Op D.V. 9 juni a.s. worden de (vervroegde) 2e Kamer verkiezingen gehouden. Het is altijd weer spannend hoe de uitkomst zal zijn. Wij kunnen en moeten bij elke verkiezing ons best doen. Maar de uitkomst mogen we in handen geven van de Heere God. Ook de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart j.l. ligt nog vers in ons geheugen. De SGP mag met tevredenheid en dankbaarheid terugzien op de uitkomst.
In Goedereede mochten we de 5 zetels behouden. Procentueel is onze positie nog versterkt. Ruim 1/3 deel van de stemgerechtigde inwoners stemden op de SGP. In deze tijd van verval van Christelijke waarden en normen is dat reden tot dankbaarheid. Wij mochten als SGP ook het voortouw nemen bij de coalitiebesprekingen. Evenals bij de (uitkomst van de) ver-kiezingen heeft de bestuurlijke toekomst van de gemeenten, dus wel of geen fusie van de 4 gemeenten op Goeree-Overflakkee, een rol gespeeld. Bij de vorming van een nieuw college van Burgemeester en Wethouders ging onze voorkeur uit naar partijen die over de bestuurlijke toekomst hetzelfde standpunt hebben.
Reeds op 4 maart j.l. vond de eerste bespreking plaats met alle 15 nieuw gekozen raadsleden. Vervolgbesprekingen met alle partijen heeft er in geresulteerd dat een Raadsakkoord is opgesteld met een ambitie van 10 speerpunten, waar we als gemeenteraad in de komende raadsperiode prioriteit aan willen geven.
De SGP en het VGB (Verenigd Gemeente Belang), 2 partijen die ook al aan het de vorige coalitie deelnamen, bezetten nu samen 8 van de 15 raadszetels. De coalitie besprekingen zijn ook met deze twee partijen gestart. Beide partijen beschikten over ervaren wethouderskandidaten. Als 3e partij is de CU (ChristenUnie) erbij gevraagd. De 3e wethouderspost bevat o.a. Economische zaken en Infrastructuur. Daarvoor was de wethouderskandidaat van de CU, afkomstig uit het bedrijfsleven, een geschikte kandidaat.
Na enkele besprekingen konden de nieuwe wethouders bekend worden gemaakt. Hiermee is weer een sterk, collegiaal en stabiel college ontstaan, met een breed draagvlak in de gemeenteraad met 9 van de 15 raadszetels. De afspraken zijn vastgelegd in een Collegeprogramma, waarbij het Raadsakkoord leidend is. Beide documenten zijn te vinden op onze website. De collegebesprekingen zijn weliswaar voorspoedig verlopen. Wrang is het voor het CDA. 44 jaar, vanaf de vorming van de gemeente Goedereede in 1966 tot een paar maanden terug, maakten de SGP en het CDA beiden deel uit van het college. Bovendien beschikten ook zij over een goede wethouderskandidaat. Helaas wil het CDA dat de 4 gemeenten op het eiland het beste kunnen fuseren tot 1 gemeente. Dat was ook hun (naar ons toe) scherpe verkiezingsinzet. Dat paste niet in onze ambitie om een college te kunnen vormen met een eenheid van beleid over de bestuurlijke toekomst.
J. Klepper - Fractievoorzitter SGP Goedereede
De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.
De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.