SGP Goedereede

Europese verkiezingen

Omdat op 1 mei 2004 de Europese Unie is uitgebreid met een tiental nieuwe lidstaten wordt er door velen weer volop gesproken over Europa. Nederland is de tweede helft van dit jaar voorzitter van de Unie en op 10 juni zal weer de verkiezing van de Europarlementariërs plaatsvinden. Al met al reden genoeg voor de SGP-jongeren te Goedereede om dhr. B. Belder, europarlementariër voor de ChristenUnie-SGP fractie uit te nodigen om eens van gedachten te wisselen over dat Europa.

CU-SGP-fractie

Dhr. B. Belder staat dan ook weer als afgevaardigde van de SGP op de kandidatenlijst voor het Europees Parlement. Momenteel telt de fractie een drietal leden: de heren Blokland, Van Dam en Belder. Of de fractie weer met 3 leden terug komt, is de vraag. De Nederlandse invloed wordt namelijk kleiner doordat er meer lidstaten bij zijn gekomen. In plaats van 31, zijn er nu maar 27 plaatsen beschikbaar voor de Nederlanders. De drie parlementariërs worden ondersteund door een team van maar liefst 13 fractiemedewerkers. Niet alle medewerkers zijn actief in Brussel of Straatsburg, een deel van hen is meestal werkzaam in het kantoor van de eurofractie te Rotterdam. Op deze eerste verkiezingsbijeenkomst kwamen dan ook vele facetten van het werk in Europa aan de orde.

Stellingen

Voordat dhr. Belder echter zijn referaat kon houden, werden hem door de voorzitter van de SGP-jongeren, dhr. K. Klepper, te Goedereede een vijftal stellingen voorgehouden alwaar hij alleen ja of nee op mocht antwoorden. Zo vroeg de voorzitter K. Klepper aan dhr. Belder of Nederland blij mag zijn met de uitbreiding van de Unie. De tweede stelling luidde: 'Liever het Wilhelmus dan Alle menschen werden Bruder' en 'Het Irak beleid van de EU is waardeloos'. Op de eerst drie stellingen antwoordde Belder dan ook 'Ja'. Dat lag anders bij de volgende twee stellingen: 'Ik laat mijn huis door een Poolse aannemer verbouwen, die is veel goedkoper' en ' Er is al zo veel bezuinigd, Nederland mag best een groter begrotingstekort hebben'. Deze beantwoordde hij met een volmondig 'nee'.

Terugblik

In zijn referaat waren twee duidelijk lijnen herkenbaar. Een terugblik en een vooruitblik. Dhr. Belder was nu 5 jaar europarlementariër en kon gezien zijn expertise als buitenland journalist van het Reformatorisch Dagblad in zijn eerdere betrekking dan ook een goede terugblik geven van de buitenland politiek van de EU. De 57-jarige parlementariër begon zijn referaat met het feit dat ondanks de vele geestverwanten die er bij de vele fracties in het EP zijn, er toch veelal een onchristelijk geluid wordt gehoord. 'De Europese Unie is geen christelijke club', zo stelde onlangs een Zweedse afgevaardigde toen ze pleitte voor het opnemen van Turkije bij de EU. 'Dus niet christelijk', terwijl toch niet ontkent kan worden dat Europa ontstaan is door een christelijke beschaving. 'Dit doet pijn', zo verwoordde Belder de emotie van de fractie. 'Men gaat volkomen voorbij aan de ontstaansgeschiedenis van Europa. Op zo'n moment voel je je vreemd in het Parlement, want er is toch onder de hemel geen andere Naam gegeven tot Zaligheid?. De weerstand is dus duidelijk, aldus Belder. 'Velen noemen 1989 het wonderjaar, maar dat wonder komt wel ergens vandaan'. In landen als Roemenië zijn er echter wel christenen die het als een wonder van God zien dat ze onder de dictatuur vandaan zijn. 'Laten we oppassen voor de hoogmoed, want het gaat met Europa niet goed als God niet erkent wordt'. De CU-SGP-fractie is altijd voorstander geweest van de uitbreiding met de Oost-Europese lidstaten, maar dan wel voorzichtig en fasegewijs. De staten moesten er wel politiek en economisch klaar voor zijn. 'Want van een dictatuur, van een planeconomie naar een markteconomie in een democratische rechtstaat is een enorme overgang'.

Vooruitblik

Er zullen nog spannende en moeilijke jaren komen, want hoe zullen de 15 oude en de 10 nieuwe lidstaten zich tot elkaar verhouden. Als we bijvoorbeeld naar Frankrijk kijken dan komt ook de machtsstrijd naar boven. Ook de kleine lidstaten willen volwaardige partners zijn in de Unie. De CU-SGP-fractie ziet de EU alleen als samenwerkingsverband. Benoeming van ministers voor buitenlandse zaken en een grondwet voor Europa moeten dan wat de fractie betreft geen doorgang vinden. Ook een Europese defensiemacht ziet de SGP niet zitten. Als de EU wat wil zeggen dan moet dat in NAVO-verband. Nederland is de tweede helft van dit jaar voorzitter, en wat betreft: Turkije moet eind van het jaar de kogel door de kerk of dit land mag toetreden. De ChristenUnie-SGP fractie is tegenstander van de toetreding. Hiervoor noemde Belder een aantal redenen. Zo heeft het leger nog veel macht in Turkije, is het economisch een moeilijk verhaal, ligt het overgrote deel van het land in Azië en hoe europees is dat dan nog? Ook de religieuze achtergrond van Turkije, de Islam, is een reden te meer om tegen de toetreding te zijn.

Kerntaken

De fractie vindt dat een Grondwet hoort bij een staat en aangezien de EU geen staat is maar een samenwerkingsverband dienen een aantal spelregels opgenomen te worden in een basisverdrag. 'Overigens gaf het een prettig gevoel, dat het een en ander dreigt te mislukken', aldus Belder. Niet voor niets is de fractie aangesloten in een groter verband in de EU en wel bij de EDD: Europa voor Democratie en Diversiteit. Binnen deze fractie is er voldoende speelruimte om serieus te opereren in het Parlement. Zoals duidelijk moet zijn dat de CU-SGP tegen een verdergaande samenwerking in politiek- en defensieverband en tegen de steeds meer wordende regelgeving vanuit Brussel is, gaf Belder aan dat 'Europa zich moet beperken tot kerntaken en minder moeizucht met de nationale staten'.

Israel

Ook Israël wordt door de EU argwanend bekeken. Alle zeilen moeten bijgezet worden om Israël niet te laten ondersneeuwen door de Palestijnen. Het zal duidelijk zijn de CU-SGP Israël een warm hart toedraagt. Dit probeert dhr. Belder dan ook vorm te geven middels zijn lidmaatschap van de commissie buitenlandse zaken, mensenrechten, gemeenschappelijke veiligheid en defensiebeleid. Daarnaast bekleedt Belder als plaatsvervangend lid ook het lidmaatschap van de commissie Industrie, externe handel, onderzoek en energie.

Vertrouwen

Ook kwamen na de pauze vragen aan bod als: 'Wat kan de EU of EP betekenen voor gemeenten of provincies?, de kwestie Turkije, Israël, ESF-subsidiestromen en het opereren in groter verband als fractie. Om iets te bereiken wordt er inderdaad nauw samengewerkt met geestverwanten, maar die zitten niet direct in de EDD-fractie. In het verleden is het een bewuste keus geweest om zitting te nemen in de EDD en niet in de EVP (Europese Volkspartij) alwaar bijvoorbeeld wel het CDA is aangesloten. In zo'n grote fractie sneeuw je namelijk onder en komt er weinig terecht van de standpunten die je kan uitdragen. Nu worden we niet alleen gedoogd maar krijgen we ook het vertrouwen. Zo ontvangt de fractie vele rapporteurschappen. Verder zie je dat er wel Europese fracties zijn, maar dat de nationale belangen de boventoon blijven voeren. Door samen te werken in de EDD (die de kleinste fractie in het EP is, met 18 leden) krijgen we meer spreektijd en is de fractie discipline beperkt. Een concrete vraag van de Oostflakkeese wethouder G.J. van der Valk zal leidden tot navraag bij de diverse ambtelijke vertegenwoordigingen in Europa. 'Hoe kunnen gemeente makkelijker aanspraak maken op de Europese Subsidies?' zo vroeg hij zich af. Tenslotte riep de europarlementariër op om het belang van de Europese Verkiezingen niet te onderschatten. Er is een verkiezingsprogramma opgesteld met de titel: Geloofwaardige keuzes! We vragen niet alleen uw steun maar ook uw stem op 10 juni!

P.C. Grinwis

Terug naar overzicht

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter