SGP Goedereede

Zoet of zout Flakkee?

Kritiek in MER-rapport over de voorgenomen bestemmingswijziging van de Zuiderdieppolders

Reeds lange tijd loopt de discussie met de gemeenteraad en Delta Natuur inzake het veranderd gebruik van de Zuiderdieppolders. Een aantal kanttekeningen van uit de SGP-fractie.

De vruchtbare gronden van deze polder moeten veranderd worden in een watergetijdenatuur. Dit gaat tientallen miljoenen euro's kosten maar volgens DELTANATUUR is er geld genoeg. Of dit ook etisch verantwoord is, wordt niet bij stilgestaan. Juist nu we zien dat de laatste jaren de wereldvoedselvoorraad afneemt en in 28 jaar niet zo klein is geweest als het nu in 2007 is. En er altijd op deze wereld nog voor 850 miljoen mensen te kort aan voedsel is. Dagelijks sterven kinderen van de honger.

Ook onze fossiele brandstofvoorraad gaat minderen en moeten we gewassen produceren voor het winnen van biobrandstoffen om te voldoen aan de Europese brandstoffen richtlijn en het Kyoto Milieu Protocol. Wat de gevolgen voor onze burgers zijn (waardoor deze plannen niet gedragen worden) wordt ook aan voorbijgegaan.

In brakwaternatuur vermenig-uldigen de muggen zich massaal en kunnen ziekten ontstaan o.a. Malaria. Het aantal teken neemt nu al drastisch toe op ons eiland en heeft voor sommige burgers al levenslange gevolgen. Ook wat onze ademhaling betreft gaan we er op achteruit. Door de industrie in het Botlekgebied wordt veel CO2 geproduceerd, daar tegenover wordt er in de Zuiderdieppolder veel zuurstof geproduceerd. Bieten en mais produceren ruim twee keer zoveel zuurstof van optimale kwaliteit per ha., als bos. Dus reken maar uit, brak waternatuur levert geen zuurstof!

Tegenwoordig vinden we erg belangrijk dat ons voedsel zo milieuvriendelijk word geteeld. In de zeer vruchtbare Zuiderdieppolder wordt op voedselrijke gronden voedsel geteeld met een minium aan kunstmest. Aan de effecten voor de landbouw rondom de Zuiderdieppolder wordt nauwelijks aandacht besteed. Volgens het uitgebrachte M.E.R.-rapport zal er door het aanleggen van een zoetwaterkanaal in de omliggende polders 50-100 jaar zoute kwel veroorzaken over een strook van 750-1000 meter breed.\

Verder staat er in dat M.E.R.-rapport dat in dit nieuwe gebied niet voldoende voedsel zal zijn voor de ganzen en ze van armoede bij de omliggende agrariers moeten fourageren. Het zoetwater zal 500 meter voorbij gemaal Koert worden ingelaten, dit zal het enige inlaatpunt zijn. Nu zijn er meerdere plaatsen waar zoet water wordt ingelaten en is er voor de drinkwater voorziening een eigen inlaat. We kunnen de problemen zien aankomen in de droge periodes. Die ene inlaat ligt voor de Kop van Goeree veel te ver van huis. De drinkwatervoorziening krijgt prioriteit dus zullen de agrariers met hun intensieve teelten op een droogje zitten.

Als SGP-fractie zullen we dit proces nauwlettend volgen!

T. Human - SGP Raadslid

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter