SGP Goedereede

Schrift Gebonden Politiek’

MIDDELHARNIS - Hoe betrek je de jongeren bij de SGP? Zaterdagavond 4 maart vond er een politieke avond van de SGP plaats in Middelharnis die in de eerste plaats gericht was op jongeren. De ingrediënten? Een discussie over uitlopende zaken op Goeree-Overflakkee, een video, een virtuele gast en ontmoeting. Het resultaat? Een behoorlijke opkomst… en afwachten wat er op 7 maart gaat gebeuren.

De opening van deze verkiezingsavond was in handen van Huibert Slingerland, voorzitter van de SGP-jongeren Studievereniging Husaï van de kop van het eiland. In zijn openingswoord wees hij, naar aanleiding van 2 Kronieken 30, op het belang dat het volk zich moest binden aan de dienst van Heere. Door middel van een filmpje van de SGP-jongeren werd duidelijk gemaakt dat de jongeren van de SGP met beide benen in de wereld staan, maar andere keuzes maken als het bijvoorbeeld gaat om abortus of de zondagsrust.

Klepper

De vier lijsttrekkers van de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee kregen vervolgens de gelegenheid om een korte speech te houden. J. Klepper beet namens de fractie van Goedereede de spits af. Als eerste punt in zijn verhaal noemde hij de groei van zijn partij. Hij zag graag een groei van zijn fractie van vijf naar zes zetels. “Stilstand is namelijk achteruitgang”. Klepper vervolgde dat hij graag zag dat de gemeente Goedereede een samenleving is waar de waarden en normen behouden blijven of terugkeren. Daarnaast ook een gemeente waar voldoende werkgelegenheid is. De uitbreiding van recreatiemogelijkheden zag hij niet zitten “Ik zie liever dat er een kwaliteitsverbetering wordt gerealiseerd van de bestaande voorzieningen”. Klepper sloot af met de woorden dat iedere burger ons op de eerstgenoemde punten kan aanspreken.

Koningswoud

De lijsttrekker van de gemeente Dirksland nam het stokje van Klepper over maar bouwde wel door op de punten die al door hem waren genoemd. Als eerste vroeg hij aandacht voor de woningnood. “Uit recent onderzoek is gebleken dat er geen keihard behoefte is aan woningen. Het is veel belangrijker dat er een doorstroom op gang wordt gebracht vanaf de starterswoningen”. Vervolgens bracht hij de parkeerproblematiek bij het ziekenhuis aan de orde. Met name door het realiseren van parkeerplaatsen bij ‘De Kleine Boezem’ kan het tekort aan parkeerplaatsen eenvoudig worden opgelost”. Ook Koningswoud wilde geen verdere uitbreiding van de recreatiemogelijkheden in de gemeente Dirksland. “Er zijn voldoende mogelijkheden om mooi te recreëren, denk maar aan de Slikken van Flakkee en de Grevelingen”. Als laatste bracht hij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in. “Graag wil ik benadrukken dat het voor mensen mogelijk moet blijven om te kiezen voor de eigen instelling die zij zelf wensen. Het moet niet zo zijn dat zij een instelling krijgen toegewezen.”.

Slootweg

Als derde was Slootweg van de gemeente Middelharnis aan de beurt. Aan de hand van de letters S, G en P hield hij de zo’n 120 aanwezigen voor hoe de SGP van Middelharnis wil gaan werken. Voor de S, koos hij de woorden, standvastig. “We moet alles toetsen aan de norm van Gods Woord, en moeten uitkomen voor onze principes.” Ook koos hij voor stabiel. “Bijvoorbeeld de leefbaarheid in de kleine kernen moet toenemen, hier is het bouwen van huizen een voorbeeld van” aldus Slootweg. Ook koos hij voor sociaal. “De WMO is er niet voor niets. Uiteraard ben ik het er volledig mee eens dat onze identiteit moet worden ingebracht. Het is van levensbelang dat wij blijven participeren in diverse organisaties.” Voor de G bracht hij goed en getrouw in. “Goed geïnformeerd en getrouw aan Gods Woord”, aldus Slootweg. Voor de laatste letter van de SGP nam hij de P van protestant. Als historicus in hart en nieren legde hij uit dat protestant letterlijk weergeeft dat je een bepaalde richting aangeeft. “Dit is voor het eerst in de 16eeuw op de Rijksdag in Spiers voor duidelijk geworden”.

Van Gurp

Als laatste in rij was Van Gurp van de gemeente Oost-Flakkee aan de beurt. Afgelopen week kreeg ik nog een compliment van iemand die absoluut geen SGP-er was; “Fantastisch dat jullie de zondagsrust willen bevorderen. Ik heb afspraken gemaakt met m’n buren over wat ik wel of niet doe op zondag”. “Geweldig toch” zei Van Gurp dat je zulke reacties krijgt. “We moeten ons vooral niet schamen voor onze principes”. Een van de belangrijkste punten van de SGP op Oost-Flakkee is de werkgelegenheid. “In vergelijking tot de andere gemeenten blijven wij ver achter. Ik hoop dat door de komst van het nieuwe bedrijvenpark de plaatselijke economie versterkt wordt. Daarnaast is het ook belangrijk dat er een betere ontsluiting komt van de afvoer van verkeer voor vooral het centrum van Oude-Tonge”. Ook zag hij graag dat het voor de inwoners van Oost-Flakkee goed wonen is. “Het leef- en woonklimaat moet bevorderd worden. De omgeving moet er netjes uit zien, en er moet voldoende groen zijn”.

Debat

Burgemeester Stoop van Dirksland werd gevraagd om het debat te leiden tussen de vier lijsttrekkers. Als eerste bracht hij het bouwen van woningen ter sprake. Klepper van Goedereede wilde graag dat er in elke kern gebouwd wordt. “Met name voor starters moeten er woningen komen. Maar er is veel afhankelijk van de ruimte die de provincie ons biedt.” Koningswoud nam dezelfde koers als zijn voorganger “Ik wil in Dirksland graag naar rato bouwen ten opzicht van de rest van het eiland”. Slootweg wilde graag de andere kant op. “Er blijven altijd starters. We kunnen niet blijven bouwen, op een gegeven moment is het vol. Mijn inziens moeten wij niet te veel bouwen, maar juist proberen om een gezonde doorstroom te realiseren”. Van Gurp nam de woorden van zijn voorganger over. “De recreatieparken legaliseren is ook geen optie, omdat dit van je bouwvolume af gaat”. Burgemeester Stoop betrok de zaal actief bij het debat. Vragen over het politiekeurmerk en over een vierbaansweg op Goeree-Overflakkee werden beantwoord door de politici. Ook de overlast van jongeren met name bij verzorgingshuis ‘De Goede Ree’ kwam ter sprake. Volgens Slootweg geven deze jongeren flinke geluidsoverlast. “Er zijn arrestaties verricht, maar wij kunnen buitengewoon weinig meer doen”. Wat betreft het drugsgebruik van het eiland zag Slootweg graag vooral een cultuuromslag. Pas sprak ik nog een moeder die zei: “Mijn kind mag experimenteren, daar is het immers jong voor. Dit is faliekant verkeerd. Juist daar zit één van de oorzaken van het probleem”.

Kees van der Staaij

Direct na de pauze gaf de virtuele gast van deze avond, Tweede Kamerlid voor de SGP, Kees van der Staaij zijn mening over het eiland Goeree-Overflakkee. Van der Staaij was op zaterdagmorgen geïnterviewd door gemeenteraadslid Peter Grinwis uit Ouddorp. Kees van der Staaij verblijft namelijk regelmatig in Ouddorp. Wat hem trekt aan dit gebied? “Allereerst natuurlijk al die posters van de SGP waarop een 1 staat. Het gebeurt niet al te vaak dat de SGP de 1e lijst heeft ingenomen. Maar alle gekheid op een stokje, er is hier geen massatoerisme en het is gewoon heerlijk om hier te recreëren dat het maakt het voor mij de ideale keuze om hier te verblijven als recreant.” Vervolgens kreeg hij de vraag voorgelegd wat de SGP vindt van de gemeentelijke herindeling. “Wij zijn blij dat er een omslag heeft plaatsgevonden waarin het alleen maar gaat om schaalvergroting als ideaal, waarvan van bovenaf werd gewerkt omdat op te leggen aan gemeentes. Het moet vooral uit de gemeente zelf komen en dus vanaf onderaf gewerkt worden, dat vinden wij heel belangrijk”. Van der Staaij geeft toe dat er steeds meer verantwoordelijkheden worden toegeschoven naar gemeenten. “Kijk bijvoorbeeld maar naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Er komt veel op de gemeente af, hoe ga je precies om met de verslavingszorg of met de kwetsbaren? Deze zaken komen allemaal op de gemeente af.”. Van der Staaij denkt dat als je wil dat er een gemeentelijke herindeling plaats moeten vinden je dat altijd kunt beargumenteren. “Als de rijksoverheid ziet dat er op een goede manier samengewerkt tussen gemeenten, dan zeggen zij ‘ga maar samen, jullie werken zo goed samen’. Als de samenwerking niet goed verloopt wordt er weer gezegd ‘jullie werken niet goed samen, dus maken wij de gemeente groter dat moet je wel samenwerken. Mijn zorg is vooral dat er te veel vanuit de bestuurlijke kant wordt gedacht en niet vanuit de burger. De belangrijkste vraag is of de burger er beter van wordt”.Als laatste riep hij om vooral in de omgeving uit te stralen dat het van groot belang is dat de SGP gesteund wordt. “Samen moet we ons sterk maken voor de goede punten. Politiek op grond van Gods woord”.

Goeree-Overflakkee één gemeente?

Het moest natuurlijk aan bod komen, de stelling dat Goeree-Overflakkee maar beter één gemeente kon worden. Maar wat vindt de zaal daar eigenlijk van? Helaas... maar slechts enkele aanwezigen zijn het met de stelling eens. Klepper ziet weinig in samengaan, zeker de eerste 10 jaar niet. “Er moeten een aantal zaken overkoepelend geregeld worden, maar het vaststellen en uitvoeren van het beleid moet iedere gemeente zelf doen”. Slootweg ziet het allemaal anders. “Zo snel als de burger er beter van wordt, zie ik alleen maar veel in één gemeente. Als voorwaarde zou je bijvoorbeeld kunnen stellen dat in iedere kern een afhaalloket komt waar je rijbewijzen e.d. af kunt halen. We hebben zo net gehoord dat in ieder gemeente dezelfde problematiek speelt, daarom is het zo goed mogelijk dat samengaan. Maar ik blijf voor opstellen dat ik het alleen wil als de burger er duidelijk beter van wordt”.Vervolgens werden nog diverse vragen vanuit de zaal op de politici afgevuurd. Bijna als vanzelfsprekend ging het ook over het vrouwenstandpunt. Daarnaast kwam ook het toerisme en de nieuwe veiligheidsregio waar Goeree-Overflakkee onder gaat vallen, ter sprake.

J. van der Laan

De vier SGP-lijsttrekkers van Goeree-Overflakkee

Terug naar overzicht

Agenda SGP fractie Goedereede

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Voor het spreekuur van de fractie kunt u contact opnemen met de fractievoorzitter.
  • Herindeling GO

    De provincie vindt dat de gemeentes op het eiland moeten fuseren. Lees de artikelen van deze website.

  • Activiteiten Brouwerdam

    De SGP-fractie van Goedereede is voorstander van Duurzame energie op de Brouwersdam. Lees de artikelen van deze website.

Volg SGP Goedereede op Twitter

SGPJongeren GO op Facebook

Landelijk nieuws

Provinciaal nieuws

  • Fractieadviseur Wim van Duijn stelt zich voor
    De Statenfractie van ChristenUnie&SGP wordt ondersteund door verschillende fractieadviseurs. Zij zijn geen Statenlid, maar worden wel heel nauw betrokken bij de besluitvorming. In de serie ?Fractieadviseurs stellen zich voor? stelt Wim van Duijn zich voor.
  • Eerst informatieblad vizier van 2003
    In het informatieblad van de fractie aandacht voor: Factory Outlet bij Zoetermeer, ruimteverdeling in 2013, nieuwe provinciale visie, en fractie-adviseur Wim van Duijn.
  • Feitenonderzoek Derde Merwedehaven
    Op 6 februari besprak de Statencommissie Verkeer en Milieu het Feitenonderzoek van TNO over Afvalberging Derde Merwedehaven. Dit rapport: ?Feitenonderzoek naar het storten van asbesthoudende materialen op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht in de periode 1990-2010? werd op 27-11-2012 gepresenteerd.

Actueel video nieuws

Dubbelinterview met Wethouder Tollernaar en oud-wethouder Admiraal over jongeren en politiek!

SGP Raadsleden Goedereede

Overig Nieuws uit Goedereede

SGP Jongeren Goedereede op Twitter