Dinsdagavond 14 september werd de eerste besloten vergadering van het nieuwe vergaderseizoen van de Studievereniging Husaï gehouden. In Hervormd Verenigingsgebouw Eben-Haëzer sprak dhr. W. Büdgen, rector van het Wartburgcollege in Rotterdam en lid van de Stichting Mediawijzer, over het verantwoord omgaan met de huidige moderne media. Vanwege zijn achtergrond richtte hij zich vooral op het gebruik van media door jongeren en gaf waardevolle pedagogische tips.
Hij opende zijn lezing met de opmerking dat de praktijk van het leven (de huidige ontwikkelingen) al veel verder is dan de bezinning die er in de gereformeerde gezindte op dit onderwerp is. Hij illustreerde dit aan de hand van enkele voorbeelden uit de uitkomsten van de RD-enquête over mediagebruik. Zo maakt 79% van de jongeren gebruik van e-mail. Slechts 25% van de leerlingen op reformatorische scholen heeft geen apparatuur voor video of DVD. 35% van deze jongeren kijkt één keer per week naar een film. En alle gezinnen die kinderen hebben op reformatorische scholen, zijn in het bezit van een pc. 75% van deze computers heeft een internetaansluiting, de helft hiervan is ongefilterd. Veelzeggende cijfers! Dhr. Büdgen gaf aan dat deze getallen in schril contrast staan met de artikelen die van de hand van ouderlingen en diakenen over dit onderwerp in diverse kerkbladen verschijnen. Veel wordt er van hunnentwege gewaarschuwd tegen een verkeerd gebruik van deze moderne media. De praktijk van het leven wijst echter uit dat desondanks deze mediaproducten bijna ongehinderd weten door te dringen in de gereformeerde gezindte.
De opmars van de moderne media bracht Büdgen tot de vraag of men wel op de goede weg is met de voorlichting. Veel opvoeders tonen verlegenheid bij het constateren van deze ontwikkelingen. Hoe moeten ze hiermee omgaan? Het is kennelijk niet alleen een jongerenprobleem. De reacties die gegeven worden op de huidige ontwikkelingen, bewegen zich tussen twee uitersten. Er zijn mensen die het geen probleem vinden. Jongeren moeten hiermee leren omgaan, wordt dan gezegd. Anderen menen dat de secularisatie losbreekt, en willen het liefst met alle mogelijke middelen het gebruik van moderne media tegenhouden. Allerlei gerichte adviezen worden gegeven: houd de tv buiten de deur, gebruik de pc alleen als tekstverwerker, laat jongeren onder begeleiding met deze moderne media geconfronteerd worden, etc.
Büdgen gaf aan dat de moraalvorming onder de jongeren grote spanningen vertoont. Dit in tegenstelling tot vroeger. Toen was het onderscheid tussen goed en kwaad overal hetzelfde, of dat nu in de kerk was, of op straat. Normen en waarden leken binnen kerk en wereld nog redelijk veel op elkaar. Nu is dat anders. De signalen die jongeren vanuit de kerkelijke gemeente opvangen, zijn fundamenteel anders dan de geluiden die ze vanuit de 'wereld' horen. Het normbesef is ontzettend vervaagd. Hieraan is onder andere de media debet. De media bepaald wat het onderscheid is tussen goed en kwaad. Een onderzoek onder verschillende moderne tv-zenders heeft uitgewezen dat het om twee dingen gaat. In de eerste plaats: wat goed voelt, dat is goed. Het zogenaamde onderbuikgevoel. Ten tweede: word ik er in materieel opzicht beter of slechter van. Daar draait het om. En die signalen worden door onze jongeren, die in de huidige maatschappij een minderheid zijn gaan vormen, opgevat.
De ontwikkeling van meerderheid naar minderheid hebben de ouders niet meegemaakt. In zeker opzicht kunnen jongeren hiermee dan ook niet bij hun ouders terecht. Daarom hebben jongeren mensen nodig waarmee ze zich kunnen identificeren, de zogenaamde identificatiefiguren. Deze identificatiefiguren moeten aan drie dingen voldoen. In de eerste plaats is het belangrijk dat deze mensen de Heere vrezen, om vanuit hun leven met de Heere het gesprek met jongeren aan te kunnen gaan. Verder moeten jongeren in die persoon een volwassene herkennen die begrijpt welke strijd door hen gevoerd wordt. En ten derde, ook deze identificatiefiguren mogen op vragen wel eens géén antwoord weten. Belangrijk is het dan dat ze samen met jongeren een oplossing kunnen zoeken, om zo te kunnen omgaan met de werkelijkheid.
Büdgen kwam nu tot een concretisering van het onderwerp van zijn lezing. Hij stelde dat de moderne media niet zwart-wit benaderd moet worden. Niet: dit medium is goed en dat is per definitie slecht. Hij vergeleek het met de uittocht uit Egypte. De Israëlieten verlieten het diensthuis der zonde, maar ze mochten de schatten van Egypte toch meenemen. Zo mogen wij ook gebruik maken van de cultuurschatten, die tot uitdrukking komen in de technologische ontwikkelingen. Het hangt er maar net van af hoe we daar gebruik van maken. Daarbij moet ruimte gelaten worden voor het persoonlijk geweten van een ieder. Deze gedachtegang leidde tot de stelling: naar de aard is er in heel veel technologische ontwikkelingen geen kwaad, maar ons gebruik ervan maakt het tot kwaad. Maar in het verkeerd gebruik door onze jongeren van moderne media wilde Büdgen niet enkel en alleen een neiging tot het kwade zien. Volgens hem heeft ieder mens ondanks dat een hunkering in een verborgen hoekje van zijn ziel, naar gaven die in hun oorspronkelijke bedoeling tot God te herleiden zijn. Als voorbeeld noemde hij een interview met een vrouw die, na een leven vol zonde, weer aangaf naar een vaste relatie te verlangen. Opvoeders kunnen dit aangrijpen om een gesprek met jongeren aan te knopen, bijvoorbeeld over de vraag of God dit wel zo bedoeld heeft. En vooral: hoe heeft God het wél bedoeld! Samen met jongeren beargumenteerde keuzes maken is erg belangrijk.
Na de pauze was er nog gelegenheid om vragen te stellen. Er kwamen uiteenlopende vragen aan de orde als: hoe moeten politici en andere vooraanstaande personen gebruik maken van moderne media? Ligt er hier niet juist een taak voor politici om de moderne media te zoeken, om zo de boodschap te verspreiden? Büdgen pleitte niet voor een actief mediabeleid. Wel gaf hij aan nooit bij voorbaat nee te zeggen als hem gevraagd wordt via radio of televisie zijn mening te geven over een bepaald onderwerp. Verantwoording naar buiten toe is altijd belangrijk, mits het ook in een verantwoorde uitzending plaatsvindt.
G.A. Koese
De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.
De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.