SGP Goedereede

Ter Overdenking

Agur als stemwijzer

Armoede of rijkdom geef mij niet; voed mij met het brood mijns bescheiden deels. Opdat ik, zat zijnde, U dan niet verloochene, en zegge: Wie is de HEERE? of dat ik, verarmd zijnde, dan niet stele, en den Naam mijns Gods aantaste. (gebed van Agur uit: Spreuken 30:8b,9)

  Europese verkiezingen. We kunnen een stemwijzer invullen om wegwijs te worden in de proble-matiek. Veel vragen liggen op het vlak van de economie. We willen graag een bepaalde welvaart in stand houden. Agur spreekt over armoede en rijkdom. Hij ziet in beide levensomstandigheden grote verzoekingen. Daarom bidt Hij: 'geef mij armoede noch rijkdom'. Geef mij geen armoede. Dat kunnen we gemakkelijk meebidden. Geef ons geen kredietcrises, geen voedselcrises, geen economische crises. Alhoewel…

Agur bidt het niet omdat hij dan denkt aan zijn leven, aan alle ellende die hij dan moet door-maken. Het gaat Hem in de eerste plaats om zijn God. Hij kent zichzelf dat hij in die verzoeking van de armoede waarschijnlijk niet staande zal kunnen blijven. Hij is bang dat de innige verbondenheid met zijn God van zijn kant zou worden verbroken. Het is hem om God te doen. Geef mij geen armoede… Maar geef mij ook geen rijkdom. Agur ziet in de rijkdom ook grote verzoekingen. Opdat ik zat zijnde, U dan niet verloochen en zegge: Wie is de HEERE? Als een mens in welvaart leeft, heeft hij God niet meer nodig. Dan komt er de religieuze crises, zoals we in Europa meemaken. God is voor veel mensen verdwenen uit Europa. Het valse onafhankelijkheidsbesef. God uitschakelen als de gever van al het goede. Agur heeft dit gebed leren bidden door zijn onverstand tegenover God te belijden. Hij heeft zijn houvast gevonden in Gods Woord dat zuiver en beproefd is. Hij stelt zijn betrouwen op God en kent Hem als zijn Schild. In de verootmoediging, het vertrouwen op Gods Woord en de bevinding van de HEERE als een Schild leer je met Agur bidden voor je dagelijks leven: voed mij met het brood mijns bescheiden deels. Het maakt nogal verschil wie er bidt: Schenk mij voedsel, dat ik nodig heb. Of je het bidt als goeddoorvoede inwoner van Europa of als arme moeder in Haïti.

Als rijke Westerling lees ik het gebed met schaamte. Het brood dat ík primair nodig heb is het Woord Gods, Jezus Christus. Hier in het rijke westen hebben we alle reden om ons de woorden van Jezus aan te trekken, dat een mens niet van brood alleen leeft, maar van alles wat uit de mond van God voorkomt. Onze welvaart heeft ons gebracht tot de vraag: Wie is de HEERE? Om bewaart te worden voor het harde ongeloof van de rijke, zullen we ons moeten toevertrouwen aan het Woord van God. Mogen we  schuilen bij God die een schild wil zijn rondom ons. Hij kan ons ten schild zijn in de Heere Jezus Christus. Alleen in Zijn verzoenend werk zijn we geborgen voor alle gevaren. En dan nog zullen we bidden: 'leid ons niet in de verzoeking van rijkdom of armoede'. Dan leren we verstaan: Geef mij het brood mijns bescheiden deels. Dat is tegelijk bidden om het brood van die ander zijn bescheiden deel. Ook de geteisterde moeder in Haïti mag haar deel ontvangen van het brood dat ik eet. Dat is de economie van het genoeg en van de solidariteit. Gelukkig zijn we als er politici voor ons en over ons regeren, ook in Europees verband, die het gebed van Agur bidden en er naar handelen. Laat het gebed van Agur onze stemwijzer zijn.

Ds. D. Hoolwerf, Hervormd predikant te Stellendam

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter