SGP Goedereede

Van de wethouder F.J. Tollenaar : Goedereede, “Meer dan mooi”

Vanaf 25 maart 2010 mag ik als SGP wethouder in onze mooie gemeente werkzaam zijn. Na ruim 8 jaar ervaring als wethouder in de gemeente Borsele, met een kleine 3,5 jaar daarna waarin vooral de Provinciale politiek in Zeeland mijn aandacht vergde, was het na enkele weken werkzaam te zijn in het College van Burgemeester en Wethouders te Goedereede net of ik nooit weggeweest was uit het openbaar bestuur.
In SGP Infobulletin heeft een uitreksel gestaan van deze bijdrage. Hieronder de gehele bijdrage...

Vanaf 25 maart 2010 mag ik als SGP wethouder in onze mooie gemeente werkzaam zijn. Na ruim 8 jaar ervaring als wethouder in de gemeente Borsele, met een kleine 3,5 jaar daarna waarin vooral de Provinciale politiek in Zeeland mijn aandacht vergde, was het na enkele weken werkzaam te zijn in het College van Burgemeester en Wethouders te Goedereede net of ik nooit weggeweest was uit het openbaar bestuur. Ik ervaar de samenwerking onderling binnen het College van Burgemeesters en Wethouders als zeer constructief evenals de samenwerking met de gemeenteraad. Vanaf het begin zijn er naast de lopende dagelijkse zaken reeds veel beslissingen genomen om er voor te zorgen dat de gemeente daadkrachtig bestuurd wordt en nieuwe ontwikkelingen een kans krijgen. Het belang van economische ontwikkelingen, voortgang van bestaande en nieuwe initiatieven betreffende ruimtelijke plannen en bouwmogelijkheden vergen voortdurend de aandacht.

Zonder volledig te zijn wil ik enkele onderwerpen kort aanstippen die de aandacht vragen of gevraagd hebben.

De aanleg van het grootste zonneveld van Nederland leek in eerste instantie door de Provincie Zuid-Holland te worden tegengehouden. Door het hoofd niet te laten hangen en de juiste argumenten rondom de bestuurlijke afweging van College en raad van Goedereede nog eens op tafel te leggen richting Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten is het gelukt de Provincie te overtuigen van ons gelijk. Dit betekende dat Gedeputeerde Staten op een reeds eerder genomen besluit om de gemeente Goedereede een ‘reactieve aanwijzing’ op te leggen is teruggekomen en deze aanwijzing heeft ingetrokken. Dit was nog nooit eerder vertoond in de Provincie Zuid Holland. Zo zien we dat geloof in de ‘eigen’ juiste afwegingen alsnog beloond is. Dit onderwerp heeft veel tijd gevergd van zowel ons College als de gemeenteraad die door grote betrokkenheid er voor heeft gezorgd dat onze boodschap helder richting het provinciehuis is gecommuniceerd. Bijkomend voordeel is dat men mij in Den Haag inmiddels kent en ik onze Haagse provinciebestuurders. De samenwerking met de SGP Statenfractie was wat dit onderwerp betreft overigens uitstekend.

Ten aanzien van de woningbouwprojecten zijn er de nodige vervolgstappen gezet. In Stellendam is het plan Molenkade in uitvoering . Aan een vervolg voor de kop van de Molenkade wordt met de initiatiefnemer gewerkt. Dit geldt ook voor de aanleg van een nieuwe begraafplaats te Stellendam in samenhang met andere initiatieven zoals de wens van de Hersteld Hervormde Kerk om tot nieuwbouw te komen. Binnenkort zullen we in de gemeenteraad van gedachten wisselen over het project gebiedsontwikkeling te Stellendam.

Het plan Goekoop in Goedereede is in de afronde fase. In samenwerking met de woningbouwvereniging zal in het voorjaar van 2011 de ‘Entree van Goedereede’ aangepakt worden waar ook zorgwoningen voorzien zijn. Een belangrijk project dat het aanzicht van ons prachtige stadje Goedereede zeer ten goede zal komen.

In Ouddorp is gestart met de bouw van de eerste fase van het bouwplan Oosterpark. In samenwerking met de woningbouwvereniging wordt de laatste hand gelegd aan het besteksgereed maken van de bouw voor de 1e fase van het plan Welgelegen. Het terrein is binnen de geplande tijd bouwrijp gemaakt. Als de gunning achter de rug is zal de verkoop voor de eerste fase wellicht tegen eind dit jaar starten. Belangrijk voor de start van de bouw is uiteraard de daadwerkelijk koop door voldoende belangstellenden. Dan kunnen we snel tot loting overgaan zodat de bouw daadwerkelijk kan beginnen. In de eerste fase van dit plan zijn ruim 40 woningen voorzien bestaande uit een aantal starterswoningen, eengezinswoningen, 2 onder 1 kapwoningen,vrijstaande woningen en appartementen.

Een heel belangrijke ontwikkeling voor onze oudere inwoners is de eerste fase van de nieuwbouw van het zorgcentrum ‘De Vliedberg’. In de laatste week van oktober is er in het kader van het vaststellen van het bestemmingsplan een inspraakavond gehouden waarbij het plan nog eens toegelicht is. Op een informatieavond is het plan eerder met betrokkenen besproken. Aan de hand van opmerkingen is het plan op onderdelen bijgesteld. Als het bestemmingsplan later door de gemeenteraad is vastgesteld kan in het eerste halfjaar 2011 daadwerkelijk met de nieuwbouw van de eerste fase van het zorgcomplex gestart worden. Fase twee moet nog uitgewerkt worden. Ook in die uitwerking zullen we zorgvuldig met informatie naar direct betrokkenen omgaan. In Ouddorp speelt eveneens de verplaatsing van de boerderij aan de Hazersweg met een herinvulling van dit gebied. Andere initiatieven zoals ontwikkelingen rondom Dorpstienden zijn in voorbereiding. De laatste raadsvergadering in oktober heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan voor een nieuwe hotelontwikkeling ‘Duinzicht’ goedgekeurd. Verder is in de commissie Grondgebiedzaken oktober j.l. door de architect de plannen voor de nieuwbouw van de Herstel Hervormde Gemeente gepresenteerd. De planologische procedure om de bouw van de kerk mogelijk te maken is in gang gezet.

Kortom een veelheid aan projecten die de aandacht vragen. En dat in een tijd waar ook in onze gemeente de gevolgen van de wereldwijde recessie en kredietcrisis nog voelbaar is in de voortgang van projecten en bezuinigingen die we in de begroting 2011 en verder moeten treffen. Bij de bezuinigingen die de gemeenteraad de laatste vergadering in oktober heeft besloten zijn de inwoners van de gemeente zoveel mogelijk ontzien. Ook de gemeente Goedereede moet de tering naar de nering zetten. De kredietcrisis heeft ook te maken met datgene wat Jacob Cats eenmaal als volgt zei:

“Hij is niet arm die weinig heeft, maar die met veel begeren leeft”

Met inachtneming van deze wijze woorden moeten we echter wel de schouders zetten onder nieuwe ontwikkeling voor onze gemeente. Stilstand is achteruitgang. We moeten doen wat onze hand vind om te doen. In het grotere geheel, de gemeenten op ons eiland, speelt de herindelingsdiscussie. Hier is al veel over gezegd en geschreven. De gemeente Goedereede is bezig met andere gemeenten die zelfstandig willen blijven een breed platform zelfstandige gemeenten op te richten teneinde een vuist te kunnen maken richting het nieuwe kabinet en de 2e Kamer. In deze tijd waarin volstrekt onduidelijk is hoe de bestuurlijke indeling van Nederland er uit komt te zien is het onverstandig besluiten te nemen die onze bestuurskracht en eigen identiteit ondermijnen en de lasten voor onze inwoners dermate verhogen dat deze daar de dupe van worden. Een laatste ontwikkeling in langer perspectief betreft het uitvoeringsprogramma voor de Zuidwestelijke Delta waarbij gesproken wordt over getijdewerking in de Grevelingen om de waterkwaliteit de versterken en andere ontwikkelingen op het gebied van recreatie en toerisme. Voor het Haringvlietgebied zal een op te richten stuurgroep zich ook bezig gaan houden met toekomstige ontwikkelingen die de vitaliteit, veiligheid, economie en ecologie naar de toekomst toe ten goede moeten komen. Eilandelijk wordt nu de gewerkt aan een nieuwe recreatievisie evenals een energievisie. Het is en blijft van belang de regie over nieuwe ontwikkelingen in ons gebied vanuit de samenwerking intergemeentelijk vast te houden.

Het belangrijkste voor ons als SGP bestuurders, ja voor alle bestuurders en persoonlijk blijft wat Wilhelmus Schortinghuis eens gedicht heeft:

‘Ach wat kan ’t mijn ziele baten
Of ik alles weet en ken
Als ik buiten Christus ben.
Krijg ik eer of hoge staten,
’t Baat mijn arme ziele niet,
Zo ik Jezus niet geniet.’

Frans Tollenaar - wethouder Goedereede

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter