SGP Goedereede

Fractiegewijs 22 november 2005

Reactie

Het is niet de gewoonte van de SGP om in deze rubriek te reageren op een artikel van andere partijen. Deze keer maken we hierop toch een uitzondering. Het artikel van de VGB-fractie, in de vorige fractiegewijs over de woonvisie, heeft de gemoederen bezig gehouden.

Het was een van de overwegingen van wethouder A.C. Lokker om zich als wethouder terug te trekken uit de Goereese politiek. Daarnaast zou er een motie van afkeuring boven de 'politieke markt' hangen. De woonvisie, zoals die eerder werd genoemd, wordt gezamenlijk opgesteld door de 4 eilandelijke gemeenten. Zoals u weet, is de samenwerking tussen de gemeenten vanaf begin dit jaar beter gestructureerd. Via het ISGO worden diverse projecten gezamenlijk voorbereid. Zo ook de 'woonvisie'. Door een medewerker van het ISGO is in de commissie Grondgebied van 8 november uitleg gegeven over de totstandkoming van deze visie. De visie moet worden opgesteld, ter onderbouwing van het streekplan van de Provincie. Het is echter de provincie die voor enige onduidelijkheid heeft gezorgd. Was het aanvankelijk de bedoeling een woonvisie op te stellen, heeft de provincie in een later stadium aangegeven dat het document ook andere gegevens moet bevatten. Andere regio's in Zuid-Holland hebben al jaren de cultuur van onderzoek. Op het eiland kennen wij dit nog niet. Daarom is het niet mogelijk om binnen een korte termijn te komen tot een dergelijke visie. Men spreekt nu inmiddels van een contourenvisie, waarin ook bedrijfsterreinen en sportcomplexen een plaats hebben. Daarnaast houdt de provincie ook nog min-of-meer vast aan het contingentenbeleid. De suggestie die de fractie van het VGB wekt dat de gemeente Goedereede de boot zou missen is niet onderschreven door de desbetreffende medewerker van het ISGO. Hij stelde dat alle gemeenten op dezelfde manier betrokken zijn bij de totstandkoming van de contourenvisie. Door het niet duidelijke beleid van de provincie is het concept contourenvisie (als het gaat om gegevens) niet altijd duidelijk. We hebben erop aangedrongen om hier duidelijkheid in te geven.

Deltanatuur

In diezelfde vergadering heeft de SGP ook een aantal kritische noten geplaatst bij de startnotitie MER Zuiderdieppolder. Hoewel we weten dat de startnotitie een aanzet moet geven om de eventuele problemen die er te verwachten zijn nader te onderzoeken, blijkt duidelijk dat met een aantal zaken nog niet echt rekening is gehouden. Vooropgesteld: de SGP staat kritisch tegenover de plannen. Duidelijk moet zijn dat de SGP niet tegen natuur is, maar ze heeft wel bezwaren tegen het ontpolderen en zeker van zulke kwalitatief hoogwaardige gronden. Wij vinden het een geweldige kapitaalsvernietiging met zulke jonge bedrijven. Een aantal zaken die de SGP-fractie verder heeft opgemerkt: De zoetwatervoorziening voor de kop van het eiland is nog niet geregeld. Het plan is volledig onduidelijk daarin. Een aangedragen alternatief voor natuurontwikkeling moet mede onderzocht worden. Op voorhand moet duidelijk zijn dat eventuele planschade, afgewenteld wordt op de initiatiefnemers. Verder is naar onze mening de N57 niet berekend op een toename van verkeer richting het eiland. Er moet beter en gedegen onderzoek komen voor de effecten van het plan op de landbouw. Het is te verwachten dat in de komende raadsvergadering hierover verder wordt gesproken.

Collectief Vraagafhankelijk Vervoer

In de raadsvergadering van 27 oktober jl. heeft de gemeenteraad 'ja' gezegd tegen het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV). Het is de bedoeling dat dit systeem eilandelijk wordt aangeboden. Door onze inwoners is veel geïnformeerd naar de mogelijkheden die er zijn en waarom de gemeente Goedereede nog niet meedoet. De reden voor dit laatste was dat het erg duur zou worden. Daar komt echter binnenkort verandering in, want er is besloten om het CVV met de vier gemeenten van het eiland gezamenlijk op te pakken. Dit wordt mogelijk gemaakt, omdat de provincie Zuid-Holland heeft toegezegd te participeren in het CVV. De provincie zal bijdragen in de kosten. Met het CVV kan de gebruiker door een taxi bij de voordeur worden opgehaald en naar de gewenste bestemming worden gebracht. Ook zal het mogelijk zijn om naar een overstapplaats van het reguliere openbaar vervoer te worden gebracht. Dit biedt veel voordelen voor de gebruiker. In de loop van 2006 zal men gebruik kunnen gaan maken van dit systeem. In samenspraak met de gemeenten van Goeree-Overflakkee zal de provincie de aanbesteding laten uitvoeren en verdere overleggen voeren. De tariefstelling zal gaan over het aantal zones dat wordt afgelegd. Voor het CVV komen gehandicapten volgens de Wet Voorziening Gehandicapten (WVG) in aanmerking. Ook de niet WVG-geïndiceerden kunnen van het systeem gebruik maken. Wel zal hiervoor een ander tarief gelden. In 2006 zal aan de doelgroepen die hier gebruik van kunnen maken meer bekendheid worden gegeven.

Wisseling wethouder

De SGP stelt dhr. A. (Ton) Admiraal voor als kandidaat wethouder. Hiermee wordt voorzien in de vacature die is ontstaan door het terugtreden van wethouder A.C. Lokker. Ook vanaf deze plaats willen we onze oud-wethouder bedanken voor zijn inzet de afgelopen jaren, eerder als raadslid en later als wethouder. De heer Admiraal heeft ruime ervaring in de gemeente politiek en we menen in hem een uitstekende kandidaat te hebben.

SGP NIEUWS

Zoals elk jaar geeft de SGP te Goedereede rondom de begroting, huis-aan-huis, een blad uit om de burgers van de gemeente te informeren over het gemeentebeleid en de visie van de SGP hierop. In dit blad wordt ondermeer ingegaan op het gewijzigde beleid voor de gemeentelijke accommodaties, cultureel erfgoed en de herstructurering bedrijfsterrein Stellendam. In een artikel geeft oud-wethouder A.C. Lokker een terugblik over de raadsperiode 2002-2006. Wie dit blad niet ontvangen heeft kan het in pdf-formaat downloaden van onze website.

SGP-Nieuwsbrief

Wilt u meer weten over onze standpunten meldt u zich dan snel aan voor onze digitale nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief staat diverse informatie over het reilen en zeilen in de gemeentepolitiek. Wilt u ook regelmatig op de hoogte worden gehouden, dan kunt u zich nu gratis abonneren via: www.sgp-goedereede.nl/nieuwsbrief.

Namens de SGP-fractie:

J. Klepper (fractievoorzitter)
K. Soeteman
P.C. Grinwis
H. Tanis
T. Human
e-mail: fractie@sgp-goedereede.nl

Terug naar overzicht

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter