SGP Goedereede

Het nieuwe zorgstelsel

"Verkilling van de maatschappij is deels te wijten aan verzekeringen"

Op vrijdag-avond 16 december organiseerden de SGP-jongeren van Goedereede in Eben-Haëzer een openbare vergadering over het nieuwe zorgstelsel. Als eerste sprak dhr. W.M.J. de Wildt, fractiemedewerker van de SGP in de Tweede Kamer, over het ontstaan van de nieuwe Zorgverzekeringswet en over de verschillen met de oude situatie. Vervolgens ging ds. P. Korteweg, predikant van de Hervormde Gemeente (i.h.v.) van Melissant, in op het thema 'gemoedsbezwaard'.

In de huidige maatschappij is verzekeren een normaal verschijnsel geworden. Voor het gros van de mensen is het bijna ondenkbaar dat er geen gebruik wordt gemaakt van ziekenfonds, particuliere verzekering of de ambtenaren-verzekering, een driedeling die al jarenlang bestaat in de zorgverzekering. Hoewel het huidige stelsel in de optiek van de burger prima functioneert, is de overheid toch al zo'n dertig jaar bezig om te komen tot een nieuw stelsel. Per 1 januari 2006 wordt dit nieuwe stelsel een feit, iets wat velen voor grote vragen en onduidelijkheden plaatst. Immers, wat gaat er allemaal veranderen en waarom wordt de premie zoveel hoger?

Argumenten

Voor het nieuwe zorgverze-keringsstelsel worden verschillende argumenten aangevoerd. In de eerste plaats dient het ervoor om de hoge kosten in de gezondheidszorg tegen te gaan. Door het afstappen van een centraal gestuurd zorgstelsel en het instellen van een toezicht-houder wil de overheid concurrentie tussen verzekeraars en zorginstellingen bevorderen, wat moet leiden tot een efficiënter gebruik van capaciteit in de zorg en het verminderen van wachtlijsten.

Verhoogde premie

Ten opzichte van de huidige zorgverzekering stijgt de premie. De premie is opgebouwd uit een inkomensafhankelijk en een nominaal deel. Voor werknemers is de inkomensafhankelijke premie 6,5% en voor zelfstandigen en ouderen 4,4%. Dit verschil is te verklaren uit het feit dat werknemers een vergoeding krijgen van hun werkgevers, wat leidt tot een hogere premie. De nominale premie is voor iedereen gelijk en ligt zo rond de € 1100,-. Om te voorkomen dat gezinnen te lijden hebben onder de stijgende premies heeft de overheid een aantal tegemoetkomingen in petto. Iedereen met een inkomen tot 1,5x modaal heeft in de vroege herfst een formulier toegestuurd gekregen voor zorgtoeslag. Op basis van het inkomen wordt berekend hoeveel toeslag iemand van de Belastingdienst ontvangt. In de tweede plaats is er de al eerder genoemde werkgeversbijdrage, terwijl er als laatste ook nog de zogenaamde 'no-claimregeling' is.

Gemoedsbezwaard

Dat verzekeren niet voor iedereen vanzelfsprekend is, bleek al uit het feit dat De Wildt aangaf dat de SGP zich sterk maakt voor gemoedsbezwaarden. Ds. P. Korteweg, zelf gemoedsbezwaarde, ging op dit thema verder in. Hij gaf aan dat er twee groepen zijn die zich niet verzekeren: allereerst diegenen die het om principiële redenen niet doen en vervolgens ook de zeer rijken. Uiteraard ging hij deze avond alleen in op de eerste groep. Het aantal gemoedsbezwaarden in Nederland ligt zo rond de 5 à 6.000. Het betreft hier alleen de geregistreerde gezinshoofden. In werkelijkheid zijn er dus veel meer onverzekerden, omdat als een gezinshoofd niet is verzekerd, automatisch het hele gezin onverzekerd is.

Iemand die gemoedsbezwaren heeft, dient een vrijstelling aan te vragen bij de Sociale Verzekeringsbank. Hij of zij betaalt dan geen premie, maar een premievervangende belasting die te vergelijken is met de inkomensafhankelijke premie.

Diaconie

Ds. Korteweg benadrukte aan het begin van zijn inleiding dat gemoedsbezwaardheid aan niemand kan worden opgelegd. Iedereen moet in zijn eigen gemoed ten volle verzekerd zijn of hij zich verzekert of niet. Het is een onderwerp van middelmatig karakter, omdat het wel of niet verzekerd zijn niet van belang is voor de zaligheid. Het is dus voor iedereen een persoonlijke keuze voor het aangezicht van de Heere. Iemand die gemoeds-bezwaren heeft tegen verzekeren, vindt dat het afsluiten van een verzekering in strijd is met Gods voorzienigheid. God bestuurt alle dingen. Door het afsluiten van een verzekering mogen christenen niet proberen onder Gods besturing uit te komen. Volgens ds. Korteweg is het afsluiten van een verze-kering grotendeels gebaseerd op angst voor het ineens geplaatst worden voor hoge kosten.

Hoewel verzekeren in principe een goed beginsel is, is het de vraag of dit uitgevoerd moet worden door verzekerings-maatschappijen. Als je jezelf via zo'n maatschappij verzekert, heb je immers bij ziektekosten recht op een vergoeding. Ben je niet verzekerd, dan komt het genadekarakter des te sterker naar voren. Alles op deze wereld is immers van de Heere? Mij is het vee en het goud op duizend bergen... En het vertrouwen op de Heere beschaamt niet. Ds. Korteweg gaf aan dat de verkilling in de maatschappij deels te wijten is aan het verzekeringswezen. Middels het betalen van premie zorg je in feite alleen voor jezelf. In de tijd van de Bijbel ging het er heel anders aan toe. In Handelingen 4 komt duidelijk naar voren dat de christelijke gemeente in gemeenschap van goederen leefde. Iedereen zorgde voor elkaar, vrijwillig. In de kerk hebben de diaconieën vanouds deze taak overgenomen. De laatste tijd is dit echter steeds meer onderbelicht. Niet voor niets is er een Stichting Onesiforus in het leven geroepen, die zorg draagt voor mensen die vanwege gemoedsbezwaren niet verzekerd zijn.

Diaconieën moeten hun belangrijke taak in dezen weer gaan verstaan. Dat is geen alternatieve verzekering, maar een Bijbelse zorg voor de naaste. Daarover wil de Heere ook Zijn zegen geven.

G.A. Koese

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter