SGP Goedereede

Fractiegewijs 1 juni 2006

Vloekverbod

In de raadsvergadering van 1 juni j.l. heeft de meerderheid van de gemeenteraad bij de behandeling van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) het amendement m.b.t. het vloekverbod gesteund. Het college stelde voor om in de APV dit verbod niet meer op te nemen. Redenen hiervoor waren dat dit moeilijk te handhaven is. U kunt begrijpen dat dit niet onze steun kreeg.
Op initiatief van de SGP-fractie en met steun van het CDA, de ChristenUnie en het Verenigd Gemeentebelang werd een amendement ingediend. In het amendement werden de volgende argumenten gebruikt:
- eerbiediging van Gods Naam een groot goed en waardevol is;
- het juridisch gezien mogelijk is een vloekverbod in de APV op te nemen;
- het in de APV gaat om regelgeving met een eigen lokaal stempel, waarin de eigenheid van de gemeente een plek mag krijgen;
- het vloekverbod in de APV juist vanwege haar symbolische betekenis opgenomen zou moeten zijn;
- het normen en waarden debat hiermee concreet kan worden gemaakt;
De volgende voorgestelde tekst is nu wederom te vinden in de APV van Goedereede:
1. Het is verboden in het openbaar de naam van God vloekende te gebruiken.
2. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor zover gedachten of gevoelens worden geopenbaard als bedoeld in artikel 7 van de Grondwet of voor zover het Wetboek van Strafrecht van toepassing is.

Cultureel erfgoed

Iets geheel anders is ons cultureel erfgoed. Vanaf de begroting 2005 is het budget voor cultureel erfgoed drastisch naar beneden bijgesteld. En vanaf die tijd heeft de SGP-fractie erop gewezen dat dit een onwenselijke situatie is. Eerst heeft de gemeente veel burgers over de streep getrokken om hun pand op de gemeentelijke monumentenlijst te laten zetten. Mochten er verbouwingen plaats vinden, dan zou voor monumentale gedeelten subsidie bij de gemeente beschikbaar zijn. Vervolgens wordt én formatie én subsidiebudget geschrapt. U kunt begrijpen dat wij daar ontzettend veel moeite mee hadden. In de voorjaarsnota van 2005 is hier wederom op gewezen en bij de bandeling van de programmabegroting 2006 (oktober 2005) heeft de SGP-fractie een motie ingediend om het budget voor cultureel erfgoed weer in de begroting te krijgen. De SGP-fractie is blij met de uitvoering van de motie. Inmiddels heeft het college e.e.a. in kaart gebracht en is in de april vergadering j.l. een budget toegekend aan het cultureel erfgoed. Vanaf 2007 zit dit weer structureel in de begroting.
Ook is er een ambtenaar beschikbaar die cultureel erfgoed weer oppakt.

Gemeentewerkplaats en milieustraat

In de afgelopen periode is de nieuwe gemeentewerkplaats en milieustraat aan de provincialeweg in gebruik genomen en is deze afgelopen zaterdag officieel geopend. Ook was er gelegenheid voor de burgers om de nieuwe gemeenteschuur en milieustraat te bezichtigen. Een project wat ongeveer 10 jaar heeft geduurd voordat het uiteindelijk gerealiseerd kon worden. Na enkele bezuinigingsronden is het binnen het gestelde budget gerealiseerd met zelfs de milieustraat erbij. De nieuwe werkplaats en milieustraat is een aanwinst voor de gemeente en voldoet aan alle gestelde arbo-eisen en milieu voorschriften die hiervoor gesteld zijn. De dienstverlening naar de burger is met het gerealiseerde plan ook verbeterd omdat men nu centraal al het afval kan storten. Punt van aandacht is dat de openingstijden van de milieustraat nog wel verruimd kunnen worden zodat de dienstverlening nog beter wordt.

Namens de SGP-fractie:

J. Klepper (fractievoorzitter)
K. Soeteman
P.C. Grinwis
H. Tanis
T. Human
e-mail: fractie@sgp-goedereede.nl

Terug naar overzicht

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter