De overheid heeft de taak om alle wetenschapsbeoefening, technologische ontwikkelingen en hun invloed op mens en maatschappij te toetsen aan Gods Woord en de daarin genoemde cultuuropdracht. Indien onderzoek en ontwikkeling door de overheid wordt gefinancierd of gestimuleerd, dient zij vooraf principiële, financiële en algemene voorwaarden te stellen.
De vragen rondom de aan-vaardbaarheid en de gevolgen van de wetenschapsbeoefening en technologische ontwikkelingen van de afgelopen tijd worden versterkt. Wat is toelaatbaar en wat niet. Hoe ver kan de mens gaan in de technologische en medische wetenschap. Vragen romdom embryo’s en allerhande andere ethische ontwikkelingen dienen zich aan.
Onze omgang met de techniek heeft onze cultuur gemaakt tot een technologische cultuur. Wij leven in een zee van technologie. (Mobiele)telefoon, fax, computers, auto, robot, CD’s/ DVD’s, kunstmatige smaakstoffen, reageerbuisbaby’s, ruilorganen, kunstorganen, internet enzovoorts zijn een onderdeel van onze cultuur geworden. De technologische ontwikkeling bepaalt gaandeweg de vormgeving van onze samenleving.
De overheid die deze ontwikkelingen financiert moet vooraf duidelijke algemene, principiële en financiële kaders stellen. Op maatschappelijk terrein: als het gaat om werkgelegenheid, veiligheid gezondheid en omgeving. Maar z eker ook op ethisch terrein. Wetenschap en techniek zijn niet zichzelf tot een wet, maar moeten een dienaar van de mens zijn.
Vanuit de christelijke ethiek dienen kaders ontleend te zijn aan de Tien Geboden. In de Heidelbergse Catechismus komt de reikwijdte van deze geboden duidelijk openbaar. Het behoort tot de taak van de overheid de ontwikkelingen te toetsen aan genoemd kader en dienovereenkomstig randvoorwaarden stellen. Dan worden wetenschap en techniek afgebakend en kan de ‘voortgang’ van de wetenschap worden afgeremd, bijvoorbeeld door het experimenteren met menselijke embryo’s te verbieden. Niemand kan zich verschuilen achter de brede rug van wetenschap, als hij voor zichzelf weet dat bepaald onderzoek in strijd is met Gods gebod.
Ook in een sterk veranderde maatschappelijk blijft de roeping: Geef rekenschap van uw rentmeesterschap (Luk 16:2). Christenen zijn belast met de roeping om in dienst van Christus te leven en de naaste en de maat-schappij te dienen.
P.C. Grinwis - SGP Raadslid
De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.
De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.