SGP Goedereede

SGP Beginselprogramma

Artikel 19 - beginselprogramma

Artikel 19: 'De overheid moet het welzijn van de burger sti-muleren, zich daarbij richtend naar Gods Woord. De overheid behoort zorg te dragen voor recreatiemogelijkheden, gericht op een gezonde ontwikkeling van lichaam en geest. Daarbij dienen openbare onzedelijkheid alsmede sportverdwazing, zondagsontheiliging en gok- en kansspelen, zich uitend in daad, woord en geschrift, te worden tegengegaan.'

Artikel 19 handeld over welzijn en recreatie. Twee onderwerpen die in onze gemeente volop in de belangstelling staan. In de leer van de economie wordt onderscheid gemaakt tussen welvaart (het materiële) en welzijn (het geestelijk welbevinden). Welvaart wijst op een gunstige ontwikkeling in maatschappelijk en economisch opzicht. Tussen 'materieel welzijn' en 'geestelijk welzijn' kan een grote tegenstelling zijn. De profeet Habakuk weet hiervan. Hij belijdt (Hab. 3:18-19) dat in een tijd waarin alle aardse zegeningen zijn afgenomen, hij nochtans van vreugde zal opspringen in de HEERE zijn God. Geld en goed maken ten diepste niet gelukkig. Het ware welzijn ligt verankerd in het gehoorzamen aan Gods geboden. De overheid heeft in dit opzicht een zware verantwoordelijkeheid en de plicht om al haar handelen daarnaar te richten. Alleen dan zal zij in de rechte zin fungeren als Gods dienares.

Het welzijnsbeleid wordt grotendeels tot de verantwoording van de gemeentelijke overheid gerekend. De decentralisatie en daarmee de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) past dan ook volledig in een staatkundige gereformeerde visie. Belangrijke terreinen van het welzijnswerk zijn: maatschappelijk werk, jongerenwerk en ouderenbeleid.

Recreatie
Het woord 'recreatie' komt van creatie. Dat is schepping. Recreatie wil eigenlijk zeggen: herschepping. Dit moeten we niet verwarren met de echte herschepping. Wezenlijke recreatie is de waarachtige bekering tot God. In het algemeen wordt recreatie vertaald als 'ontspanning na inspanning'. De overheid wordt geroepen om in ons dicht bevolkt land gebieden aan te wijzen om eenvoudige recreatieve voorzieningen te treffen. Het is begrijpelijk dat er, in deze veelal hectische tijd, behoefte is in de vrije tijd te genieten van de natuur. De overheid heeft er echter wel op toe te zien dat Gods dag (zondag) wordt geërbiedigd en excessen als sportverdwazing, gokken en kanspelen en naaktrecreatie worden voorkomen. In ons land is er altijd veel ruimte geweest voor particulier initiatief. Door middel van het particulier initiatief kunnen, binnen de door de overheid gestelde grenzen recreatieve en sportieve voorzieningen worden toegestaan. Gemeenten kunnen facilitair en financieel ter zijde staan.

P.C. Grinwis - SGP Raadslid

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter