SGP Goedereede

SGP Beginselprogramma - Artikel 15

'Een beroep op de zondagswet houdt dus niet in dat de zondag, zoals God dat van ons vraagt, in ere wordt gehouden'.

De landelijke overheid moet het bestuur zo dicht mogelijk bij de burger brengen. Daarvoor is nodig zoveel mogelijk bestuurlijke bevoegdheden en verantwoordelijkheden te laten of te geven in handen van bestuursorganen van gemeenten en provinciën. Principiele en/of bestuurlijke overwegingen kunnen het noodzakelijk maken zodanige bevoegdheden en verantwoordelijkheden geheel of gedeeltelijk te laten of te stellen in handen van de landelijke overheid.

Dit artikel gaat in op de decentrale overheid. De gemeente en de provincie dus. Dit gedecentraliseerd bestuur is niet toevallig, maar is het gevolg van een historische ontwikkeling. Voorzover het van gemeentelijk of provinciaal belang zijnde onderwerpen betreft, is de wetgeving opgedragen aan deze organen. Dit is vastgelegd in de Gemeente- en Provinciewet. Als we bij dit artikel over de gemeente spreken, dan wordt daar ook de provincie mee bedoeld. De gemeente is dus op een aantal gebieden autonoom. Daarnaast heeft ze de taak om, voor zover die aan deze organen zijn opgedragen, de uitvoering van rijkswetten ter hand tenemen. Het mag niet zo zijn dat de bevoegdheid van de gemeente in het gedrang komt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de belasting die de gemeente aan haar burgers kan opleggen (de discussie over de OZB).

Evenmin mogen willekeurige inbreuken op de autonome sfeer van gemeenten plaatsvinden. Een voorbeeld hiervan is de Wet van 19 mei 1976. Die initiatiefwet maakte inbreuk op de gemeentelijke autonomie. Dat gebeurde door in artikel 7, tweede lid van de Zondagswet, voor te schrijven dat besluiten van een orgaan van de gemeente geen beletselen mogen inhouden voor sportbeoefening of andere vormen van ontspanning op zondag, niet zijnde openbare vermakelijkheden. Op grond van bijbelse- en bestuurlijke argumenten kan deze wet alleen maar bestempeld worden als inbreuk op de autonomie van de gemeente. In onze gemeente wordt, inzake het evenementenbeleid ook een beroep gedaan op deze zondagswet. Dit houdt simpel gezegd in dat er voor 13.00 uur geen activiteiten plaats mogen vinden. Als we de bijbel voluit lezen, dan kunnen we niet anders dan tot de conclusie komen, dat de zondag er niet is voor allerlei beoefeningen van sport en evenementen, maar juist voor rust en (op deze dag in het bijzonder) bezig zijn met Gods Woord. Een beroep op de zondagswet houdt dus niet in dat de zondag, zoals God dat van ons vraagt, in ere wordt gehouden.

De laatste zin van dit artikel wil zeggen dat de gemeenten hun autonome vrijheid niet mogen gebruiken waardoor nationele belangen in de verdrukking komen. Hierbij kunnen we denken aan het terrein van het bijzonder onderwijs, de gezondheidszorg, de bejaardenzorg en zorg voor minderheidsgroeperingen. Hun belangen mogen niet worden geschonden door autonome verordeningen.

P.C. Grinwis

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter