandstoffen één van de voornaamste veroorzakers is van het broeikaseffect. Dit heeft tot gevolg dat de gemiddelde tempe-ratuur op aarde stijgt en vervolgens veranderingen geeft in het neerslagpatroon en een stijging van de zeespiegel. In de Kustvisie tot 2050 wordt hierop geanticipeerd. Een uitwerking hiervan is bijvoorbeeld de versterking van het Flaauwe Werk in Ouddorp.

Afspraken

Aangezien de problematiek zich wereldwijd uitstrekt, worden er op internationaal niveau afspraken gemaakt. Eén daarvan is het stimuleren van het gebruik van alternatieve en duurzame energiebronnen. Soms wordt er op gewezen dat deze energie duur is en kunstmatig met subsidie laag wordt gehouden. Ik wil dat niet ontkennen maar moet daarom dan maar worden afgezien van bijvoorbeeld windenergie? De vermindering van de uitstoot van CO2, en dus de zorg om het milieu voor mens en dier, als schepping van God is van grote waarde. Bouwen en bewaren, dat was toch de opdracht die we kregen? Op dit moment spelen er initiatieven om te komen tot een zonne-energieveld in Ouddorp en het opwekken van blauwe stroom middels een getijdecentrale in de Brouwersdam. Initiatieven die we van harte ondersteunen!

P.C. Grinwis - SGP Raadslid

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter