SGP Goedereede

Toegevoegde Waarde in een dubbele betekenis

Op vrijdag 23 februari bezochten de SGP kandidaat Statenleden Goeree-Overflakkee. In een gevarieerd programma kwamen de standpunten van de Provinciale SGP-Statenfractie naar voren. Na een welkomstwoord door de voorzitter van de SGP-Kiesvereniging Goedereede dhr. A. Voogd, opende dhr. K. v.d. Ketterij, als voorzitter van de Provinciale vereniging, de bijeenkomst. In zijn openingswoord stond hij in het bijzonder stil bij de laatste woorden van een tekst uit de Bijbel en wel uit 2 Kronieken 20:12: ‘O onze God zult Gij geen recht tegen hen oefenen? Want in ons is geen kracht tegen deze grote menigte, die tegen ons komt, en wij weten niet, wat wij doen zullen; maar onze ogen zijn op U’.

‘In onze provincie doen 13 partijen mee aan de verkiezingen, maar houden al die partijen rekening met de Heere en Zijn Woord? Als we de programma’s doorlezen, dan bespeuren wij dat de meerderheid van deze partijen daar geen rekening mee houdt en dat houdt heel wat in. Het wordt steeds meer en meer waargenomen, dat er verzet is tegen de politieke partijen die rekening willen houden met Gods Woord. Het geloof spreekt niet van zulke woorden, die weten: ‘want in ons is geen kracht, maar onze ogen zijn op U’. Het betrouwen op de Heere is moedgevend’, aldus v.d. Ketterij. Hij riep verder op om Schriftuurlijk Gebonden Politiek te stemmen, ook voor de Provincie.

Campagne

Lijsttrekker S. Stoop, ging in zijn referaat allereerst in op het bestaansrecht van de provincie, waarin de vergelijking werd getrokken met de gemeenteraad. De provincie Zuid-Holland geeft per jaar ongeveer 700 miljoen euro uit en het meeste geld gaat naar het instandhouden van de infrastructuur en de bevordering van de verkeersveiligheid en openbaar vervoer. 30% gaat naar zorg, welzijn en cultuur. 140 miljoen euro gaat naar alles wat met de dagelijkse omgeving te maken heeft: o.a. groen, bodemsanering en ruimtelijke ordening. De inkomsten van de provincie komen voor 30% uit opbrengsten van de opcenten motorrijtuigenbelasting, daarnaast vanuit het rijk en eventuele Europese subsidies.

Stoop erkende dat de provincie voor veel burgers een onzichtbare overheidslaag is en dat is begrijpelijk want het gaat niet over grote landelijke thema’s, nog over subsidies aan het verenigingsleven, maar de provincie is een tussenlaag en het is iedere keer weer de uitdaging om aan te geven waar de provincie voor staat. Er is een campagne begonnen met als titel: ‘De regie is in goede handen’. Om het overzicht over de 77 gemeenten te behouden is er een streekplan, waarin de schaarse ruimte op een goede manier verdeeld wordt. Het kan niet zo zijn dat de ene gemeente een woonwijk en de andere gemeente daarnaast een bedrijventerrein ontwikkeld. De provincie probeert daarin de regie te voeren door een afweging van alle belangen die in het geding zijn.

Toegevoegde Waarde

‘De SGP heeft een verkiezingsprogramma opgesteld onder de titel: ‘Toegevoegde Waarde’. Dat betekent dat de SGP van mening is dat in eerste instantie de Provincie toegevoegde waarde heeft. Ten tweede vinden wij, dat de SGP ook toegevoegde waarde heeft. De SGP wil immers politiek bedrijven op basis van bijbelse uitgangspunten. We willen anderen daarop aanspreken, en concreet bezig zijn met voorstellen, en voorstellen van anderen daarop beoordelen. De SGP heeft daarom onder dit thema al die terreinen uitgewerkt: op het gebied van bestuur, ruimtelijke ordening, mobiliteit, landbouw, water, natuur en landschap, onderwijs en economie, milieu en welzijn.
De SGP is van mening dat de provincie een heldere taakomschrijving moet hebben. Voorkomen dient te worden dat, en de gemeenten en de provincie en de Rijksoverheid zich met dezelfde dingen bezig houden’, aldus de enthousiaste lijsttrekker.

De ruimte is schaars in Zuid-Holland. Maar juist ook over de ruimte voelt de SGP zich rentmeester over de schepping. Open gebieden moeten we open houden en juist verstedelijkte gebieden versterken. De provinciale SGP-fractie vindt wel dat gemeente in principe voor hun eigen behoefte aan locale woningbouw moeten kunnen doen. ‘Bij veel gemeente is het al zo dat er denkbeeldige stippellijnen zijn gezet waarbinnen de gemeenten naar eigen behoefte kunnen bouwen. Wij vinden dat dit voor de gehele provincie zou moeten zijn en dus ook voor deze regio! Woningen voor sociale woningbouw, senioren, zorgwoningen en starters’, aldus lijsttrekker Stoop. Veel voorzieningen in kleine kernen verdwijnen, denk hierbij aan het postkantoor, de buurtsuper en speelvoorzieningen of het buurthuis is aan een opknapbeurt toe. Mede op aandringen van de SGP-fractie is er geld gereserveerd voor dit soort zaken, om aanvullend bezig te zijn en om de sociale samenhang in die gemeenschappen te bevorderen. De SGP snapt best dat het openbaar vervoer niet overal ingezet kan worden, maar dan moeten kleinere kernen wel kunnen beschikken over een belbus, of regiotaxi, zoals die op Goeree-Overflakkee begin dit jaar is gestart met provinciale subsidie. Economie en milieu kunnen nogal eens in het geding zijn, maar ook hier geldt dat de SGP zich rentmeester voelt en voortdurend aandacht vraagt voor energie uit wind, water en zon.

Eerste Kamer

‘Toegevoegde Waarde, dat is het thema waarmee de SGP deze provinciale verkiezingen ingaat, vanuit een visie op de politiek en wij geloven dat de overheid door God is ingesteld om het welzijn van de inwoners te bevorderen. Dat kunnen we niet alleen maar daar hebben we ook anderen voor nodig. Maar dat is niet het belangrijkste, we zijn bovenal verantwoording schuldig aan God, die ons aan de ene kant het recht geeft aan politiek bezig zijn en aan de andere kant ook onze maatschappelijke verplichting hiertoe. De provinciale verkiezingen zijn van groot belang’, aldus Stoop, ‘want eigenlijk zou je kunnen stellen, dat als de stembussen op 7 maart gesloten zijn, dat daarmee ook de samenstelling van de Eerste Kamer vaststaat. Daarom is het van extra belang te gaan stemmen op de SGP. ‘We hebben het niet precies uitgerekend, maar het is zo dat de stemmen van de Statenleden van Zuid-Holland zwaar meetellen. Met 3 SGP-Statenleden kunnen we 1 zetel in de Eerste Kamer veilig stellen’.

Interview

Na het referaat van de lijsttrekker, was er een kort interview met de nummers 2 en 3 van de SGP-kandidatenlijst.
Dhr. H. van Dieren gaf aan dat hij binnen de SGP diverse functies heeft vervuld. Te denken valt dan aan de locale jongeren organisatie, maar ook zitting in het landelijke bestuur van de SGP-Jongeren. Daarnaast is hij 12 jaar fractievoorzitter geweest en 4 jaar wethouder van de gemeente Zederik. Inmiddels is hij 3 jaar Statenlid en woordvoerder op de terreinen ruimtelijke ordening en volkshuisvestingsvraagstukken. Ook is hij betrokken bij de commissie mobiliteit, kennis en economie. De SGP is waardevol, vanuit waardevolle uitgangspunten.
Dhr. J. Slingerland is geboren in Berkenwoude en tot op de dag van vandaag betrokken bij de melkveehouderij. Daarnaast is hij 35 jaar bestuurlijk actief geweest voor de LTO en een aantal jaren Dijkgraaf. Vanaf 1999 is hij betrokken bij de Provinciale Staten en zijn bijzondere aandacht gaat uit naar de commissie groen, water en milieu waar hij vanuit zijn vakgebied woordvoerder is voor agrarische zaken en natuurlandschap. ‘De provincie moet gaan voor veiligheid van waterkeringen en een structureel beleid voeren voor het landelijke gebied’, zo vind Slingerland.
Zijn verkiezingsmotto is dan ook: ‘De SGP staat voor een gezonde economische agrarische sector met toegevoegde waarde’.

Filmimpressies

Na de pauze werd aan de hand van filmimpressies van het eiland ingegaan op diverse probleemgebieden, waarbij de provincie betrokken is. Elke gemeente droeg daarbij een probleem aan. Voor Oostflakkee kwam SGP-fractievoorzitter A. van Gurp aan het woord, met de problematiek rondom de blauwalg en de N59. De stelling was: Wordt het water glashelder of blijft Oostflakkee in de zomer drijven in de erwtensoep?’ Hoewel de N59 niet direct in het verkiezingsprogramma van de SGP wordt genoemd zegde van Dieren toe dit mee te zullen nemen. Voor het probleem blauwalg is nog niet direct een afdoende oplossing. Waterschap en Provincie dienen deze problemen nadrukkelijk op te pakken.

Dhr. C. van Dam, SGP-fractievoorzitter vroeg aandacht voor de beoogde uitbreiding van Stad aan het Haringvliet. Het koelhuis zou plaats moeten maken voor woningbouw, alleen moet dit nog wel in het Streekplan geregeld worden. Medewerking werd verlangd van de provincie. Dit werd onderstreept door de stelling: Kan men Stad aan het Haringvliet gaan verstedelijken of wordt het een dorpje aan het Haringvliet?
Overigens kwam de woningbouw problematiek op Goeree-Overflakkee in het algemeen in bespreking. Al eerder hadden de SGP-Jongeren te Goedereede, deze avond daarvoor aandacht gevraagd. Het is inderdaad zo, dat de provincie deze problematiek duidelijk per regio aanpakt en niet per individuele gemeente regelt. Het eiland is hier samen met de provincie aanzet. De contouren om de kernen moeten in de toekomst de oplossing bieden, zodat de gemeenten voor eigen burgers kunnen bouwen. Forumleider P.C. Grinwis gaf aan dat juist hier grote onduidelijkheid heerst over het geen de provincie nu eigenlijk met Goeree-Overflakkee van plan is. De roep om woningen is er eilandbreed maar het lijkt of de provincie dit niet hoort. Via het Streekplan zal dit voor de komende jaren goed geregeld moeten worden.

Ook Dirksland wil bouwen. Daartoe zou het industrieterrein Spuikolk verder ontwikkeld moeten worden. Plannen hiervoor zijn gemaakt, maar zo vroeg SGP-fractievoorzitter H. Kalle zich af, of er voor de sanering van de vervuilde grond gelden beschikbaar zijn vanuit de provincie. Dirksland alleen kan dit niet dragen. In samenwerking met de provincie, die overigens al eerder in de plannen participeerde, zou een mooi plan ontwikkeld kunnen worden.
De vraag was dan ook: ‘Is er geld voor sanering van gronden of maakt de provincie geen vuile handen?’
Inmiddels wordt dit plan voortvarend aangepakt en lopen voor dit project afspraken met de provincie voor subsidie, zo gaf wethouder Koningswoud van Dirksland aan.

Ten slotte vroeg Goedereede de aandacht voor de problematiek van het Zuiderdiep. De plannen stuiten op grote bezwaren van de gebruikers van deze polder. Aan het woord kwam dhr. H. Biemond, akkerbouwer in de Zuiderdieppolder. De plannen die Delta Natuur heeft met de Zuiderdiep gaan ver. De gehele polder zou weer terug gegeven moeten worden aan de natuur. ‘Het gaat hier wel om kwalitatieve landbouwgronden’, zo gaf hij aan. ‘Is het ethisch te verantwoorden om deze zomaar op te offeren, te meer omdat de voedselvoorziening in de toekomst aan belangrijkheid toeneemt. Er is wereldwijd een voedseltekort en er is een sterk toegenomen vraag naar bio-brandstof producten en een toegenomen druk op de voedselmarkt’. Daarnaast zouden er fouten in het Streekplan zitten, en zou de natuurbestemming geregeld zijn zonder dat daar nog inspraak op mogelijk was en dat is, volgens dhr. Biemond, in strijd met de wet algemeen bestuursrecht. Ook wees hij op de ganzenoverlast die er nu al is, en alleen maar zal toenemen. In het MER-rapport staat duidelijk dat de ganzenoverlast zal toenemen. ‘De bedoeling is dat de zoetwatervoorziening zou verbeteren maar volgens het MER zal er een toename komen van zoute kwel, dat noem ik geen verbetering’, aldus Biemond. ‘Gaan we nieuwe gebieden aanleggen voor ganzen of mag de mens de vruchten blijven plukken?’, zo was de stelling waar de Statenleden op reageerden.
Dhr. Slingerland was dan ook bijzonder getroffen door het filmpje, vanuit zijn agrarische achtergrond vraagt hij zich wel eens af waar de mens mee bezig is. De ganzen zijn een gigantisch probleem en het neemt enorm toe. Hij pleitte eerder in de Staten voor een goede aanpak voor het inperken of instandhouden van een bepaalde populatie. De reactie van Groen Links in de Staten was: ‘Je zal maar gans zijn, waarop ik zei: Je zal maar boer zijn’, aldus Slingerland. Ook de voedselvoorziening en de problematiek daaromheen wordt veelal niet gezien zoals de SGP dat ziet. ‘We hebben hier wel te maken met een vastgesteld Streekplan, dus het wordt een hele lastige om dit teruggedraaid te zien’, zo waarschuwde hij. Overigens kan het zijn dat de gemeente tegen een bestemmingsplanwijziging is, maar het kan zijn dat de provincie dan dit gebied hiervoor gaat aanwijzen.

Stellingen

Lijsttrekker Stoop ging aan het eind van de bijeenkomst nog in op een aantal stellingen die hem eerder die avond waren voorgelegd. Op de stelling: ‘De Provincie heeft te weinig oog voor de problematiek op Goeree-Overflakkee’, gaf dhr. Stoop ontkennend antwoord. ‘Nadrukkelijk is er oog voor dit gebied, we zien dat er stevige gesprekken gevoerd worden op diverse terreinen: Woningbouw, Zuiderdieppolder. Maar zonder subsidie van de provincie zou er geen gesprekken zijn over een gezamenlijk bureau leerplicht en peuterspeelzaalwerk. Iets anders is, of je vindt dat de provincie voldoende tegemoet komt’.

De tweede stelling was: ‘Over 10 jaar is Goeree-Overflakkee 1 gemeente!’. Daarop was het antwoord prikkelend: Ja.
‘Wij willen de discussie daarover niet uit de weggaan als daar voldoende draagvlak voor is bij de gemeenten. Wat is er aan de hand: Er is een discussie over het binnenlandsbestuur. Vanuit het rijk is het de wens om een aantal zaken bij de gemeente neer te leggen. En het komt voor dat er bij gemeenten gebrek aan bestuurskracht is, of de ambtelijke capaciteit van een gemeente wordt kwetsbaar. Als je dat bij elkaar neemt dan zou het kunnen zijn dat Goeree-Overflakkee over 10 jaar 1 gemeente is’.

Met een laatste oproep om op DV 7 maart te Stemmen voor Geloofwaardige Politiek werd deze avond afgesloten.

P.C. Grinwis

Terug naar overzicht

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter