Een vraaggesprek met dhr. A. Admiraal. Sinds november 2005, verbonden als wethouder aan de gemeente Goedereede.
Kunt u iets over uzelf en uw politieke loopbaan vertellen? 'Sinds 1970 ben ik SGP-raadslid van de gemeente Oud–Beijerland geweest. Met een onderbreking van 4 jaar heb ik tot 1998 in de Raad gezeten. Vanaf 1998 ben ik bijna 7 jaar wethouder ge-weest, met als portefeuille Openbare Werken, Volkshuis-vesting (woningbouw), Milieu en Handhaving. Samen met BINT (Beijerlands Initiatief), CDA, D66 vormden wij het college van B & W. Een 'bont' gezelschap, maar de samen-werking was goed. Er was voldoende ruimte voor principiële aandachtspunten in te brengen en zonodig een minderheidsstandpunt in te nemen. Overigens was het sinds de Tweede Wereldoorlog voor het eerst dat de SGP in het college zitting had! Daar BINT een collegeafspraak (z.g.n. 'Afsprakenkader') over samen-werking met Provincie niet steunde, maar om uitstel vroeg, ontstond er spanning in de coalitie. Dit heeft uitein-delijk geleid tot een breuk in de coalitie met gevolg was dat ik 4 januari 2005 mijn ontslag moest indienen. BINT is een andere koers gaan varen, sa-men met de VVD en de PvdA'. In het leven van Admiraal was natuurlijk meer dan de politiek. Veertig jaar (vanaf zijn 15e) heeft hij bij de RDM, de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, gewerkt. Admiraal is ruim 42 jaar gelukkig getrouwd, heeft één dochter en 4 kleinzonen.
Hoe gaat het in zijn werk om als ex-wethouder weer in een andere gemeente geplaatst te worden? 'Binnen de SGP bestaat een databank waarin allerlei gegevens van SGP-wethouders en burgemeesters zijn opgeslagen. Deze gegevens worden regelmatig geactualiseerd. Enige tijd nadat ik mijn ontslag had ingediend werd ik door het partijbureau benaderd of mijn gegevens nog juist waren. Verder werd aan mij gevraagd of ik eventueel in noodgevallen beschikbaar was. Ik wilde echter eerst wat meer tijd voor het gezinsleven en vrijetijdsbesteding. Waaronder achter-stallig onderhoud en de tuin. Na de recente ontwikkeling in de gemeente Goedereede werd ik benaderd door de SGP-fractie. Na enkele gesprekken met de fractie zijn we tot de afspraak gekomen dat de SGP-fractie mij wilde voordragen als kandidaat voor de ontstane vacature van wethouder. Belangrijk is bij een dergelijke beslissing dat er draagvlak is in de bestaande coalitie en er in het College van B&W ruimte geboden wordt ‘om in te stappen’. Het is toch zo dat het voor een korte periode is. Met veel waardering, zeg ik dat ik in het College alle medewerking krijg en van de Raad brede steun heb gekregen om deze taak in de gemeente Goedereede op te pakken”.
Hoe ziet u uw functioneren als wethouder van buiten de gemeente, dit t.o.v. de overige twee wethouders. 'Het is even wennen om als wethouder van buiten de gemeente te komen. Het heeft zo zijn voor- en zijn nadelen'. Admiraal ziet echter veel overeenkomsten tussen zaken die hij voorheen en nu moet behartigen. Het vergt wel extra tijd om op korte termijn te verdiepen in de lopende zaken. Inlezen en ook inleven in de situatie vereiste dan ook de nodige aandacht, maar dit wordt niet als probleem gezien. 'Blij ben ik met de manier van samenwerking en de ruimte die de andere collegeleden mij geven om me in te werken. Ik heb een brede portefeuille en daar hoort dan ook de nodige inzet bij'. Het 1e loco-burgemeesterschap is naar wethouder Van Oosterom gegaan. Een praktisch wijze beslissing, volgens Admiraal. 'Het is een uur rijden vanuit Oud–Beijerland naar Goedereede, bij een calamiteit duurt dit te lang'.
U hebt de dossiers al ingezien. Wat heeft voor u tot de verkiezingen de meeste prioriteit? 'Een van de belangrijkste zaken die op dit moment spelen zijn de Regionale Contouren-visie en een op te stellen/ont-wikkelen Woonvisie. Daarnaast de bouwprojecten voor met name de starters en de senioren binnen onze gemeente. Dit verdient in alle drie de kernen nadrukkelijk de aandacht. De ontwikkeling van de woonvisie is mede noodzakelijk vanwege het feit dat het contingentenbeleid (een vastgesteld aantal woningen per gemeente) wordt veranderd in het contouren-beleid. Verder is het van belang om te weten, wat op korte en lange termijn gebouwd moet worden en voor welke doelgroep.
Naar aanleiding van het onderwerp Contourenbeleid het volgende: Rondom de gemeenten in het landelijk gebied worden rode bebouwingscontouren getrokken waarbinnen onder meer ruimte geboden wordt voor het lokaliseren van woningbouw en bedrijfsterreinen. Gemeenten krijgen op deze manier meer ruimte voor eigen afwegingen.
Met betrekking tot het ontwikkelen van een woonvisie zal als eerste aanzet een enquête gehouden worden. 'Admiraal geeft aan dat het de bedoeling is dat rond de kerstdagen iedereen binnen onze gemeente een enquêteformulier in de bus zal ontvangen'. Hierop kan men aangeven wat de woonwensen zijn. Ook jonge woningzoekenden worden uitgenodigd hun wensen kenbaar te maken. Verder zal er door de Raad en het College, gezien de korte tijd die ons nog rest voor de gemeenteraads-verkiezingen prioriteiten moeten worden gesteld'.
U hebt maar kort de tijd. Kunt u meer doen dan op de winkel passen? Kunt u nog uw stempel op bepaalde zaken zetten, dan wel projecten opstarten? 'De tijd tot aan de verkiezin-gen is vrij kort. Zoals gezegd: de raad is er van overtuigd dat er prioriteiten gesteld moeten worden. Ik kan en wil echter meer doen dan op de winkel passen. De tijd die nog rest wordt nuttig gebruikt aan voornoemde onderwerpen en om o.a. voortgang in bepaalde zaken te krijgen en te houden. Continuïteit is belangrijk, noodzakelijk en dient de gemeenschap”.
Wat doet u naast uw wethoudersschap nog meer? 'Twaalf jaar heb ik het ambt van diaken en ook twaalf jaar het ambt van ouderling mogen vervullen in de Dorpskerk van de Hervormde Gemeente van Oud–Beijerland. Daarnaast ben ik o.a. voorzitter van de Gezinsverzorging en stichting ‘Alarmering voor ouderen’ geweest. Deze activiteiten werden naast het raadswerk gedaan. Zodoende was ik veel van huis. Mijn grootste hobby zijn onze vier kleinzoons (!) van onze dochter en schoonzoon voor wie we er graag willen zijn. Verder klus ik wat in en rondom het huis en trek ik er graag met mijn vrouw op uit, dat mag toch zeker na al die jaren?!”
K. Klepper & P.J. Tanis
De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.
De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.