SGP Goedereede

SGP NIEUWSBRIEF - nr. 2 - februari 2009

SGP Nieuwsbrief>
Nieuwsbrief februari 2009 - nr. 2

Watersnood-herdenking Stellendam toch op zondag

Op 1 februari is het 56 jaar geleden dat de watersnoodramp zich voltrok over voornamelijk het zuid-westeljke deel van ons land. Het verwoestende water nam vele levens en richtte enorme schade aan. In onze gemeente werd vooral Stellendam getroffen, maar ook in Goedereede en Ouddorp waren slachtoffers te betreuren. Bij velen die 'de ramp' hebben meegemaakt heeft dit diepe indruk gemaakt en zijn er vandaag de dag nog mee bezig. Op zondag 1 februari 2009 herdenkt de gemeente de ramp met een kranslegging bij het herdenkingsmonument aan de Brielsestraat in Stellendam. Nu de herdenking toch op een zondag wordt gehouden zal een deel van de bevolking om die reden dit niet kunnen meemaken. De SGP betreurt het dat deze herdenking plaatsvind op zondag.


Raad accoord met Centrum voor Jeugd en Gezin

Lang was de agenda niet van de raadsvergadering van 29 januari j.l. Het waren de ingekomen stukken die nadere vragen en opmerkingen opriepen. De SGP vroeg aandacht voor handhavind mbt verkooppunten. Een notitie over deze problematiek werd toegezegd. Het kan niet snel genoeg gaan bij de fracties als het gaat om het bouwplan 'Gronden Breen', van de grond te krijgen. Ook helderheid en duidelijkheid werd gewenst rondom het fenomeen Bed & Breakfest. In de raad werd besloten tot het komen van een Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook werd de nieuwe verordening mbt de voorzieningen maatschappelijke ondersteuning in de gemeente Goedereede vastgesteld.


Actualiteit confronteren met politiek beginsel

De ontwikkelingen in de maatschappij gaan snel. Een voortdurende crisis. Van geestelijke crisis tot krediet crisis en van individualisme tot groepsdenken. De grote vraag is of christelijke politiek vandaag de dag effectief kan zijn in deze samenleving en welke boodschap zij heeft. Tijd om eens stil te staan bij de samenleving van vandaag. 'De actualiteit van vandaag moet worden geconfronteerd met het politiek beginsel', zo stelde de spreker. Afgelopen woensdag 28 januari, ging de heer G. Slootweg in op deze aspecten. De avond werd georganiseerd door de SGP Kiesvereniging te Goedereede.


20 februari: 'Het nut en onnut van een herindeling'

Veel wordt er gesproken over een herindeling van de 4 gemeenten op Goeree-Overflakkee. Graag willen de 4 gezamenlijke SGP-Kiesverenigingen i.s.m de SGP Jongeren deze zaken op een rij zetten. Om een duidelijk beeld te schetsen, wordt er DV vrijdag 20 februari een avond belegd waar deze zaken aan bod komen. Op deze avond hopen de heer A.M Weststrate, gemeentesecretaris uit Korendijk en de heer T. van Oostenbrugge, voormalig gemeentesecretaris van Bruinisse, de voor- en nadelen op een rij te zetten. Onder leiding van de heer G. Slootweg hopen beide personen op de door u gestelde vragen in te gaan. Graag nodigen we u uit voor deze avond die we willen houden op DV vrijdag 20 februari in de Chr. Scholengemeenschap Prins Maurits te Middelharnis. We willen om 19.30 uur beginnen.


Brouwersdam: Energie uit getij mogelijk!

De Brouwersdam, de vrijwel dichte dam die sinds 1971 de Grevelingen afsluit van de Noordzee, moet weer doorlaatbaar worden. Het is mogelijk daarbij in de Brouwersdam een getij-energiecentrale te bouwen voor 50.000 tot 100.000 huishoudens. Ook kan een schutsluis in de Brouwersdam worden gebouwd waardoor dit recreatiegebied rechtstreeks vanaf de Noordzee bereikbaar wordt. Deze conclusies staan in een vandaag verschenen verkenning die is gedaan in opdracht van Rijkswaterstaat. Duurzame energie staat hoog genoteerd bij de SGP fractie te Goedereede. De fractie is dan ook blij met deze positieve berichten.


SGP roept woningbouwver. op voor steun aan starters

Bouwprojecten in de gemeente hebben op dit moment volop de aandacht. Een aantal zijn reeds in procedure gebracht. Toch ondervinden jongeren in deze tijd problemen om een starterswoning te betrekken. Woningen die gebouwd worden zijn veelal te duur voor starters. In een tijd waarin de kredietcrisis steeds grotere vormen aanneemt kunnen starters wel een steuntje in de rug gebruiken. Al eerder stemde de SGP fractie in met een regeling van de gemeente om starters te helpen. Daarnaast vindt de SGP dat de woningbouwvereniging een grote verantwoordelijkheid heeft als het gaat om huisvesting in de gemeente in algemene zin. De SGP fractie stuurde onlangs een brief aan Woningbouwvereniging 'Beter Wonen' te Goedereede waarin zij nogmaals het bestuur opriep om werk te maken van regelingen om starters te steunen.


Provincie maakt commissie bekend voor toekomst GO

Oud-Kamerlid G. J. Schutte van het GPV gaat een commissie leiden die in opdracht van het provinciebestuur van Zuid-Holland onderzoek doet naar de bestuurlijke toekomst van Goeree-Overflakkee. Dat heeft een woordvoerder van het provinciebestuur bekendgemaakt. De externe commissie moet voor 1 april 2009 advies uitbrengen. De vier gemeenten op het eiland, Goedereede, Dirksland, Middelharnis en Oostflakke, zijn van het besluit door de provincie per brief op de hoogte gesteld. Eerder werd al duidelijk dat de provincie van zins is zo’n onderzoek te laten uitvoeren. Naast dhr. Schutte hebben zitting in de commissie: dhr. H. Klein Breteler, mw. N. van den Broek - Laman Trip en mw. L. Stolker-Nanninga.


CU/SGP krijgt geen steun voor plan Oosterpark

De Statenfractie van ChristenUnie/SGP is teleurgesteld over het feit dat CDA, VVD en PvdA niet bereid waren in de decembervergadering van de commissie Zuid van Provinciale Staten medewerking te verlenen aan een plan van de gemeente Goedereede. Genoemde partijen wilden geen positief advies te geven aan Gedeputeerde Staten om het bestemmingsplan voor bebouwing met seniorenwoningen op de locatie Oosterpark in Ouddorp alsnog goed te keuren. Statenlid H. van Dieren (ChristenUnie/SGP) had de kwestie aan de orde gesteld naar aanleiding van een discussie net voor de zomer. Hij stelde dat de andere fracties selectief waren geweest in hun beoordeling van de twee meest in het oog springende ruimtelijke knelpunten op Goeree-Overflakkee.


Belangrijke data

  • dinsdag 10 februari - Commissie Grond Gebied Zaken, 19.30 uur, gemeentehuis
  • donderdag 12 februari - Commissie Publiekzaken, 19.30 uur, gemeentehuis
  • vrijdag 20 februari - Is een herindeling echt nodig op GO?, 19.30 uur, Pr. Maurits, Middelharnis
  • dinsdag 3 maart - Ledenvergadering SGP Kiesvereniging, 19.30 uur, Eben-Haëzer
  • donderdag 5 maart - Raadsvergadering, 19.30 uur, gemeentehuis


Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter