De gemeenteraad van Goedereede heeft op initiatief van de PvdA-fractie op 24 april een motie aangenomen, waarbij het college de opdracht werd gegeven om te kijken naar mogelijkheden om starters op de woningmarkt te helpen. Op aandringen van de SGP-fractie is dit een brede motie geworden, die niet alleen de starterslening, die de PvdA voorstelde, maar ook andere regelingen in beeld zou brengen.
In het voorstel geeft het college een opsomming van instrumenten die door starters gebruikt kunnen worden. Zo wordt ondermeer genoemd: de nationale hypotheekgarantie (NHG), de koop-subsidie, koopgarant, startersleningen en speciale hypotheekvormen. Diverse regelingen bestaan al. Alleen voor de starterslening moet de gemeente zelf een verordening hebben. Hiertoe verbeteren de mogelijkheden voor de starters in onze gemeente. De gemeente sluit zich hiervoor aan bij de Stichting Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). Met de starterslening krijgen potentiële kopers een financiële steun in de rug. In het kort komt het er hier opneer dat de starter eerst bij een hypotheek verstrekker laat berekenen hoeveel hypotheek hij kan krijgen op basis van de NHG. Het bedrag dat niet geleend kan worden (tot maximaal 30.000 euro) wordt door de Stichting SVn beschikbaar gesteld uit geld dat de gemeente daar gestort heeft. Blijft er daarna nog een tekort, dan moet de koper dit met 'eigen geld' afdekken.
De starterslening is een annuïteitenlening met een looptijd van 30 jaar. De lening is de eerste drie jaar renteloos en aflossingsvrij. Vraagt de koper na deze drie jaar geen draagkrachttoets aan om de actuele betaalcapaciteit/gebrek vast te stellen, dan moet de koper vanaf dat moment de markt-conforme rente en aflossing betalen. Na 3 jaar wordt via een hertoets herberekend wat de koper op basis van zijn actuele salaris aan hypotheek kan lenen. Als er ruimte is moet hij dat deel van de lening aan het fonds terugstorten door zijn eigen leningdeel bij de bank te verhogen. De hertoets vindt ook plaats na 6, 10 en 15 jaar. Het deel wat de koper na 15 jaar zelf nog niet kan financieren, blijft de rest van de 30 jarige looptijd via het SVn-fonds gefinancierd.
Verder heeft de gemeente de volgende voorwaarden verbonden aan deze regeling: Het aankoop bedrag van een woning mag niet meer zijn dan 220.000 euro, inclusief aankoop kosten, zodat alleen de daadwerkelijke starterswoningen onder de regeling zullen vallen. Verder is deze regeling niet te combineren met de koopsubsidieregeling van het ministerie van VROM of de koopgarantregeling. Zowel de eerste als de tweede hypotheek moet worden verstrekt onder de NHG. De maximale hoogte van de starterslening bedraagt 20% van de verwervingskosten met een maximum van 30.000 euro. Per woning wordt gelijktijdig maximaal 1 starterslening verstrekt. Verder is bepaald dat er maximaal 180.000 euro aan leningen per jaar kunnen worden toegewezen. De PvdA en de VVD waren van mening dat dit plafond bedrag uit de verordening moest en diende hiertoe een amendement in. Dit kreeg echter geen steun van de overige partijen, die vonden, inclusief de SGP, dat we van deze verordening geen open eind regeling mochten maken.
Wel is in dezelfde verordening vastgesteld dat het college is bevoegd het plafondbedrag aan te passen indien de woningmarkt daartoe aanleiding geeft en de financiële positie van de gemeente dit toelaat, waarbij wethouder Admiraal opmerkte ruimhartig met deze regeling om te willen gaan.
P.C. Grinwis
De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.
De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.