SGP Goedereede

Bezoek gemeentehuis

Op donderdagavond 17 februari bezocht een aantal leden van Studievereniging Husaï het Gemeentehuis in Goedereede, alwaar gemeentesecretaris Heintjes een presentatie verzorgde over het reilen en zeilen binnen de ambtelijke molen. Om 20.00 uur startte hij in de raadzaal met de eerste dia van zijn PowerPoint-presentatie: 'Goedereede, méér dan mooi'.

Heintjes verklaarde hoe hij aan deze titel gekomen was. Waarnemend burgemeester De Prieëlle sprak altijd zijn lof uit over de schoonheid van de gemeente Goedereede. Maar Goedereede bestaat niet enkel uit schoonheid: Goedereede is méér dan mooi! Na deze korte introductie vertelde dhr. Heintjes eerst wat over zijn eigen werk als gemeentesecretaris. "Je zou kunnen zeggen dat ik de directeur ben van de tent hier. De 88 ambtenaren van de gemeente vallen onder mijn leiding." Verder is hij de schakel naar het College van B&W. Dat wil zeggen dat hij het werk dat uitgevoerd wordt, terugkoppelt naar het College. Zodoende komt er dus veel informatie over zijn bureau en hij is daarom dé man bij uitstek die weet wat er allemaal speelt binnen de gemeentelijke organisatie.

De gemeente in perspectief

Zijn diapresentatie had Heintjes opgedeeld in drie onderdelen. Het eerste deel liet de gemeente 'in perspectief' zien. Twee dingen zijn bepalend voor het functioneren van de gemeente. Allereerst het feit dat de Gemeente Goedereede één van de vier gemeenten van het eiland Goeree-Overflakkee is. In tegenstelling tot de omringende eilanden (Schouwen-Duiveland en de Hoeksche Waard) is hier nog niet tot samenvoeging overgegaan. De provincie stelt daartegenover echter wel als eis dat er samenwerking moet zijn tussen de gemeenten. Dit heeft gestalte gekregen in het eilandelijke ISGO. De tweede bepalende factor valt binnen de grenzen van de gemeente. Volgens dhr. Heintjes neemt de zelforganisatie door de individualisering steeds meer toe. In de huidige informatiemaatschappij wordt de burger steeds intoleranter en komt op voor zijn eigen rechten. Dit heeft gevolgen voor de relatie met de gemeente. Bij deze informatiemaatschappij plaatste Heintjes overigens nog wel een relativerende opmerking: "De winst van de toekomst wordt langzaamaan!"

Hoe moet de gemeente op de hierboven geschetste ontwikkeling inspelen? Heintjes tekende hierbij aan dat de gemeente vooral zijn kernwaarden moet behouden. Wat goed is, hoeft niet verbeterd te worden. De gemeente wordt bijvoorbeeld goed beheerd en er worden goede adviezen geschreven. De plaats van de gemeente 'in de keten' is echter van belang. Normaliter zat de gemeente vaak aan het eind van de keten, als een slot op de deur. Door midden in de keten te gaan zitten, kan meer sturing gegeven worden. Als voorbeeld noemde dhr. Heintjes het zorgcentrum in oprichting. In plaats van enkel een vergunning te verlenen of te weigeren, kan de gemeente met de oprichtster in gesprek gaan om te kijken of nog andere doelstellingen in hetzelfde plan verwezenlijkt kunnen worden. De gemeente verandert zo van een eindstation in een actieve participant.

Gevolgen en organisatieverandering

In het tweede onderdeel van zijn presentatie schetste Heintjes de veranderingen die dit voor de organisatie met zich meebrengt. Het werk binnen een gemeente is op te splitsen in drie sferen: dienstverlening, beleid/projecten en besluit/verantwoording. De kenmerken voor dienstverlening: snel, accuraat, volstrekt duidelijk, garantie op afdoening, vastgestelde normen en voor een groot deel bepalend voor het imago van de gemeente. De verbouwing van het gemeentehuis zal garant staan voor een betere dienstverlening. Voor wat betreft beleid/projecten: dhr Heintjes had al geschetst dat hij voor de gemeente in dit opzicht een andere rol zag weggelegd. De gemeente zal een meer actieve rol moeten gaan spelen, als sponsor, faciliteerder, en in overleg moeten treden met de verschillende partijen. Dit zorgt voor een interactief beleid. Op het gebied van besluit/verantwoording zal dit leiden tot o.a. een actieve informatieverstrekking.

Gevolgen en bestuurlijke verandering

Ook voor het bestuur van de gemeente hebben deze ontwikkelingen gevolgen, ook mede bepaald door landelijke ontwikkelingen. Zo zijn er de ontwikkelingen rond het burgemeesterschap (gekozen of niet?) en het dualisme in Raad en College. De Raad krijgt een meer kaderstellende en controlerende functie, terwijl het College dichter bij de burger moet staan. Burgers moeten kunnen participeren. Hierdoor zijn wethouders wel meer tijd kwijt.

Vragen

Na de presentatie van dhr. Heintjes was er de gelegenheid tot het stellen van vragen. Diverse onderwerpen passeerden de revue. Bijvoorbeeld het bouwen van huizen, grenzend aan de Waterweg en de Havenweg, wat op fikse bezwaren van omwonenden stuit. Ook was er een vraag waarom er zolang gewacht wordt met het bouwen van Wozoco's op het voormalige Shell-terrein. Heintjes legde uit hoe dit komt: doordat één van de participerende partijen zich niet kon vinden in het plan zoals de wethouder dat graag wenste, kon het totale plan niet als geheel worden gepresenteerd. Dit leidde helaas tot vertraging. Natuurlijk was er ook nog een vraag aangaande de woninglijst. Dit is een heet hangijzer onder de jongeren in de gemeente Goedereede, omdat de praktijk uitwijst dat het als starter bijzonder moeilijk is om met name in Ouddorp een betaalbare woning te vinden. Heintjes deelde mee dat de bestaande lijst wordt afgeschaft. In plaats daarvan zal bij een nieuwe bouwstroom een inschrijvingsprocedure worden opgestart. De praktijk zal uitwijzen of dit leidt tot meer tevredenheid onder starters.

Rondleiding

Hierna kregen de aanwezigen een rondleiding door het in verbouw zijnde gemeentehuis. In de kantine hingen bouwtekeningen, zodat goed zichtbaar was welke veranderingen er zouden plaatsvinden en hoe de dienstverlening zou worden verbeterd. Rond 22.00 uur werd de bijeenkomst in de raadzaal besloten.

G.A. Koese

Terug naar overzicht

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter