SGP Goedereede

Fractiegewijs juli 2006

De komende weken zal het rustig zijn aan de raadstafel in Goedereede daar de eerst volgde raadsvergadering gepland staat in augustus. In de afgelopen periode zijn er diverse onderwerpen aan de raadstafel besproken en zijn er kaders uitgezet voor de komende periode. Een korte terugblik zullen wij u geven.

WMO

Uitgebreid is er stilgestaan in de commissie publiekszaken bij de kadernotitie WMO (Wet Maatschappelijk Ondersteuning). Aan de hand van 31 concrete beslispunten over het invullen van het gemeentelijk beleid en de te maken keuzes bij de implementatie van genoemde wet zijn de kaders gezet en zijn deze in een raadsvergadering vastgesteld. Deze kadernotitie is niet alleen een stuk van de gemeente Goedereede maar is een mooi voorbeeld van de eilandelijke samenwerking omdat de kadernota eensluidend aan alle 4 de gemeenteraden is aangeboden en daar is behandeld. De bedoeling is dat de vier gemeenten dezelfde kaders zetten zodat eilandelijk goed overleg gevoerd kan worden met de cliënten- en patiënten organisaties. Ook de kerken zullen hierbij betrokken worden.

Kadernota tbv begroting 2007

Het college heeft dit jaar gekozen voor een andere opzet van de kadernota. Een opzet die helder en transparant is en waarvan het raads- en collegeprogramma als uitgangspunt gediend heeft. De kaders zijn nu bepaald waarin wij ons als SGP kunnen vinden. Het college kan dan nu ook vooruit om binnen die kaders de programma begroting 2007 voor te bereiden. Als SGP hebben wij wel opgemerkt dat wij in een commissie vergadering nog wel nader willen behandelen de voorgestelde tariefsverhoging van een begraafplaats.

Herinrichting Plangebied Zuiderdiep

Zoals bekend wil Deltanatuur van de Zuiderdieppolder natuurgebied maken. Deze jonge polder met zijn unieke vruchtbare grond en jonge bedrijven, waarvan de bedrijfsgebouwen nog geen 25 jaar oud zijn, moet dus wijken. De SGP is van mening dat dit, naast het verlies van vruchtbare landbouwgrond, een grote kapitaalvernietiging is om jonge bedrijven te verwijderen. Argumenten worden gevonden in de klimaatsverandering. Wanneer we hier echter rekening mee houden moeten we niet alleen naar de zeespiegelrijzing en de grotere regenval in kortere tijd kijken, maar ook naar de stijging van de temperatuur in Europa. We zien dan dat het in Zuid-Europa steeds warmer en droger wordt waardoor de opbrengsten van de landbouwproducten dalen. Volgens de EU zullen de landbouwgebieden de komende decennia in Europa naar het noorden verschuiven. Droogte en hitte verdrijven teelten uit Spanje, Portugal en Italië, mogelijk zelfs uit Zuid-Frankrijk. Dit zou een reden voor Nederland moeten zijn om zuinig met zijn landbouwgronden om te gaan, een verantwoorde toekomstvisie te maken en geen kortzichtig beleid te voeren. Ook zal Nederland straks duizenden hectare grond nodig hebben voor het telen van landbouwgewassen die als grondstoffen dienen voor biobrandstoffen. Dit om te kunnen voldoen aan de Europese brandstoffenrichtlijn en het Kyoto Milieu Protocol. De SGP-fractie staat dan ook kritisch tegenover deze plannen. Duidelijk moet zijn dat de SGP beslist niet tegen natuur is, maar ze heeft wel bezwaren tegen ontpolderen. Wij hebben aangedrongen dat, als Nederland daar natuur wil, ze de gebruikers c.q. eigenaren van deze gronden volledig schadeloos moet stellen. Onlangs zijn wij door Deltanatuur voorgelicht over de huidige stand van zaken waarbij toch nog wel wat knelpunten naar voren kwamen. Eveneens zijn wij als raad voorgelicht door Maatschap Biemond die het plan Beter Plan Zuiderdiep gepresenteerd heeft. Als SGP zijn wij van mening dat dit plan door Deltanatuur serieus bekeken moet worden binnen de gehele procedure zoals die nu loopt. Als SGP hebben wij toch de nodige zorgen kenbaar gemaakt bij de lopende onderhandelingen.
Eerst moet de volledige schadeloosstelling met de betrokken agrariërs geregeld zijn en dan pas de bestemmingswijziging. Het kan namelijk niet zo zijn dat de gemeente aansprakelijk is voor de planschade als eerst de bestemmingswijziging geregeld wordt. Dit is een verkeerde volgorde eerst moet de gemeente veilig gesteld worden voor planschades en dan pas de bestemmingswijziging. Als SGP zullen wij de ontwikkelingen met belangstelling volgen.

Tenslotte

Als SGP-fractie streven wij ernaar om zo dicht mogelijk bij de burgers te staan en om u als burger meer te betrekken bij de politiek. Het gaat uiteindelijk toch ook om uw gemeente en om uw welzijn binnen de gemeente. Indien u vragen of opmerkingen heeft kunt u altijd contact opnemen met een van de raadsleden. Ook kunt u uw vragen komen stellen tijdnes een van onze fractievergaderingen. Als SGP-fractie zijn wij weer voornemens om na de zomerperiode in elke woonkern weer een spreekuur te houden. U zult hierover geïnformeerd worden via de streekbladen.

Namens de SGP-fractie:

J. Klepper (fractievoorzitter)
K. Soeteman
P.C. Grinwis
H. Tanis
T. Human
e-mail: fractie@sgp-goedereede.nl

Terug naar overzicht

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter