SGP Goedereede

In gesprek met... Corné Grinwis

Bij de laatst gehouden verkiezingen voor de gemeenteraad, 3 maart 2010, heeft de SGP opnieuw 5 raadszetels mogen behalen. Op nummer 5 van de lijst staat Corné Grinwis. Hij zit sinds 3 maart als de benjamin in de fractie, maar niet in de raad. Jongste raadslid is mevr. E.B. Keijzer - Westhoeve. Hoog tijd om nader kennis te maken met Corné. We treffen hem thuis aan, onder het genot van een lekker bakje koffie.

Dit jaar stond je voor het eerst op de kieslijst. Hoe ben je er zo plotseling in gekomen? ‘In het begin was ik niet heel erg politiek geïnteresseerd, maar was er wel bij betrokken. Via Radio Goeree Lokaal, waar ik o.a. bij het programma Polivak technicus vrijwilliger was, volgde ik de politiek van dichtbij. Op die manier heb ik kennis gemaakt met de politiek en weet je zo’n beetje hoe een en ander gaat. De beoogde leden uit de steunfractie zagen het niet zitten om op de plaats van nummer 5 te gaan staan en zo eventueel in de fractie te komen. Dus stond fractievoorzitter Hans Klepper op een gegeven moment bij mij op de stoep met de vraag of ik op nummer 5 wilde staan voor de SGP. Dat was wel even slikken. Hoewel ik me heb gerealiseerd dat het 2 á 3 avonden in de week kan kosten heb ik toch de verantwoordelijkheid op me willen nemen’.

Je hebt niet lang mee kunnen lopen in de steunfractie. Hoe was het om zo gelijk in het diepe gegooid te worden? ‘Zoals gezegd, ik heb me best gerealiseerd dat het de nodige inspanning vergt. In het begin moet je dan extra veel lezen. Later, als je meer dossierkennis hebt, kun je vlugger door de stapels papier heen. Het is nog een voordeel dat we met 5 man zijn. De taken kunnen zo verdeeld worden. Samen met Klaas Soeteman doe ik de commissie publiekzaken. Volgens mij is dat lastiger dan Grondgebiedzaken. Vooraf is het echter nooit in te schatten hoeveel werk het is. Op dit moment is er extra veel werk doordat we ongewild in een herindelingsprocedure terecht zijn gekomen. Dat kost ontzettend veel tijd. Een ander aspect is het vergaderen zelf. Het gaat soms op het scherpst van de snede. Je moet er bijvoorbeeld goed mee om kunnen gaan als je in een debat de ander als je meerdere moet erkennen. De ene keer “win” je het debat, de andere keer is er “verlies”. Je krijgt wel eens wat te incasseren, zeker als het om de identiteit gaat waar we voor staan. Naast de reguliere vergaderingen zijn er ook informatieavonden, burgeravonden en andere activiteiten waar je wordt geacht aanwezig te zijn en je inbreng te leveren. De huidige crisis kost ook de nodige inspanning. Er moeten keuzes gemaakt worden i.v.m. het kleinere beschikbare budget. Waarop kan bezuinigd worden en waarop niet?’

Een antwoord op die vraag? ‘De SGP wil o.a. een schild voor de zwakken zijn. Aan het budget voor de WMO dient dan ook niet gesleuteld te worden. Andere partijen ontzien liever het toerisme zodat degenen die ondersteuning nodig hebben daarvan wel eens negatieve gevolgen van kunnen ondervinden’.

Landelijk gezien zijn SGP-ers een beetje een buitenbeentje. Merk je daar zelf wat van in je omgeving? ‘In het algemeen krijg ik geen negatieve reacties. Wees gewoon wie je bent en kom voor je principes uit. Het mag gewoon gezegd worden. Kijk, elke partij moet ergens op gebaseerd zijn. Andere partijen zijn gebaseerd op het humanisme, het socialisme, het liberalisme etc. Het is een eer en een voorrecht te staan voor de Bijbelse normen en waarden. Onze politiek is gebaseerd op een vast fundament, het Woord van God, wat goed is voor alle mensen’.

Zo te zien ben je aan het verbouwen, de tuin wordt gerenoveerd en je hebt een gezin. Verder heb je nog wat nevenactiviteiten. Is het lastig te combineren? ‘Zeker. Soms is het niet leuk. Je komt thuis en dan moet je gelijk weer weg. De stukken voor de vergaderingen komen donderdags binnen. Die moet je dan wel voor de fractievergadering van maandag doorgenomen hebben. Meestal is het haasten. De krant lezen schiet er dan echt bij in. Gelukkig heb ik een goede echtgenote, Pieternella. Zij denkt mee en schuift de artikelen die van belang zijn onder mijn neus. Overigens betekent het voor mijn vrouw dat zij mij veel moet missen en dat het grootste deel van de taken thuis op haar schouders komen. Het is dan ook belangrijk dat je beiden achter het raadswerk staat. In het weekend probeer ik wat extra met de kinderen bezig te zijn’.

Je motto bij de verkiezingen was: ‘Geloofwaardige politiek, gebaseerd op een vast fundament’. Hoe zou je jezelf omschrijven als het gaat om het functioneren in de fractie? ‘Ik ben natuurlijk een nieuweling. Alles ligt open en ik heb geen zogenaamd ‘rugzakje’. Ik probeer met een kritische, frisse blik mijn inbreng te leveren. Bij veel beslissingen is het Bijbelse gedachtegoed het uitgangspunt van ons denken en handelen. Wel wil ik benadrukken dat de christelijke principes meer zijn dan alleen het streven naar bijvoorbeeld de zondagsrust. Er moeten niet blindelings een paar doelen worden nagestreefd. Het hele beleid moet evenwichtig en evenredig zijn. Wij zijn duidelijk bevoorrecht dat we mogen staan voor en op het vaste Fundament. De Bijbel als leidraad. Daar is wel licht van boven voor nodig, want het is niet altijd even helder om gebaseerd op Gods woord een standpunt in te nemen bij de verschillende onderwerpen’.

Jouw boodschap aan de lezer in één zin? ‘Draagt de SGP op in uw gebeden, we hebben voortdurend licht van boven nodig om het beste voor onze burgers te zoeken’.

door: Huibert Slingerland

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter