In gesprek met... 2 nieuwkomers in de raad voor de SGP, de heren P.C. Grinwis en H. Tanis. Ze gaan in op hun ervaringen als nieuwe raadsleden in het duale stelsel. Op het gemeentehuis ontmoeten wij de twee raadsleden die bij de laatste verkiezingen in de raad gekomen zijn voor onze Staatkundig Gereformeerde Partij. Te weten de heren H. Tanis uit Goedereede en P.C. Grinwis uit Ouddorp. We spraken met hen over diverse onderwerpen van kandidaatstelling gemeenteraad tot dualisme.
De eerste vraag die we aan hen stelden was: hoe bent u nu eigenlijk raadslid geworden en hoe is dit eigenlijk allemaal gegaan? Tanis:Ik ben al heel wat jaren lid van de kiesvereniging maar eigenlijk niet met de bedoeling om raadslid te worden. Op een gegeven moment kom je dan op de kandidatenlijst van de kiesvereniging en wel bij de bovenste 10, maar er waren altijd genoeg mensen voor de raad zodat je er dan op een gegeven moment niet meer op rekent. Het is dat Dhr. J. 't Mannetje zich de laatste verkiezingen terug trok en er een Goereër uit de gemeenteraad ging. En als er dan een beroep op je gedaan wordt zit je zo in de raad. Ik ben wel blij dat ik al een jaar of vier in de steunfractie mee heb kunnen draaien zodat ik toch wat kennis van zaken had en wist wat er ging komen.
Grinwis:Ik ben via de studievereniging de partij binnen gekomen. De eerste vergadering die ik bij zou wonen werd afgelast omdat de spreker niet kwam vanwege de mist. En al was dit niet zon vloeiende start, het heeft me niet weerhouden om lid te blijven van de studievereniging. Al snel werd ik gevraagd voor een bestuursfunctie waar ik 2 jaar als lid in heb gezeten, en daarna 4 jaar als voorzitter wat ik met veel genoegen heb mogen doen. Alleen na die 6 jaar moest ik volgens de statuten het bestuur verlaten, omdat deze niet toestaan langer dan 6 jaar in het bestuur zitting te hebben. Ik vond dat best jammer, want ik deed het met veel plezier. Voor de kandidatenlijst van de SGP ben ik benaderd door de voorzitter van de kiesvereniging in 1997. Hoewel ik eigenlijk niet direct in de gaten had dat het hier wel om de 6e plaats op de lijst ging stemde ik toe en aan de andere kant leek het me ook wel wat dat raadslidmaatschap. Zo kwam ik in de steunfractie waardoor ik 4 jaar meegedraaid heb, wel eens waar aan de zijlijn maar aan de andere kant kreeg ik heel veel informatie en deed indrukken op van het raadswerk. Ook kreeg ik alle stukken toegezonden en ben er zo ingegroeid. Bij de laatste verkiezingen kwam ik weer op de 6e plaats en met 5 raadszetels voor de SGP is het door dualisme dat ik in de raad ben gekomen. Door het dualisme kwam de wethouder namelijk buiten de raad te staan.Tanis:Ik heb de commissie publiekzaken toebedeeld gekregen. Het is wel een geruststelling dat ik daar samen zit met dhr. Noorthoek, met jarenlange ervaring, want er komt heel wat voor kijken.
Grinwis:Met dhr. Human hebben wij als specifieke taak de commissie grondgebied. Hierin hebben we ook een kleine taakverdeling gemaakt zodat dhr. Human veelal het woord voert bij zaken m.b.t. Ruimtelijke Ordening en ik zelf o.a. de overige zaken voor mijn rekening neem.
Tanis/Grinwis:Als eerste is een raadslid volksvertegenwoordiger. Hij vertegenwoordigt de burger richting bestuur en gemeente. Daarnaast is de gemeenteraad kaderstellend. Ze stelt dus de kaders waarbinnen B&W en de ambtenaren kunnen werken. Als laatste is de raad controlerend bezig en kijkt of alles volgens de vaste gestelde lijnen en tijdspad uitgevoerd wordt. Bij besluitvorming is het verkiezingsprogamma een leidraad voor de fractie, wat dit keer de titel 'TOT UW DIENST' had. Dit motto is voor tweeërlei uitleg vatbaar. Het mag toch van ons als SGP ook verwacht worden, dat we hier ook in dienst van de Heere staan en al onze besluiten baseren op Gods Woord. Natuurlijk is de mening van de burger daarbij ook van belang. Wij staan dan ook altijd open voor opmerkingen en suggesties of vragen zodat ook wij weten wat er leeft onder de bevolking. Vandaar dat onze fractie binnenkort ook een fractie spreekuur zal gaan houden zodat burgers hier hun mening kenbaar kunnen maken. We willen hierdoor de burger opwekken om raadsleden te informeren, wij kunnen immers ook niet alles weten.
Tanis:Dualisme is meer dan ontvlechting van de wethouder t.o.v. de gemeenteraad, want dat is hetgeen de burger ervan ziet. Door de ontvlechting is de raad anders tegenover het college komen te staan. Je ziet dan ook dat de fractie onafhankelijker van de wethouder is gaan opereren. Er is ook een groter (gezond)spanningsveld ontstaan tussen de gemeenteraad en het college. Maar daar is het dualisme ook voor ingang gezet. Het traject van het dualisme is ingezet, maar hier moet nog veel gebeuren. Het zal nog heel wat inspanning kosten.
Grinwis:Eén van de punten van dualisme is: de burger betrekken bij de politiek. Hier zal de nodige aandacht aan besteed moeten worden. Ook zal er nog een rekenkamer moeten komen, de begroting zal gewijzigd worden. Er komt een programma begroting op hoofdlijnen voor de raad en een product begroting voor het college. Het dualisme brengt heel wat met zich mee.
Tanis/Grinwis:Het probleem van de woningen voor starters in de eigen woonkern vraagt zeker de aandacht. Wij zijn van mening dat alles in het werk gesteld zal moeten worden om de jongeren in de gemeente te houden. Er zal creatief mee omgegaan moeten worden. Ook het groeiend aantal aanvragen voor planschade vraagt de nodige aandacht. Ook hier zullen maatregelen genomen moeten worden, voordat het uit de hand loopt. En natuurlijk moeten we het dualisme niet onderschatten.
Tanis:Deze communicatie is goed, op alles wat je vraagt komt een antwoord, of het nu van het college is of van de ambtenaren. We lopen ook regelmatig bij ambtenaren binnen en krijgen dan tekst en uitleg over het gevraagde.
Grinwis:Als nieuweling in de raad is het soms best lastig om bijvoorbeeld een voorjaarsnota of begroting te beoordelen. Daarom heb ik gevraagd of er een voorlichting gehouden kan worden over de begroting omdat die er voor een gemeente heel anders uitziet als in het bedrijfsleven. Ik heb inmiddels begrepen dat dit voorstel wordt gehonoreerd. Wat dat aangaat hebben wij over de communicatie niets te klagen. Dit geldt niet voor de communicatie tussen de burgers en de gemeente. Hier moet naar onze mening nog wel het een en ander veranderen.
Tanis/Grinwis:Als er problemen, klachten, opmerkingen, tips of vragen zijn, moet de burger in eerste instantie contact opnemen met het gemeentehuis. Ook als het gaat om overlast moet men dit melden bij de politie, de gemeente en ook bij de politiek. Overlast wordt namelijk gemeten met het aantal meldingen die er binnengekomen zijn. Word dus niet moe overlast te melden, want als er niet gemeld wordt, loopt de overlast op papier terug, terwijl dit in werkelijkheid helemaal niet zo is. Ook wij stellen het erg op prijs als de burger ons informeert over het reilen en zeilen van de gemeente. We zitten hier als volksvertegenwoordiger en niet voor onszelf. Naast de telefoon en onze e-mail adressen kan daarvoor dus binnenkort ook gebruik gemaakt worden van het fractie spreekuur. Hier kunnen burgers informatie kwijt aan de fractie, waarmee we later in de diverse overleggen en vergaderingen ons voordeel mee kunnen doen.
Tanis:Op dit moment kan ik geen positief verhaal over de visserij houden. In mijn loopbaan is de Nederlandse vissersvloot bijna gehalveerd van 600 kotters tot 348 tong- en scholvissers. En de visserij krijgt het steeds moeilijker. Ze krijgt maatregelen over zich heen waar de Nederlandse vloot heel zwaar door getroffen wordt. Dan is ook de olie nog eens flink wat duurder geworden. De diepte van het Goereese gat is en blijft een probleem en dan is er ook nog de dreiging van de Tweede Maasvlakte. Maar waar ik nog wel steeds van overtuigt ben is dat de visserij zal blijven bestaan.
Tanis:De Tweede Maasvlakte die komt er. Maar daar zal nog heel veel over gesproken worden voordat het werkelijk zo ver is. Ook zal het bedrijfsleven mee moeten gaan betalen aan de aanleg ervan en met de economische teruggang kan de uitvoering van het project nog wel even op zich laten wachten. Wij, als gemeente Goedereede zijn in diverse overlegvormen betrokken geweest en hebben in ieder geval een toezegging op een claim die is neergelegd van enkele miljoenen. Dit is misschien maar een pleister op een wond, we moeten dan ook blijven strijden om het beste voor de visserij en de gemeente Goedereede er uit te halen.
Grinwis:Gemeentelijke herindeling is voorlopig nog niet aan de orde. We mogen het gelukkig prijzen dat het huidige kabinet niet voor onvrijwillige samenvoeging is. De dreiging van het paarse kabinet waar minister Peper de uitspraak deed dat gemeenten onder de 25000 inwoners niet meetelden is nu toch weggenomen. Wij zijn natuurlijk niet voor samenvoeging van de gemeenten op het eiland maar op een goede manier samenwerken daar zijn wij absoluut niet tegen. Het ISGO is daar natuurlijk al een voorbeeld van. Er word al samengewerkt op het gebied van het milieu maar ook wordt er gewerkt aan samenwerking op het gebied van onderwijs. In de toekomst zouden we kunnen denken aan o.a. automatisering en sociale zaken. Onze voorwaarde blijft wel steeds dat het beleid wat eilandelijk gemaakt wordt ten allen tijde door de eigen gemeenteraad wordt vastgesteld en gecontroleerd.
Zo is er heel wat besproken met de twee raadsleden. Om zo een indruk te krijgen van hetgeen in de gemeenteraad gebeurd. Wij, als redactie, willen hen dan ook veel wijsheid en Gods onmisbare zegen toewensen in hun verantwoordelijke taak.
S.J.J. Grootenboer en K. Flikweert
De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.
De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.