SGP Goedereede

Raadsakkoord Goedereede 2006 - 2010

De fracties van de politieke partijen in de gemeenteraad van Goedereede, te dezen elk vertegenwoordigd door hun fractievoorzitter, verklaren over de hierna genoemde beleidsonderwerpen raadsbrede overeenstemming te hebben bereikt. Dit akkoord wordt dan ook als een bindend document aangemerkt, waaraan het college van burgemeester en wethouders hun denken en handelen over deze onderwerpen dienen te toetsen. Verdere uitwerking van collegeafspraken mag in elk geval niet strijdig zijn met de kaders van dit raadsakkoord.

1. Volkshuisvesting

Om in deze raadsperiode daadwerkelijk te realiseren dat nieuwe woningbouw in belangrijke mate in de betaalbare sector voor starters, senioren en kleine huishoudens plaatsvindt, zal de gemeente slechts bestemmingsplannen wijzigen ten behoeve van woningbouw, als de ingediende bouwplannen circa 50% woningen bevatten in het segment sociale huur- en sociale koopwoningen. Dit uitgangspunt dient door het college van burgemeester en wethouders actief uitgedragen te worden in hun contacten met projectontwikkelaars en eigenaren van potentiële woningbouwlocaties. In aanvulling hierop is het noodzakelijk dat serieus invulling wordt gegeven aan het vastgestelde gematigd actieve grondverwervingbeleid.
Nog in 2006 zal het toe te passen toewijzingssysteem voor nieuwbouwwoningen op de besluitvormingsagenda worden geplaatst. In de op te stellen eilandelijke huisvestingsverordening zal aandacht worden gevraagd voor een voorkeurspositie voor de eigen inwoners van Goeree Overflakkee voor sociale woningbouw. In het laatste jaar van deze raadsperiode zal opnieuw een woningbehoeftenonderzoek worden uitgevoerd.

2. Economische zaken en werkgelegenheid

3. Intergemeentelijke samenwerking

4. Openbare orde

De gemeente streeft naar een samenleving waarin burgers en overheid zich houden aan de lokaal heersende en geaccepteerde normen en waarden. De gemeente wil naar zijn burgers toe duidelijkheid scheppen over de regels die er zijn om in de lokale samenleving orde en regelmaat aan te brengen. Om deze duidelijkheid te verzorgen, is het noodzakelijk dat de gemeente in alle gevallen als uitgangspunt neemt, dat overtredingen van gemeentelijke regels niet gedoogd zullen worden, maar dat er een actief handhavingsbeleid zal worden toegepast.

5. Veiligheid

6. Sociale voorzieningen/zorg

Bij het ontwikkelen van beleid in het kader van de Wet werk en bijstand (Wwb) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), hanteert de gemeente als algemeen uitgangspunt dat de actieve maatschappelijke deelname van elke burger zoveel als mogelijk wordt bevorderd, maar dat elke burger op individuele ondersteuning door de gemeente kan terugvallen, indien hij zijn zelfstandige positie in de maatschappij dreigt te verliezen. De gemeente dient zich te bezinnen op een integrale toekomstvisie, zodat de kwaliteit van onze sociale samenleving gewaarborgd blijft.

7. Communicatie

De gemeente geeft op zeer actieve wijze invulling aan de vastgestelde nota communicatiebeleid. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan de actieve informatievoorziening over voorgenomen veranderingen in de directe woonomgeving van burgers. In het algemeen moet gelden dat in de contacten met burgers klantvriendelijkheid en flexibiliteit voorop staan.

8. Financiën

De gemeente zal een transparant en verantwoord financieel beleid voeren. Het streven moet er op gericht zijn dat tegenover structurele uitgaven ook structurele inkomsten staan. Alle belastingen moeten regelmatig tegen het licht worden gehouden en eventueel worden heroverwogen. Voor de burger moet duidelijk zijn wat de relatie is tussen de inkomsten en de uitgaven. Doelmatigheid en doeltreffendheid zijn een vast onderdeel bij de beoordeling van de uitgaven. Minder inkomsten mogen niet automatisch leiden tot belastingverhoging. Een jaarlijkse trendmatige verhoging is noodzakelijk om de inflatie te compenseren. Daarnaast moet de gemeente een stevige reserve hebben om onverwachte ontwikkelingen te kunnen financieren. Het wordt niet langer a-priori noodzakelijk geacht om de onroerend zaak belasting (ozb) jaarlijks te verhogen met de prijsindex. Doordat de Wet WOZ voorschrijft dat onroerende zaken inmiddels jaarlijks geherwaardeerd dienen te worden, zullen marktontwikkelingen al in de waarde van het onroerende goed worden verwerkt, waardoor het toepassen van de prijsindex niet langer noodzakelijk is om in de pas te blijven met de financiële trend.

Goedereede, 30 maart 2006

Terug naar overzicht

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter