SGP Goedereede

Fractiegewijs oktober 2006

In deze bijdrage, de peuterspeelzaalproblematiek, de communicatie van de gemeente, gronden Breen, WMO en de begroting 2007

Peuterspeelzalen

Het zal u als burger niet zijn ontgaan dat het de laatste weken onrustig is geweest rondom de peuterspeelzalen in Ouddorp. De leiding van peuterspeelzaal De Gornet heeft zelfs met de peuters gedemonstreerd bij en in het gemeentehuis. De SGP vindt dit een slecht voorbeeld voor deze jonge kinderen. Daarmee overheerst de emotie in plaats van redelijk overleg. Wij menen dat in goed overleg het uiteindelijk voor De Gornet tot een beter resultaat had kunnen en moeten leiden. Uit particulier initiatief is een tweede peuterspeelzaal in Ouddorp ontstaan, Prinses Amalia. De SGP-fractie steunt dit initiatief. De gemeente is gehouden beide peuterspeelzalen volgens dezelfde (subsidie-)verordening te behandelen. De onvrede is ontstaan bij De Gornet over de huisvesting. Een deel van de groepen van De Gornet maakt gebruik van de tijdelijke unit bij Dorpstienden. Afspraak was dat deze unit naar Amalia zou gaan, omdat de unit niet op de huidige locatie kon blijven staan vanwege de in Dorpstienden gevestigde kinderopvang. De verwachting is bovendien dat het aantal groepen van De Gornet terug zal lopen als gevolg van de komst van Amalia en door de nieuwe peuterspeelzaal in Goedereede. Als compensatie voor de unit heeft de gemeente enkele zalen beschikbaar gesteld en ingericht als speelruimte voor de peuters van De Gornet. Wij kunnen niet anders zeggen, dan dat het gemeentebestuur zorgvuldig heeft gehandeld. We begrijpen dat het voor De Gornet wrang is dat 'hun' unit naar Amalia verplaatst had moeten worden. Wij vinden het bedenkelijk dat de peuterspeelzaal in Goedereede nog niet volledig benut wordt en met de peuters wordt gedemonstreerd. Bovendien heeft De Gornet de zaak juridisch aanhangig gemaakt. De gemeente wordt hiermee gedwongen om vooralsnog de unit te laten staan en voor een andere unit te zorgen als onderkomen voor Amalia, waardoor de gemeente enkele tienduizenden euro's extra kosten heeft.

Communicatie

De gemeente Goedereede stond onlangs in het nieuws m.b.t. snelle en kwalitatieve afhandeling van het e-mail verkeer. De SGP-fractie is blij met deze uitkomst, temeer omdat in een onderzoek een maand daarvoor de gemeente er niet zo goed vanaf kwam. Verder hebben wij in het verleden hierover diverse opmerkingen gemaakt. Heeft u als eens op de website van de gemeente gekeken? U kunt dan een duidelijke verbetering zien. Ook hierin is de gemeente u ten dienste. Maak gebruik van de mogelijkheden om kennis te nemen van de diverse zaken die in uw omgeving gebeuren. Communicatie is het sleutelwoord bij de plannen van de gemeente. Nu is het niet zo, dat alles in het verleden niet goed zou zijn geweest, maar we zien duidelijk dat de gemeente er werk van maakt. Was het voorheen dat burgers achteraf hun mening konden laten horen, worden ze er nu vanaf het begin bij betrokken. Voorbeelden hiervan zijn het Verkeerscirculatie Plan Ouddorp en Goedereede en de voorlichtingsavonden van de gemeente. U krijgt als burger voldoende gelegenheid om uw ideeën kenbaar te maken. We hopen dat de inwoners van Goedereede, samen met de gemeente kunnen bouwen aan een meer dan mooi Goedereede. In dat kader denken we ook aan de mogelijkheid voor de omwonenden van de 'gronden Breen'. In het beginstadium worden deze burgers betrokken bij de ontwikkeling van de plannen.

Gronden Breen

Dit is inmiddels een vertrouwde term voor het college, de raadsleden en ambtenaren. Het gaat hier om de uitbreidingsplannen in Ouddorp nabij Smalle Einde. In de laatste raadsvergadering zijn de kaders aangegeven waarbinnen het college de voorbereidingen kan starten. De SGP heeft wederom aandacht voor starterswoningen en de verdeling van woningen. De voorgenomen vestiging van de Koningin Beatrix-school is unaniem door de raad geparkeerd. In een van de volgende commissievergaderingen zal meer duidelijk komen over de overwegingen van de diverse partijen, omtrent de nieuwbouw. Duidelijk is dat er iets moet gebeuren om de onderwijskundige vernieuwingen de komende tijd op een goede manier te kunnen uitvoeren.

Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)

De Wet maatschappelijke ondersteuning biedt één wettelijk kader voor maatschappelijke zorgverleningen en vervangt daarmee de Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten en delen van de AWBZ. De wet treedt vanaf 1 januari 2007 in werking. De plaatselijke gemeente krijgt een belangrijke rol bij de uitvoer van de Wmo. Eilandelijk breed is er een Verordening voorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning opgesteld die in de vier gemeenten is/wordt behandeld en vastgesteld. Hierbij moet worden opgemerkt dat het een plaatselijke verordening betreft en dat aanvullingen of wijzigingen per gemeente kunnen worden aangebracht. Bij het opstellen van de verordening zijn burgers, kerken en cliëntenorganisaties betrokken geweest. Na een jaar zal er een evaluatie plaatsvinden bij de gemeenteraden en zal indien nodig de verordening worden aangepast. Daar er een evaluatie plaats zal vinden is het van wezenlijk belang dat na de invoering van de verordening een vinger aan de pols gehouden wordt op de uitvoering van deze verordening. Wij roepen dan ook een ieder die met deze verordening te maken krijgt en op problemen of vragen stuit dit mij ons als SGP-fractie kenbaar te maken. Zowel negatieve als positieve opmerkingen zijn welkom. Uitvoerig is tijdens de commissievergaderingen en raadsvergadering stil gestaan bij de invoering van de Wmo en de bijbehorende verordening. Als Sgp-fractie hebben wij het college meegegeven om na de invoering van de verordening nauw betrokken te blijven bij de toepassing van de verordening en indien nodig de "hardheidsclausule" toe te passen die in de verordening staat zodat er geen schrijnende situaties ontstaan als de verordening te kort schiet. Ook is aangegeven om bij de aanbesteding rekening te houden met de christelijke identiteit van een groot deel van de bevolking.

SGP-Ombudsteam

Het SGP-Ombudsteam heeft de afgelopen jaren diverse klachten ter behandeling gekregen van burgers gekregen die de aandacht vragen. Dit team staat voor u klaar om de verkiezingsbelofte: 'tot uw dienst' waar te maken. U kunt bij dit team terecht voor klachten of vragen over overheids- en andere instellingen. Het ombudsteam wil zich beperken tot klachten van individueel belang of maatschappelijk buurtbelang. Er zullen geen juridische procedures worden gevoerd. Uiteraard worden de klachten strikt vertrouwelijk behandeld. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van dit team: K. Soeteman, Altena 5, 0187-492631 of mailen naar ombudsteam@sgp-goedereede.nl

Begroting

Inmiddels is de begroting voor 2007 bekend. De diverse fracties hebben over diverse punten vragen gesteld. In de komende raadsvergadering zal blijken of de gemeenteraad deze begroting gaat vaststellen. In de begroting is een vertaling gemaakt van het collegeprogramma wat de titel 'Dienstbaar' heeft gekregen Onze belangstelling gaat dan ook in het bijzonder uit naar de dienstverlening aan onze burgers. Maar het dienstbaar zijn aan onze burgers gaat de SGP niet ver genoeg. Het motto van de SGP voor deze raadsperiode is: 'Tot Uw Dienst!'. Dat moet niet alleen tot uiting komen in het materiële, maar juist ook in het immateriële. Al onze besluiten dienen in overeenstemming te zijn met het Woord van God. Dan alleen komt dat motto tot zijn recht. We wensen daarbij zowel het college van burgemeester en wethouders als onze collega raadsleden voor het komende jaar veel wijsheid toe voor het vele werk wat weer te wachten staat. In de wetenschap dat we dat zonder Gods hulp niets kunnen, vragen we om Zijn wijsheid en kracht om onze taken uit te voeren, tot Zijn eer en het welzijn van de burgers van de gemeente Goedereede.

Namens de SGP-fractie:

J. Klepper (fractievoorzitter)
K. Soeteman
P.C. Grinwis
H. Tanis
T. Human
e-mail: fractie@sgp-goedereede.nl

Terug naar overzicht

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter